Umor cu Linux: Dependenţă de Linux?

Dependenţa de Linux. Detaliu.

Zilele trecute, făceam promovare la unul din articolele legate de aniversarea a cinci ani de lucru sub Linux.

Unul dintre lucrurile pe care le apreciez în lumea Linux, este că oamenii au umor! Mi se pare explicabil, mai ales că ştiu că stressul cauzat de alte sisteme de operare din lumea comercială, este continuu: Cât mai am până sunt constrâns să bag iar mâna adânc în buzunar? Prietenii Linux, ştiu de ce!

Şi o spun în cunoştinţă de cauză! Am avut 7 licente personale (ca persoană fizică) de Windows… Le mai am şi acum pe undeva, printr-o cutie, pe vreo 5…

Sub Linux, orice upgrade sau update, este gratuit. Da, este adevărat, uneori durează un an. Dar vin şi când vin, ai destule noutăţi cât să înţelegi de ce a durat un an!

Dar hai să spunem ceva şi despre posibiliele cauze ale dependenţei de Linux!

Pentru mine cel puţin, există mai mult de o cauză!

  • Programele sunt grupate în Repository (depozit/e);
  • Odată instalat un program, inclusiv via PPA (Personal Package Archive), el se actualizează automat, odată ce o versiune nouă apare, prin mecanismul “Update Manager”, care mă anunţă. Şi crede-mă, o face zilnic cu câte ceva! Astăzi, am instalat vreo 7 update-uri!
  • Programele potenţial cauzatoare de regresii (erori ale sistemului la rularea lor), sunt listate de multe ori în avans şi poţi să cauţi o alternativă viabilă. E drept, uneori alternativa se lasă multă vreme aşteptată. Totuşi, este de apreciat mecanismul! Cel puţin ştii ce rişti, ştii că trebuie să răscoleşti până găseşti o soluţie!
  • Am posibilitatea să salvez lista programelor instalate, în cazul unui upgrade de versiune majoră, caz în care instalarea se face “de la zero”. Odată importată lista cu instalările, o poţi lua de la capăt… automatizat! Te asigur eu că, dacă prinzi serverele cât de cât libere, durează cu cel puţin 3 ore mai puţin decât instalarea manuală. O ştiu din practică!
  • Dependenţa de internet, este o altă dependenţă cu care te învaţă Linux. Dar ea derivă din faptul că numărul actualizărilor într-o lună este atât de mare (uneori spre 100!) încât altfel ar fi un infern să faci update sau upgrade. Ba chiar ar fi preferabil (net slab) să descarci noul .iso al noii versiuni, inclusiv la cele minore!
  • Dependenţa se mai manifestă şi faţă de kernel: eu, sunt unul care confirmă! Linux îmi permite să păstrez un kernel care îmi face treabă bună cu aplicaţiile care îmi trebuie! Acuma, fără supărare, cum zice unchiu’ Sam, “Nothing personal, just business!”, dar… ai văzut tu vreo versiune Windows să-ţi dea voie la upgrade să păstrezi kernelul vechi şi să rulezi tot restul componentelor sistemului, din cel nou? Dacă da, să-mi zici şi mie care e versiunea, “ca la carte”, respectiv numele ei complet: 10.1.5.1027. Adică versiunea Majoră, minoră, revizia curentă şi buildul. La Linux, tocmai ce-am zis, SE POATE!

Închei aici şi le mulţumesc colegilor de pe grupul „Linux Pentru Prieteni”, pentru clipa de umor oferită şi inspiraţia scrierii unui articol!

Mi-ar place tare mult să-mi scrii jos, în comentarii, care sunt motivele tale pentru a depinde de Linux! Sunt chiar foarte curios! Poate iese şi o cărţulie pentru iubitorii de Linux! :)

Am apreciat şi apreciez mult simţul umorului şi mi-a plăcut mult replica primită la promovarea făcută:

Ce tip de probleme îţi crează Linux? (subsemnatul)

— …Dependenţă!

(Vezi captura de ecran)

– Citit de 61 vizitatori