TimeShift: Glissando în timp sub Linux

Grafică articol "TimeShift: Glissando în timp sub Linux"

Îţi mulţumesc pentru că ai revenit pe acest blog!

După cum poate ai observat, de ceva vreme, am renunţat la articole despre distribuţii şi am început să vorbesc despre „bunătăţile” din Linux.

Astăzi, voi vorbi despre o unealtă-cheie în administrare, o unealtă despre care am amintit doar în „Kitul meu de programe Linux de administrare”.

Atunci, am spus doar câteva cuvinte şi acum vreau să scriu ceva mai mult, deoarece atunci când l-am testat, i-am întrevăzut un potenţial deosebit.

La foarte scurt timp după ce am trecut pe Linux Mint 18.1 cu TimeShift, am avut deosebita surpriză să constat că în planurile echipei de la Linux Mint, pentru versiunea Mint 18.3, este planificată includerea TimeShift ca unealtă de backup implicită!

Chiar m-am bucurat că notele mele de lucru vor avea o utilitate mai mare decât simpla scriere a unui articol.

Voi fi în avans cu vreo două luni, poate chiar mai mult, dar mizez pe faptul că TimeShift este foarte interesant şi vor fi mulţi oameni care vor avea nevoie să lucreze cu el, deci e folositor pentru toţi să afle despre program din vreme şi să îl testeze înainte.

BACKUP BACKEND

Cu alte cuvinte, ce se află „în spatele uşilor închise”.

TimeShift, este o interfaţă grafică pentru programul de sincronizare rsync. Am mai spus asta şi anterior.

Până acum, „Nimic nou sub Soare!” Ceea ce este neobişnuit la acest program însă, este GÂNDIREA, VIZIUNEA, PERSPECTIVA!

Autorul său, Tony George, foloseşte în mod inteligent opţiunile rsync, pentru a face ceva care era inexistent în Linux: o „maşină a timpului”. Dacă eu sub Windows dezactivam „Windows Restore”, sub Linux, mă bucură apariţia echivalentului, tocmai pentru că sub Linux, altfel discutăm!

TimeShift, a luat doar ideea punctelor de restaurare (Restore Points) de la Windows şi îşi face treaba aşa cum îşi doreşte un Linuxist! Adică, flexibilitate, configurare după nevoi şi automatizare cu cron.

Am reuşit să fac un backup cu el la Mint 17.3, apoi să instalez Mint 18:1, apoi am restaurat Mint 17.3 cu TimeShift şi chiar am avut un sistem de operare funcţional. Am creat o imagine apoi şi pentru Mint 18.1 şi, ori de câte ori pornesc HDD-ul extern pentru diverse nevoi, el porneşte singur şi face actualizarea imaginii, potrivit modificărilor apărute în sistem.

Din nefericire, fac modificări relativ dese, pentru că vin mereu actualizări, deci… da, există o listă lungă de „Restore Points”…

FILOSOFIA TIMESHIFT

Filosofia din spatele lui TimeShift însă, este însă diferită de a Windows Restore, aşa cum este diferită şi de a LuckyBackup.

TimeShift, lucrează asemănător cu Windows Restore. Face „Restore Points”, adică, backup full iniţial, apoi backupuri incrementale la intervale de timp prestabilite (oră, zi, săptămână, lună) şi prin urmare, asociat cu cron, putem face o restaurare completă a unui sistem, dacă asta se doreşte. Este foarte flexibil, dar necesită o bună înţelegere a sistemelor de fişiere de pe maşină. Lucrează oarecum similar cu partclone, adică, închide sistemul de operare (demontează partiţiile), realizând un backup corect, un „snapshot” (instantaneu) al situaţiei de pe HDD-ul salvat. Poate lucra şi cu partiţii ale discului intern, dar este recomandabil, este preferabil să lucrăm cu medii de stocare externe.

Ce este interesant, este că pot fi salvate partiţii cu sisteme de fişiere neomogene (extXfs, btrfs). Am nelămuriri privind struţo-cămilele Linux-Windows (fat32, NTFS şi ulterioarele…).

Pentru directorul sau partiţia /home (în cazul meu, partiţie) sunt necesare măsuri speciale, programul nefiind gândit să salveze directorul /home sau partiţia respectivă; va salva doar directorii şi fişierele VIZIBILE; cele ASCUNSE, vor fi ignorate! Poate fi folosit însă pentru a include/exclude alţi directori şi alte partiţii. Eu de pildă, am în afară de /home, alte două partiţii de date (HDD-ul are 1 TB). Ele pot fi salvate selectiv şi asta mi se pare ceva foarte util.

Există un program al aceluiaşi autor (Tony George) care salvează şi directorul ori partiţia /home: Aptik Migration Utility. Poate voi scrie şi despre acesta.

ORIGINALITATE

Poate fi setat să salveze datele de boot (partiţia sau directorul /boot), ca opţiune permanentă. Această opţiune este extrem de utilă în cazul deteriorării GRUB.

Din păcate însă, această opţiune este disponibilă doar pentru sistemele care au GRUB2. Asta e! Timpul trece şi oamenii fac ce pot şi ei!

Oricum, pentru cine are nevoie să folosească 2 – 3 distribuţii Linux, TimeShift este „Merlin, The Magician”! O binecuvântare, aş zice eu!

Sunt foarte curios să-l văd la treabă sub Mint 18.3, deşi până atunci, presupun că mă voi sătura de el, dat fiind faptul că am pornit din start cu el pe Mint 18.1.

Pe de altă parte, va mai dura până mă voi convinge că pot trece în siguranţă la 18.2, cu o anumită structură a mediului de lucru.

Voi vorbi însă despre „durerile renaşterii” într-un articol dedicat.

Vreau să mai treacă ceva vreme, înainte să mă reped cu vorbele. Chiar dacă vorbele acestea rămân. Sau poate tocmai de aceea!

Închei aici prezentarea acestui program care, cred că va face carieră în lumea Linux!

Vizitează şi tu situl autorului Tony George (teejee), situl TimeShift!

Te invit la final să revii sâmbătă, pentru o porţie nouă de „Linux Pentru Acasă”!

Pe sâmbăta viitoare!

Dacă ţi-a plăcut, dă un share articolului pe reţelele sociale! Şi o poţi face şi cu alte articole!

E o modalitate de a oferi ceva în schimbul informaţiilor de pe acest blog. O modalitate de a mă susţine şi de a îmi arăta că are rost să mai scriu şi să cheltui bani cu acest blog.

Programul TimeShift

– Citit de 51 vizitatori

Lasă-mi părerea ta!