Trei zile de muncă sub Linux Mint 17.3 MATE

Captură Desktop, Mint-17.3 - Rosa 23 07 2017 - OS Version

www.sserbanro.info. Şcoala ZENLA. © Stănescu Şerban, 2016.

 

Bine te-am regăsit!

Vorbeam în articolele anterioare, despre migrarea directorului /home, despre trecerea la altă versiune a sistemului de operare şi despre dificultăţile inerente unui astfel de pas.

Astăzi, îţi spun cu mare bucurie că, am reuşit să trec la o versiune superioară de Linux Mint şi anume, Linux Mint 17.3 Rosa!

Sunt deja trei zile de când lucrez aproape continuu cu această versiune.

Sunt încântat de asemenea să îţi spun că, migrarea directorului /home pe o partiţie /home s-a făcut cu succes!

Am foarte multe veşti bune şi unele mai puţin bune, care m-au costat multă muncă, dar care, în momentul de faţă, cred că se va materializa şi pentru tine şi ceilalţi interesaţi!

Media de lucru a fost de 14 ore zilnic, dar cred că ce va urma mai departe, va fi de folos multor oameni interesaţi de multe aspecte ale lucrului de acasă (ca mod de a îşi câştiga existenţa) şi, în mod particular, a lucrului de acasă cu Linux.

Voi face o enumerare pe puncte a temelor abordate:

