Teste AV Linux 2016 şi Kogaion

Continui articolul precedent despre “Linux Test”, din cel puţin trei motive:

 1. Feed-back-ul primit, mă obligă să le mulţumesc celor care m-au ajutat pe mine în acest fel dar şi pe toţi cititorii articolului şi, desigur, pe viitorii cititori. Este un mod de a partaja informaţia şi experienţa! Şi, trebuie să admit asta, mi-a dat mai mult curaj să reiau testele. Poate că voi reuşi să cooperez şi cu grupul ROGentOS, cine ştie? Vom vedea!
 2. Rezultatele testului au fost nesatisfăcătoare şi am obţinut informaţii prea vagi cu privire la cauze. Cu toate acestea, cu un efort de documentare, am reuşit să aflu câte ceva despre “ce şi cum”;
 3. Linux audio. Vreau să fac o maşină special pentru muzică pe calculator. Asta e o chestie niţeluş mai complicată, pentru că implică un volum de cunoştinţe colosal de mare, înainte de toate despre muzica pe calculator. Pe lângă aceste cunoştinţe, volumul de cunoştinţe privind instalarea unui OS convenabil, devine o chestiune secundară, dacă privesc prin prisma timpului necesar pentru învăţare şi perfecţionare pe partea de audio atât software şi hardware.

Acestea fiind zise, să trecem la fapte:

AV Linux 2016.3.11

Am refăcut kitul de instalare, folosing ImageWriter şi un stick USB. De această dată, scrierea s-a soldat cu un rezultat bun: stickul meu, conţine o distribuţie AVL64-LiveUSB FUNCŢIONALĂ!

Până aici, toate bune şi frumoase, dar…

Pentru că, a apărut un mare „DAR!…

Dacă versiunea Live a rulat foarte fain şi s-a încărcat chiar repejor, mi-a văzut şi netul în câteva secunde după apariţia desktopului, am zis să trec la faza a doua a testării, cea care este „cea mai arzătoare”: INSTALAREA.

„Instalare”, aşa cum spune şi autotul distribuţiei, este oarecum impropriu spus, dar atât timp cât face treaba necesară, zicem „instalare”. Este de fapt o restaurare a unei imagini făcută cu un utilitar de backup, care la final, în loc să tremine pur şi simplu, are câteva scripturi bash care se autodeclanşează în cascadă şi finalizează o serie de setări sistem.

Cam acesta ar fi rezumatul.

Problemele, au apărut când am vrut să fac actualizarea pachetelor. Update înseamnă ceva şi UPGRADE, altceva. Am pornit din AVLinux Helper scriptul corespunzător actualizării şi vreo 2 ore, am tot văzut tone de mesaje ale apt-get…

După ce şi-a terminat treaba însă, a început iadul: „/usr/bin/gnome-keyring-daemon”, o fereastră pop-up, care blochează lucrul cu celelalte programe şi cere parola de root. Dacă i-o dai, zice că e necorespunzătoare cu parola utilizată „până aici” (care e acest aici?!!).

Săpăturile pe net, au dus doar la identificarea „demonului” care strică treaba.

Povestea însă este extrem de complicată, deoarece a renunţa la acest password manager, înseamnă un lanţ interminabil de implicaţii, legate de autentificarea PGP a surselor autorizate (repository). Din păcate, asta am înţeles doar eu. Ceilalţi, s-au mulţumit să dezactiveze daemonul şi să vadă ce se întâmplă pe parcurs.

De aici încolo, rămâne să văd dacă se poate rezolva cumva. Bănuiesc faptul că undeva în logica unui program important (serviciu?) apare o coliziune şi funcţia care este trigger pentru acest daemon, este apelată în loop, cu ignorarea variabilei simbolice „GOT_ROOT_PASSWORD==TRUE”. Din punct de verede implementare, presupun că acolo este scris altfel codul, dar mecanismul de autentificare, are undeva această valoare pentru o variabilă simbolică, în care este stocată valoarea „Adevărat” sau „Fals” după o operaţie de autentificare ca ROOT şi care este rezultatul unei evaluări booleene (If… Then…Else). Cum numărul posibilităţilor este practic infinit (Cine s-a autentificat? Din ce fereastră şi a cărui proces? Avem un user? Un Admin? Este ROOT? Etc.), mă opresc aici cu presupunerile. Ideea este că, după un simplu update, sistemul a devenit nefuncţional, datorită imposibilităţii de a prevedea implicaţiile acestui fenomen la nivelul aplicaţiilor din clasa JackDBus (serviciu critic în audio) şi încă multe alte aspecte. Mă opresc aici cu AV Linux 2016.

