Video: Linux Mint 18.1 cu OpenShot 2.4.0 şi ReactOS 0.4.6

Linux Mint 18.1 cu OpenShot 2.4.0 şi ReactOS 0.4.6

Zilele trecute, am făcut o serie de teste cu Linux Mint 18.1. Despre Linux Mint 18, am scris anul trecut “Despre Linux Mint 18.0”. Între timp însă, am mai testat şi Mint 18.1 şi respectiv Mint 18.2.

Motivele sunt multiple, între ele fiind de pildă kernelul vechi al Mint 17.3 (3.16.x), care mă împiedică să instalez aplicaţiile mai noi, care, evident, necesită alte versiuni de kernel şi alte biblioteci.

Alt motiv pentru care am rămas la Mint 17.3, este faptul că suportul pentru imprimanta mea HP 1018, se oprise la Mint 17.3 şi chiar şi aşa, tot sunt probleme, din cauza driverelor. Am scris despre asta în articolul “Cinci ani sub Linux Mint”.

Am rărit deci experimentele, pentru a lăsa timp rezolvării problemelor.

Un motiv foarte serios care mă determină să continui periodic testele cu Mint 18.x, este faptul că materialele video pe care le fac, cum ar fi “Jurnal Astrologic cu Monica Stănescu”, necesită un volum foarte mare de muncă (peste 30 de ore de muncă lunar!) şi versiunea OpenShot cu care lucrez acum, este 1.4.3. Şi crapă!

Editorul video OpenShot

Despre editorul video neliniar OpenShot, cred că este prima oară când scriu.

Voi reveni cu siguranţă cu un articol dedicat OpenShot.

Ce vreau să semnalez acum este faptul că între timp, OpenShot a ajuns la versiunea 2.4.0.

Lucrez cu OpenShot începând de la versiunea 1.0, probleme au fost mereu. Am reuşit încet-încet însă să lucrez şi să fac treabă bună, zic eu.

În ultima vreme însă, lucrul este din ce în ce mai greu. Proiectele la care lucrez au devenit tot mai complexe şi versiunea 1.4.3, “crapă” pe neaşteptate. Sunt zile în care pot spune că mă aduce în pragul disperării. Prin urmare, era normal să fac cumva să testez şi să trec să lucrez cu ultima versiune. Care… fiind practic un alt editor video, comparativ cu versiunea 1.4.3, necesită un kernel versiunea 4.x.y. Ori asta, am doar sub Mint 18.x.

Mint 18.1 şi OpenShot 2.4.0

Spre deosebire de testele făcute cu Mint 18.2 care m-au determinat să renunţ datorită regresiilor nenumărate, a lipsei unor aplicaţii cheie din Repository pe de o parte, acum lucrurile stau altfel.

Pe de altă parte, pentru că am testat versiunile de OpenShot mai vechi, cum ar fi 2.2.6 şi 2.2.7 care creau probleme chiar şi la redarea unui material doar importat, fără modificări, era logic să revin să verific ce anume s-a mai rezolvat. Lumea Linux, se mişcă mult mai repede decât… […], pentru că…

Vorba celor de la “Caţavencu”: Utilizatorii noştrii, sunt mai deştepţi decât ai lor!

Lăsând gluma la o parte, chiar am nevoie să lucrez cu versiunea nouă a lui OpenShot. Aşa încât, cum spuneam, zilele trecute, într-o pauză din lucrul cu beneficiarii, m-am mai ocupat şi de “ale mele”: OpenShot 2.4.0!

Am instalat, am făcut câteva manevre simple şi pentru că importul şi redarea filmului înainte-înnapoi au fost foarte bune, chiar cu un material care mi-a creat probleme cu versiunea 1.4.3, am decis să trec să fac un filmuleţ.

ReactOS 0.4.6.

Despre ReactOS, am scris în “ReactOS – Un înlocuitor pentru Windows?”.

Dat fiind faptul că am reuşit să rulez versiunea curentă (0.4.6. Alpha) în VirtualBox, am făcut şi nişte materiale video.

Cum materialul brut necesită editare, am ajuns la “punctul nevralgic”: materialele realizate, necesită conversie, de la… .webm, la… .webm!

Parametrii capturii sub VirtualBox, se pare că ridică probleme destul de mari la prelucrarea cu OpenShot 1.4.3, încât să facă prelucrarea un infern. Am păţit asta deja de două ori şi am decis că prefer să fac conversia cu WinFF (ffmpeg/avconv), decât să îmi pisez nervii câte 3 – 5 ore cu un video de 5 minute. Pentru că asta este realitatea! Linux încă înseamnă nervi şi costuri foarte mari ÎN TIMP.

Ca să scurtez, am avut în vedere să experimentez lucrul cu OpenShot 2.4.0 şi materialele făcute cu ReactOS, pe care vreau să le prezint într-un mic serial. Voi reveni cu detalii despre rezultate, în alte articole şi cu materiale video.

VIDEO: OpenShot 2.4.0 şi ReactOS 0.4.6

Materialul pe care l-am realizat cu OpenShot 2.4.0 sub Linux Mint 18.1, se referă la un test de rulare a ReactOS 0.4.6. LiveCD. Întrucât kitul Live a mers până la un punct şi atât, am considerat că un material foarte scurt, serveşte scopului de a experimenta cu un “Brand New” OpenShot.

Rezultatul, îl poţi vedea mai jos.

VIZIONARE PLĂCUTĂ!

Dacă ţi-a plăcut, dă share acestui articol!

– Citit de 148 vizitatori