UPDATE: Linux Mint 18 LTS în multiboot

ASUS X200M UEFI Multiboot

Astăzi public un articol în care vreau să rectific o eroare pe care am comis-o din grabă, cu privire la instalarea mulți-boot a Linux Mint 18 LTS.

În articolul precedent, am spus că după instalare, apare la boot un meniu GRUB2 în care este Linux Mint 18 pe primul loc şi dacă vrem să lansăm un alt sistem de operare din UEFI Boot, dispare meniul GRUB2 şi suntem în imposibilitatea de a mai boota Linux Mint 18.

M-am înşelat şi mă bucur că este aşa, pentru că îmi face şi mie viaţa mai uşoară şi oricui vrea să lucreze cu mai multe distribuţii pe aceeaşi maşină partiţionată GPT.

Din grabă şi poate şi oboseala cumulată în timp, am trecut cu vederea analiza amănunţită a meniului de boot al primului sistem de operare instalat şi care la mine, este Ubuntu Studio.

Iată care este situaţia, după o analiză mai atentă:

 • Primul sistem instalat – Ubuntu Studio 16.04. Are un meniu de boot foarte lung şi l-am sărit cu vederea. Astăzi, am vrut să fac ceva cu Ubuntu (o conversie de material video) şi m-am uitat cu ceva mai multă atenţie la elementele meniului GRUB2. Aşa am remarcat că undeva, pe poziţiile 9 şi 10 (vezi foto), figurează Linux Mint şi Linux Mint Advanced Options. Aşadar, Linux Mint 18 poate fi bootat fără probleme de pe o maşină UEFI, partiţionată GPT. Linux Mint a modificat meniul de boot al primului sistem de operare instalat, ceea ce în ultimă instanţă, este suficient pentru a rezolva problema.

 • Al doilea sistem instalat – Manjaro Linux 16.06. Din păcate, meniul acestui sistem de operare are doar 5 poziţii, Manjaro, Manjaro Advanced Options, Ubuntu Studio, Ubuntu Studio Advanced Options şi Setup. Astfel, dacă prima opţiune în UEFI este primul sistem de operare instalat, vom avea în meniul său şi cel de-al treilea (Linux Mint 18), chiar dacă este parţial compatibil UEFI (adică, funcţionează pe MBR + CSM Boot)

 • Al treilea sistem instalat – Linux Mint 18 LTS. Din păcate, Mint 18 având doar suport pentru UEFI Boot de pe stick, instalarea opţiunii de boot se face modificând de fapt grub.cfg al Ubuntu Studio, care este primul OS instalat, în cazul meu.

PRACTICĂ

 • Instalarea sistemului 1. Trebuie ales un sistem care să fie compatibil 100% UEFI. Putem alege partiţionare automată, dar va trebui să redimensionăm /dev/sda2 (partiţia sistemului instalat), deoarece va ocupa tot discul. Presupun că am instalat automat… Bootăm GPartEd sau Boot-Repair-Disk. Redimensionăm /dev/sda2 la circa 60 GB. Mutăm /dev/sda3, care este partiţia Linux Swap, exact lângă /dev/sda2. Creăm a doua partiţie pentru celălalt Linux, tot de circa 60 GB, respectiv /dev/sda4, tot ext4fs. În fine, creăm şi partiţia următoare, /dev/sda5, pentru al treilea Linux, la fel ca înainte. Alegem „Apply” şi după finalizarea operaţiilor, părăsim distribuţia live cu shutdown.

 • Instalarea sistemului 2. Trebuie ales ca şi la primul pas, un sistem care să fie compatibil 100% UEFI. Astfel la etapa de partiţionare, alegem „Manual” şi selectăm pentru partiţia de boot /dev/sda1 (a fost creată automat la prima instalare!), apoi pentru sistemul nou, alegem /dev/sda4, partiţia proaspăt creată, stabilim la ea mount point / şi alegem „Continue”. După finalizarea instalării, putem testa deja cele două Linux-uri în dual-boot.

 • Instalarea sistemului 3. Am pregătit deja anterior partiţia pentru el, deci ce trebuie făcut este să repetăm paşii de la a doua instalare: partiţionare manuală, alegem pentru GRUB /dev/sda1 şi pentru sistem, /dev/sda5, cu mount point /, ca de obicei. Dacă este vorba despre Mint 18 LTS, atunci la reboot, va apare un meniu GRUB creat de Mint 18. Dacă schimbăm din UEFI şi alegem primul Linux instalat, atunci Linux Mint 18 (sau altă variantă fără suport full UEFI), se va găsi în meniul de boot al primului OS instalat.

