Verificarea sistemului de partiţionare – GPT sau MBR?

Linux Mint. Meniul Accessories - Disk Utility

Încă un material video în seria “Linux pentru acasă”, proiectul educaţional al Şcolii ZENLA.

De această dată, am prezentat modul în care putem identifica tipul de partiţionare al discului de pe care rulează un Linux sau alt sistem de operare, folosind o aplicaţie de sub Linux şi anume, “Disk Utility” din grupul “Accessories”.

Sunt multe situaţii când apar probleme la instalarea unui sistem de operare şi mesajele installerelor, de multe ori provoacă confuzie celor cu mai puţină experienţă.

Pe de altă parte, maşinile cu firmware UEFI, sunt încă ceva foarte nou în casele noastre şi multă lume le confundă cu cele care au firmware BIOS, pentru simplul motiv că acest firmware se accesează absolut la fel ca şi BIOS, arată aproape la fel şi există foarte puţine elemente distinctive faţă de cele de până acum, care se numeau BIOS. Firmware-ul UEFI, este practic acelaşi tip de software proprietar adică, un software comercial, cu sursă închisă, al producătorului de hardware şi în mod concret, vorbim despre plăci de bază şi sisteme “la cheie” dar are alte specificaţii, vezi pe situl UEFI şi lucrează foarte diferit de predecesorul său numit “BIOS”.

În acest video, vei vedea o metodă foarte simplă de verificare a sistemului de partiţii care există pe un disc, fie el intern, extern sau mini-discurile numite “USB stick” (memoriile flash NAND).

Mulţumesc cu această ocazie tuturor celor care mă susţin (moral, deocamdată) din grupul Facebook “Linux Pentru Prieteni”!

VIZIONARE PLĂCUTĂ!

 

– Citit de 116 vizitatori