KOGAION Desktop 3 Alpha 2.5

Am reluat testele, pe aceeaşi maşină Lenovo T400, ca şi cu AV Linux.

De această dată, am scris ISO-ul cu ImageWriter şi cel puţin utilitarul din spate (dd, cum zicea Cristi Moldovan), şi-a făcut treaba. De această dată, am obţinut un LiveUSB a cărui etichetă ESTE „KOGAION”, aşa cum preciza V3N3RIX în comentariul său.

Dacă rularea pre-installerului a mers binişor, trecerea la rularea Kogaion, a eşuat. Cum cunoştinţele mele de GRUB Rescue sunt zero (sau foarte aproape…) mi-a fost imposibil să salvez fişierul despre care se face vorbire în mesajele de eroare.

Oricum, mi-a venit ideea să fotografiez ecranul, care, din fericire, conţine TOATE mesajele de eroare.

Linux Kogaion - Erori

Din nou, aceeaşi problemă de la început: Kernel Virtualization Mode (adică: kvm). Chestiunea cu modul de lucru virtualizat, are două posibile surse de eroare:

 • Lipsa suportului hardware. Există la procesoarele de generaţie mai nouă aşa numita „Virtualisation Technology” vezi referinţele de pe internet.

 • Lipsa suportului software. În lumea Linux, virtualizarea a fost concepută ca modul distinct al kernelului, astfel încât să poată beneficia de virtualizare şi programele Linux care au nevoie de aşa ceva. În acest caz, fie modulul „kvm” se încarcă cu prioritatea corespunzătoare, fie este inclus direct în codul kernelului. Pentru detalii, vezi Kernel-based Virtual Machine, tehnologie căreia îi corespunde modulul kvm. Orice neregulă privind modul de lucru cu acest modul, poate duce la o infinitate de erori. Ceea ce le scapă celor de la ROGentOS, este faptul că rularea unei distribuţii, ESTE DEPENDENTĂ DE MAŞINĂ. De exemplu, faptul că colegul nostru Cristian Moldovan a putut rula acest Kogaion, poate fi explicat printr-o configuraţie potrivită a maşinii, nicidecum prin aceea că distribuţia respectivă, poate rula PE ORICE MAŞINĂ! A susţine o astfel de afirmaţie, este ca şi cum ai spune că driverele de placă video de la Nvidia se potrivesc perfect la toate plăcile video Matrox sau Silicon Graphics sau chiar şi la orice GeForce, la ATI sau mai ştiu eu ce.

Kogaion pe Intel Virtualisation Technology

Dacă tot mi-a mers Kogaion de pe LiveUSB până la un punct, m-am gândit să probez pe notebookul meu ASUS X200M, care are doar posibilităţi de USB-Boot sau NetBoot.

De data aceasta, toată povestea s-a terminat rapid de tot: GRUB mi-a spus că e în imposibilitatea de a găsi partiţia <` ‘>.

Dacă voi pricepeţi acest mesaj, vă felicit!

Mie mi se pare că e ceva în vietnameză sau în chineză, scris de un bebeluş care a dat peste pensulele lui tăticu’ şi exersează şi el „caligrafie”.

Lăsând gluma la o parte, ideea este că pe o maşină cu suport VM în procesor, Stickul meu devine brusc „invizibil”.

Voi încerca să scriu imaginea pe alt stick, deşi stau destul de prost la acest capitol, pentru că cele pe care le am, sunt toate ocupate cu sisteme de operare… Mă mai gândesc la o soluţie şi poate vine cineva cu nişte instrucţiuni mai clare.