RUGĂMINTE

Întrucât testele consumă enorm de mult timp, fac apel la pasionaţii Linux care pot (au pe ce să testeze şi vor să o facă) să mă ajute şi să îmi lase în zona de comentarii rezultatele testelor: ce distribuţii au instalat, dacă au 100% suport UEFI şi cum arată meniul primului OS instalat, a doua distribuţie, a treia sau câte au avut loc pe HDD şi pot fi lansate în multiboot. Deşi pentru mine este neinteresant, cred că pentru mulţi dintre cititori, va fi de ajutor testul multiboot cu o versiune oarecare de Windows (evident, una pe 64 bit!)

O rugăminte specială pentru Alexe Cristian Moldovan şi Ciprian Buguleţ. Vă rog să îmi iertaţi îndrăzneala de a vă „trasa sarcini” (just joking, ignore it! e o rugăminte mare!), dar sunteţi singurii la care ştiu sigur că pot apela mai direct, pentru astfel de teste mai complicate.

Rog de asemenea pe acei colegi de la Linux Pentru Prieteni care sunt interesaţi să lucreze cu multiboot, să facă şi ei testele şi să îmi comunice şi rezultatele. O să mă gândesc la un mic ebook cu astfel de informaţii privind rezultatele testelor , ce anume trebuie testat şi cum.

AŞTEPT FEED-BACK! :)

 

– Citit de 216 vizitatori

10 thoughts on “UPDATE: Linux Mint 18 LTS în multiboot

 1. Pe calculatorul principal nu aș mai face teste. Și cel de al doilea nu știu sigur dacă suportă formatul GPT.

  Numai ce am instalat Kogaion și nu a mers cel normal care este creat pentru 64 de bit. A trebuit să mai instalez ceva în imaginea .iso ca să pot să îl instalez.

  Nu promit nimic, dar voi încerca într-o zi când o să am chef să fac astfel de teste.

  • Mulţumesc mult!
   Oricum, sunt conştient că testele pe maşina de lucru se fac cu “zgârcenie”, asta ca s-o dau pe glumă!
   Din nefericire şi la mine situaţia e oarecum la fel.
   Îmi permit să fac teste mai ales pe ASUS X200M, din cel puţin trei motive:
   (1) Maşina mea de lucru este Dell Inspiron N5030 cu BIOS;
   (2) ASUS este o maşină pe care am luat-o ieftin (800 lei). Şi când zic ieftin, asta înseamnă că o maşină mai bună ca ASUS este Lenovo T400 şi/sau Lenovo T61. Pe ambele le-am luat second hand, cu circa 1800 lei cu tot cu o baterie nouă pentru T400 şi 2 GB RAM pentru T400. Iniţial, m-au costat 1300 lei ambele. Astfel, dacă fac media finală, am dat cam 900 lei pe fiecare. La T61, recunosc, am fost norocos, bateria e aproape nouă şi ţine bine la nevoie. Ambele însă au BIOS.
   (3) ASUS e singura maşină cu UEFI şi a fost gândit pentru deplasări şi nevoile din deplasări (internet, dumping foto-video, prezentări, Office). Cum pentru astfel de sarcini e nevoie de el rar şi cerinţele generale sunt acceptabile, îmi pot permite să mă instruiesc jucându-mă cu diverse situaţii reale de mentenanţă şi administrare.
   * * *
   Oricând te vei simţi disponibil pentru un test complex, rezultatele sunt bine venite!
   Ce pot spune este că din cercetarea-documentarea efectuată, rezultă că utilizarea discurilo partiţionate GPT, este încă la un orizont destul de îndepărtat (pentru lumea IT, desigur!), care înseamnă undeva spre 6 – 8 ani.
   Mai mult decât atât, probabilitatea este de peste 90% ca oamenii să folosească fără să ştie acest sistem de partiţionare şi evident, tot cu un singur sistem de operare. Fără dual-boot şi alte chestii sofisticate.
   Sunt încă extrem de puţini cei care înţeleg şi au răbdare să studieze specificaţii, standarde şi RFC-uri, doar de dragul cunoaşterii sau al expertizei…
   Multora le place să se laude că ştiu, fără ca de fapt să aibă măcar o idee clară despre subiect. Megalomania sau mitomania, e o boală foarte la modă…
   În concluzie, aştept şi sunt convins că toţi fanii “Linux pentru acasă” aşteaptă cu sufletul la gură veşti de la tine! :)

   • Laptopul cel vechi este un Lenovo G570 care a costat undeva în jur de 2000 de lei. Și cel principal care este mai nou este un Lenovo G50-70 și a costat peste 2000 de lei.

    Ambele au BIOS și din câte știu eu (nu am făcut teste) laptopul cel principal suportă formatul GPT.

    Totuși sunt curios dacă ambele laptopuri suportă formatul GPT și promit că o să fac un astfel de test pentru ambele teste.