  1. Instalarea Linux Mint 17.3. Am început prin a instala Mint 17.0 MATE “Quiana”. Fiind o diferenţă relativ mică la kernel (kernel 3.13), multe aplicaţii păreau să meargă. Cu interfaţa (Desktop Environnement sau cum îţi place să-i zici), am făcut cunoştinţă de la Kogaion. A urmat apoi Ubuntu MATE pentru scurt timp şi pentru că mi-a plăcut, m-am decis să lucrez şi sub Mint, tot cu MATE. Am descoperit că este uşor de configurat şi am început configurarea. Am instalat apoi vreo câteva aplicaţii, să văd mecanismele de instalare şi alte aspecte administrative ale interfeţei. Totuşi, există o versiune mai bună şi mai nouă şi am zis că e cazul să verific şi asta. Aşadar, am făcut un backup, “în caz că…” şi am trecut la instalarea Mint 17.3 MATE “Rosa”. Rosa, are alt kernel şi decât 17.0 şi 17.1 (3.13) şi decât 17.2 (3.16). Mint 17.3 Rosa, vine cu kernelul 3.19. Asta înseamnă destul de multe schimbări în structura de bază, pe lângă kernel (bibliotecile, compilator, etc.). Asta înseamnă cel puţin două lucruri: versiuni noi pentru aplicaţii şi incompatibilităţi noi, ale aplicaţiilor mai vechi sau neactualizate de mulţi ani.
  2. Partiţia Home şi partiţia de date. Principala motivaţie pentru aceste schimbări dese ale sistemului de operare, este profundă, pentru mine! Am fost nevoit să renunţ la directorul /home, pentru că schimbarea sistemului de operare, este inevitabilă. Mint 13, a fost foarte bun, pentru început. A fost un mediu de test, de autoinstruire şi de completare a “petelor albe” de pe harta aplicaţiilor necesare şi utile. Acum însă, am o listă cu acestea şi am nevoie să merg mai departe. Schimbaresa sistemului de operare însă, înseamnă ştergerea directorului /home, cu tot ce înseamnă configuraţii aplicaţii. Ori asta, însemna multe zeci de ore irosite şi inconveniente dificil de înlăturat. Voi detalia într-un articol separat. Pe scurt, Mint 17.0 mi-a văzut foarte bine partiţia /home şi partiţia de date setată din fişierul fstab (/win, ext3). Mai mult, la reboot, îmi face fschk pe aceste partiţii, deci sunt sigure la fiecare restartare pe care o fac! Pe de altă parte, asta a rezolvat pentru multă vreme, chestiunea înlocuirii sistemului de operare. Atât timp cât lucrurile personale se află în siguranţă (pe altă partiţie!), pot instala orice sistem de operare suportat de maşină!
  3. Sistemul de fişiere. Din considerente de compatibilitate cu Mint 13 (dacă ceva merge prost…), am fost nevoit să aleg ext3fs. Am avut neplăcuta surpriză să constat că Mint 17.0 (şi 17.1, au acelaşi kernel!) văd cel mult sistemul de fişiere ext3! Cum am apucat să văd “pe viu” diferenţa uriaşă de viteză de lucru de la ext3fs la ext4fs, era logic să vreau să trec şi la asta! Din nefericire, asta este posibil abia de la Mint 17.3 încoace… Prin urmare, am decis să instalez Mint 17.3, care mi-a văzut bine partiţia rezervată pentru Mint 18.0. Oricum, ce pot spune este că se mişcă foarte încet pe ext3fs, comparativ cu ext4fs! Parcă se mişca mai repede Mint 13, sau măcar pe la începuturi, prin 2012 – 2014.
  4. Instalarea aplicaţiilor. Software Manager, funcţionează corect de această dată şi acum, se poate instala aproape tot ce este necesar, din Software Manager. Din păcate, este extrem de lent, durează mult încărcarea şi de la o comandă la alta, trec minute bune. Dar pentru un începător sau un avansat, contează mult automatizarea şi buna funcţionare a acesteia! Avansatul, scuteşte timp la instalarea “Full capabilities” “pe curat”, începătorul are timp să înveţe cu încetul! Concret, în circa 5 ore, am instalat cam tot ce aveam nevoie, inclusiv mega-update-ul post-instalare, de circa 119 pachete, vreo 410 MB în total. Voi reveni cu amănunte punctual, în materialele din seria “Linux Pentru Acasă”. Synaptic Package Manager, parcă se mişcă mai bine decât Software Manager.
  5. Funcţionarea Mint 17.3, pe ansamblu. Am avut destul de multe sâcâieli, cu diverse aplicaţii. Ca să dau un exemplu, am vrut să fac nişte teste cu VirtualBox. Am instalat, inclusiv de pe situl Oracle (versiunea 5.10), dar pe Mint 17.3, este o unealtă aproape inutilă! Poţi face teste doar pentru imagini pe 32 bit!! Singurul disponibil, a fost AV Linux 32 bit… Mi-era greu să înţeleg de ce. Apoi, mi-am dat seama! Kernelul are suport insuficient pentru emularea unor maşini pe 64 bit! Prin urmare, VirtualBox cu emulator de Linux 64 bit, abia când voi putea trece definitiv la Mint 18, care are kernel 4.4.! Sau, când voi instala Linux Mint 18 în dual-boot cu Mint 17.3… Aceeaşi poveste ca la suportul pentru sistemul de fişiere. Pe lângă asta, mai sunt şi aplicaţiile care refuză să funcţioneze sub acest kernel, cum este Shutter. Voi detalia aceste aspecte într-un material separat, tot în seria Linux Pentru Acasă. Dacă fac însă o evaluare pe ansamblu, cred că pot să rămân pe Mint 17.3 chiar şi până în 2019, când se încheie perioada de suport pentru el. Dincolo de inconvenientele particulare legate de funcţionarea unei aplicaţii sau a alteia, stabilitatea şi configurabilitatea Mint MATE, sunt foarte departe de ceea ce era Mint 13, cu care, TOTUŞI!! Am lucrat timp de patru ani, zi de zi! Oricum, sunt mult mai puţin probleme decât în cazul Mint 18 şi cel puţin până în prezent, le-am putut rezolva, chiar dacă asta a însemnat multe ore de muncă!

CONCLUZII

  • Instalarea. Fără probleme deosebite;
  • Interfaţa (Desktop Manager). Foarte mult îmbunătăţit totul! Foarte configurabilă şi stabilă!
  • Lista aplicaţiilor. Am găsit cam tot ce am nevoie în “Ubuntu, Main”, şi am instalat cu Synaptic, cu vreo două excepţii: Google Chrome şi SimpleScreenRecorder.
  • Compatibilitatea aplicaţiilor cu mediul de lucru. Aici, au apărut probleme. Aplicaţii care funcţionau foarte bine în Mint 13, mi-au creat multe probleme. Voi reveni cu detalii.
  • Se poate trece fără probleme deosebite de la Mint…X, la mint 17.3!

– Citit de 85 vizitatori