Încă un lucru interesant…

La tentativa de montare a stick-ului pe maşina pe care scriu acum (Dell N5030) cu Linux Mint 13.x, am primit un mesaj care este identic cu cel de la tentativa de instalare pe Lenovo T400 şi ulterior, pe Lenovo T61…

Linux Kogaion. Eroare - VirtualBox

Kogaion pe VirtualBox

Am zis că, dacă tot am pierdut o căruţă de vreme, să epuizez şi ipoteza asta a maşinii virtuale. Cum şi aici informaţiile sunt tot la „ghici”, am zis că poate o merge cu VirtualBox. Mulţi folosesc această maşină virtuală, se instalează comod din Synaptic PM, deci…

Am dus fişierul ISO pe un stick, cu care m-am mutat iar pe T400…

După vreo câteva minute de bâjbâială, am reuşit să instalez VirtualBox, am creat „Maşina”, am „încărcat DVD-ul” şi rezultatul, este cel care se vede în imaginea cu ecranul în mod CLI. Adică, o altă eroare, tot legată de Virtualisation Technology. Mesajul precizează că din procesor lipseşte suportul pentru VT, deci distribuţia, aşa cum este creată, are undeva o lipsă şi rulează probabil pe o maşină fizică cu o configuraţie precis determinată.

O altă posibilitate este ca în timpul conceperii proiectului distribuţiei, să fi fost omis un pachet esenţial în procesul „initrd.rc”. Deşi este un simplu script ASCII, „initrd.rc” este o listă cu resurse critice pentru startarea sistemului, între care figurează mai multe variante de boot, cu mai multe versiuni de „vmlinuz”. Dacă o singură opţiune generică lipseşte de aici, tot procesul de boot poate fi compromis. O instrucţiune posibilă de aici, arată cam aşa „kernel /casper/vmlinuz.efi”, unde fişierul poate fi şi un alt vmlinuz, care joacă rolul de bootdisk pentru alt sistem, cu alte caracteristici. Cine s-a mai jucat cu imagini ale kernelului, ştie că există câteva situaţii pentru care există kernele diferite şi care dintre ele se încarcă, rezultă din acest script sau, din „isolinux.cfg”.

Ce va fi mai departe referitor la Kogaion?

Dacă cei din grupul de dezvoltatori îmi vor oferi informaţiile necesare, voi testa distribuţia, chiar dacă asta înseamnă deja multe ore consumate, fără un rezultat clar.

Pe moment, am o informaţie şi o voi folosi. Ce va rezulta din asta, dacă voi avea permisiunea să fac public, o voi face.

Oricum, cred că se poate ajunge la o soluţie, chiar dacă în stadiul actual sunt încă probleme.

În fond, am testat distribuţia ca să văd dacă merge pe o maşină oarecare: pe ce maşină, cât anume merge, până unde, ce spune dacă installerul abandonează.

Ce va fi mai departe pe partea Audio-MIDI?

Pentru cei interesaţi de Audio-MIDI sub Linux, voi testa Ubuntu Studio 16.04.

Aici, poate sunt mai norocos…

Oricum, dacă tot am pus maşina virtuală (VirtualBox), mă gândesc să fac un backup al partiţiei, acum, cât e „slăbuţă”, că dacă apuc să instalez tot ce îmi trebuie mie sub Mint 17.x…

…Ajung iar pe la vreo 26 GB…

În faza asta, are vreo 6,7 – 7 GB şi backup-ul (cu compresie lz), are vreo 1,6 GB. Operaţia de restaurare, durează cam 4 minute.

O să testez în VirtualBox cam tot ce merge şi mă lămuresc măcar în parte ce pot folosi.

Cred că în continuare voi testa Ubuntu Studio 16.04, apoi o să văd dacă pot modifica Mint 17.x să-l fac să lucreze cu un Kernel în modul Real Time. Specificaţia celor din lumea Linux-Audio, este „Low latency kernel”, care se pare că e cu totul altă poveste decât „Real Time”. Nefiind programator de profesie, mă depăşeşte.