    • Salut!
     M-am uitat puţin pe specificaţia maşinii Lenovo G750.
     Din păcate, ca să mă lămuresc ce firmware are, mi-ar trebui un screenshot din firmware, opţiunea “Boot”.
     Dacă ai o chestie de tipul “CSM Boot”, atunci este UEFI sigur.
     Mai este un indiciu: la splash screen-ul firmei, apare undeva jos o secvenţă de două taste, de obicei F2 pentru BIOS
     şi F12 pentru Boot Options. Acestea sunt cu firmware BIOS.
     Cele cu firmware UEFI, au o singură tastă afişată, de obicei F2, cu care se intră în meniul firmware, restul se face de acolo.
     Ar putera fi şi fără suport pentru MBR Boot, dar atunci ar trebui să ai ceva de genul
     “Boot Option #1”
     “Boot Option #2”
     …..
     “Boot Option #x”
     “Add Boot Option…”
     Acum… Dacă dai “Enter” pe “Boot Option #1”, trebuie să apară un meniu asemănător GRUB, cu toate opţiunile EFI Boot înregistrate în grub.cfg.
     Dacă în secţiunea “Boot” apare secvenţa clasică:
     Option 1 “Internal HDD”
     Option 2 “CD-ROM…”
     Option 3 “USB Device…”
     atunci probabilitatea maximă e să aibă BIOS.
     Poarte scriu un articol mititel, cu două capturi specifice celor două grupe de firmware.
     Ai la această locaţie un articol cu poze bune:
     Ecrane firmware
     Dacă aşa arată procesorul, posibil să aibă BIOS placa de bază:
     Intel Core-i5 2410M Processor 3M Cache

     • Sigur sunt ambele laptopuri cu BIOS pentru că , cunosc acest sistem destul de bine. Modelul mau nou G50-70 are suport pentru EFI, dar UEFI nu are nici unul dintre laptopurile mele.

      Problema este că nu știu dacă laptopurile suportă formatul GPT.

     • Despre asta este vorba!
      Formatul GPT, este parte componentă a specificaţiei UEFI.
      Cu alte cuvinte, ceea ce cândva se numea “BIOS” şi avea o anume specificaţie (MBR Boot),
      acum se numeşte UEFI şi are cu totul altă specificaţie (GPT Boot).
      GPT, se referă la modul nativ de partiţionare al discurilor pe maşini cu plăci de bază UEFI.
      MBR se referă la modul de partiţionare al discurilor pe maşini cu plăci de bază BIOS.
      Procesorul de pe G750 este fabricat în 2011, deci e puţin probabil ca laptopul să aibă UEFI.
      În 2011 mi-am cumpărat Dell N5030 şi am dat pe el 540 euro (cam tot cât al tău, cred, eram în Grecia).
      Dacă scad 140 euro Windoze 7, rămân 400 euro doar maşina.
      Tot ce am găsit la vremea respectivă [februarie 2011], Dell, Lenovo, HP, CompaQ, Sony, ASUS, Acer şi era până în 700 euro, avea BIOS.
      Cu UEFI, cred că săreau de 1500 euro…

 2. Am instalat Linux Mint 18 64 bit Cinnamon pe Lenovo G570 pe GPT.

  Am rulat Mint în modul LiveUSB, am pornit GParted și am trecut discul pe GPT. Am rulat instalarea lui Mint și la partiționare am ales opțiunea „Altceva” unde am creat două partiți, una pentru sistem și una pentru swap.

  Instalarea a decurs fără probleme, am repornit laptopul și am intrat în Mint care rulează fără probleme.

  Pe scurt am rezolvat 3 probleme.
  – Mint 18 știe GPT și merge bine.
  – laptopurile mele știu GPT.

  • Sper să fie aşa!
   Din păcate, la mine a rezultat contrariul!
   Câte partiţii ai pe disc?
   Despre GPT, discutăm abia după cea de-a cincea partiţie PRIMARĂ!
   Altfel, eşti tot pe MSDOS/MBR.
   Am explicat în articolele precedente.
   Sistemul GPT, a desfiinţat conceptul de partiţie extinsă şi disc logic, elemente specifice
   sistemului de partiţionare MBR.
   Aşadar, cea mai simplă verificare o poţi face ştergând complet discul, apoi schimbând sistemul de partiţionare de la MSDOS (implicit)
   la GPT, creezi CINCI PARTIŢII PRIMARE şi dacă reuşeşti, atunci este OK!
   Să văd dacă reuşesc să fac un video cu chestia asta.

 3. Pe laptopul principal Lenovo G50-70 am instalat Mint 18 Cinnamon 64 bit cu opțiunile implicit, nu am făcut nici o setare la partițiile de pe discul dur.

  După o verificare am aflat că discul dur este în formatul GPT, unde am două partiți și sistemul este singur. Ca să fiu sigur de acest lucru m-am uitat și la setările de la un disc dur extern, unde îmi arăta este în formatul MBR.

  Am făcut și o mică captură video: https://www.youtube.com/watch?v=HotvLFBKx0Q

Comments are closed.