Update 1: Cristi Moldovan, a publicat un tutorial foarte util pentru cei care vor să instaleze Kogaion, pe situl gnulinux.ro:

Cum se instalează Kogaion 3 Alpha 2.5 în Virtualbox

Paşii de la VirtualBox sunt exact cei pe care i-am parcurs şi eu şi în plus faţă de Kogaion, am testat şi AV Linux 32 bit. Se pare că pentru această versiune, este nevoie de suport în procesor care să suporte PAE – Page Adress Extension. Credeam că autorul s-a ocupat de rezolvarea rulării pe sisteme Dual Core, Core 2 Duo cu mai mult de 3 GB RAM. Se pare însă că doar a pornit de la premisa că este rezolvabilă. Installerul a ieşit din instalare cu mesajul de eroare „Missing CPU PAE support”. Acum, dacă e din cauza VirtualBox, care necesită module speciale (cu licenţă comercială adică) pentru asta, e greu de ştiut. Ar trebui să parcurg toată documentaţia VirtualBox şi asta cere prea mult timp iar eu am cu totul alte obiective decât să învăţ despre lucruri inutile pentru mine.

Legat de Kogaion, mai am o singură suspiciune: ISO defect.

Mai încerc, mai vedem…

Update 2: Am instalat şi am testat UnetBootIn. Am descărcat din nou fişierul ISO, de data asta, de pe celelalte două linkuri, deşi pare a fi aceeaşi adresă (URL). La tentativa de a rescrie ISO-ul pe un drive, am urmărit operaţiile şi UnetBootIn părea că s-a blocat la citirea sau scrierea „squashfs.img”, care are 1329 MB. În final însă, am constatat că scrierea s-a făcut cu bine.

Am testat LiveUSB-ul. Am putut încărca versiunea LiveKogaion, dar fără să pot instala pe HDD.

Am preluat apoi fişierul ISO pe Lenovo T400, l-am asociat instanţei Kogaion din VirtualBox (5.0) şi am reuşit să rulez inclusiv installerul. Parolele sunt respectiv „kogaion” pentru versiunea LiveKogaion şi „root” pentru InstallKogaion.

Ca să evit pierderile inutile de timp, am preferat să folosesc SimpleScreenRecorder pentru a înregistra totul (fără sunet, e drept).

Când voi avea timp să mă ocup, voi edita fişierul şi voi urca pe contul meu YouTube materialul.

Aş fi preferat însă o instalare reală, chiar pe maşină.

Una peste alta, am putut rula măcar în forma asta distribuţia, pe o maşină ale cărei specificaţii le-am dat în articolul precedent (Lenovo T400, cu Core 2 Duo şi 4 GB DDR III 1066 MHz).

Suplimentar, am activat Virtual Technology din BIOS. În rest, totul este aşa cum am descris anterior.

– Citit de 181 vizitatori

8 thoughts on “Teste AV Linux 2016 şi Kogaion

  • Salut, Cristi!
   Am menţionat chiar în finalul articolului (Update 1, parcă) articolul tău. Din nou, mulţumesc!
   Să înţeleg că există doar Rufus pentru Windows? L-am testat sub Wine şi porneşte, dar atât.
   Eu am nevoie de ceva sub Linux.
   Oricum, o să refac unul din stickuri cu GPartEd şi rescriu imaginea care a funcţionat.
   Teoretic, dacă a mers sub VirtualBo9x, trebuie să meargă şi de pe Stick/DVD.
   O să probez ambele variante şi revin cu informaţiile.
   Zi faină!

  • Mulţumesc mult pentru vizită şi cooperare!
   Am să îmi instalez şi eu Rufus, măcar din curiozitate!
   O să reţin şi situl.
   Poate o să fac o cărţulie cu informaţiile astea, ca să trecem peste chestiile astea.
   După cum se va vedea în video, Kogaion a rulat foarte bine în VirtualBox.

 1. Exista 3 situatii : – KVM se incarca corespunzator, fie intel_kvm, fie amd_kvm, caz in care vei primi o atentionare : Already loaded the other module. NU este o eroare. In timpul procesului de boot kernelul PROBEAZA modulele si le incarca pe cele corespunzatoare.
  – KVM este dezactivat in BIOS. Desi procesorul suporta virtualizare, proprietarul a ales sa dezactiveze aceasta functie din BIOS, caz in care vei primi o atentionare : KVM disabled in BIOS. Din acelasi motiv, kernelul PROBEAZA module.
  – masina nu suporta KVM, caz in care primesti No KVM support, evident din acelasi motiv.

  In niciuna din situatii, procesul de boot nu va esua din cauza KVM, cum ai presupus in mod eronat. KVM nu este critic, daca kernelul vede ca procesorul suporta, probeaza si incarca modulul. Daca nu, trece mai departe. Daca era critic, primeai kernel panic…iar ce ai fotografiat acolo nu este nici pe departe kernel panic. Este doar dovada ca, din nou, stickul NU a fost scris cum trebuie.

  Bootloaderul cauta imaginea live in /dev/mapper/live-rw de pe mediul bootabil cu eticheta KOGAION. In caz ca acesta nu exista, sau eticheta nu este corecta vei primi mesajul din fotografie.

  Unetbootin, imagewriter & co produc stickuri bootabile DEFECTE, cel putin in cazul Kogaion. Folosindu-le , probabil vei obtine un stick care booteaza ok, dar neinstalabil. Singurul program care produce stickuri OK este rufus. Si acela cu conditia ca eticheta sa fie KOGAION.

  Faptul ca TU nu reusesti, nu indica sub nicio forma un ISO defect, ci doar o lipsa de informare din partea ta, sau existenta unor informatii vechi.

  Exact ca si in afirmatia cum ca “Kogaion este doar pentru masini virtuale” . Acest lucru nu mai este de actualitate incepand cu Alpha 2.5 . Defapt chiar incurajam instalarea si testarea pe masini reale si din fericire avem utilizatori care ne confirma ca au reusit sa il instaleze cu succes atat pe masini virtuale, cat si pe masini reale, sau chiar pe telefoane Android.

  Mult succes!

  • Salut!
   Dacă citeai până la capăt, înţelegeai semnificaţia “ISO defect”.
   Dintr-un motiv sau altul, fişierul ISO s-a deteriorat.
   La următoarele downloaduri, am şters vechiul fişier şi am descărcat fişierul de pe FTP, respectiv linkul din mijloc (MATE).
   Acel fişier a fost re-scris cu UNetBootIn şi acel stick a mers, până la un punct, respectiv până la loginul pentru instalare,
   care dintr-un motiv inexplicabil pentru mine, a refuzat să aducă fereastra de dialog sau să mai facă vreun pas înainte.
   De altfel, toate aplicaţiile testate, refuzau să funcţioneze, inclusiv terminalul XTerm.
   Dacă spui că se poate instala, o să mai încerc din nou.
   Oricum, în maşina virtuală, aşa cum se vede în video, am avut inclusiv clipboard duplex.
   Comentariul de sub primul articol, a fost scris de sub Kogaion, rulând în VirtualBox.
   Asta înseamnă cel puţin un lucru: fişierul ISO, ESTE FUNCŢIONAL până la capăt!
   De aici mai departe, vom vedea ce şi cum.
   Mulţumesc pentru explicaţii şi pentru “Rufus”.
   O zi faină!

 2. Sunt acum pe Linux Kogaion, instalare FULL pe Lenovo T400.
  Instalarea a decurs fără probleme, inclusiv tastatura ROMÂNEASCĂ, după cum se poate observa.
  Acum “filmez” şi voi reveni cu un articol dedicat exclusiv instalării şi opiniilor privind rularea Kogaion.

 3. Legat de procedura de a face un stick de boot din linux .. uuf. Am mai spus de mii de ori, nu trebuie nici un utilitar. Ci doar o distributie care are Grub 2 (se poate folosi chiar iso-ul nostru boot-at in virtualbox). E un topic sticky pe grupul de discutii Facebook – https://www.facebook.com/groups/RogentOSLinux/
  quote:
  ( Ear Daywatch ): Pentru a face un stick din linux, aveti nevoie de o distributie cu grub2 (sau isoul nostru boot-at in virtualbox). formatati stick-ul fat 32 si puneti-i eticheta KOGAION (puteti folosi GPARTED pt treaba asta sau orce alta unealta preferati). Montati isoul cu o comanda gen ‘mount -o loop kogaion.iso /mnt/blah’. copiati tot continutul iso pe stick (in acest moment stickul poate fi folosit ca atare pe masini cu EFI). pentru masini cu BIOS, rulati in plus comanda ‘grub2-install /dev/sdX’ (inlocuiti X cu litera corespunzatoare stick-ului)

  Cat despre marsavia cu PAE nu e nici un vodoo, nu trebe nimic proprietar. Pur si simplu, in setarile masinii virtuale, la System > Processor, se pune o bifa la PAE/NX.

Comments are closed.