Solus: Un Linux surprinzător!

Header Linux Pentru Acasă - Linux Educational-01

Vreau să închei anul 2016 cu un articol dedicat lumii Linux.

Am observat că foarte mulţi dintre cititorii acestui blog citesc articolele privitoare la Linux şi mulţi sunt interesaţi de aventurile mele în testarea unor distribuţii Linux.

Astăzi, voi spune câteva cuvinte despre sistemul de operare Solus Linux.

De ce „sistem de operare”?

Voi preciza că am făcut cunoştinţă cu Solus în 2012, când căutam cu furie o soluţie să o rup cu lumea Windows. Pe vremea aceea, Solus, se numea SolusOS şi era un derivativ Debian. Altfel spus, „Debian cu faţă umană”.

L-am testat, m-am lămurit că e extrem de departe de ce îmi trebuia mie dar am reţinut ideea.

Zilele trecute, simţeam nevoia să fac o pauză şi pentru că testasem ceva mai mult Kubuntu şi distribuţiile Mint despre care am vorbit precum şi shellurile grafice cu care vin ele, MATE, KDE, XFCE şi Cinnamon şi pentru că pe partea de managementul proiectelor, mă simţeam foarte obosit, după acumularea a 500 de ore de practică. Aşa încât, am dat fuga la DistroWatch, să mă mai „aerisesc”. Peste ce mi-au dat ochii? Vezi în linkul de alături!

Da, este vorba despre Solus. Fără ale prefixe sau sufixe. Doar SOLUS!

Şi acum, dacă ai citit ce scrie DistroWatch şi poate te-ai dus şi pe situl Solus, hai să punctăm împreună un posibil răspuns:

 • Sistemul de operare este o versiune rescrisă de Linux, a cărui filosofie este mai curând asemănătoare „Giganţilor” lumii Linux, cum sunt Debian, Slackware, Fedora (Red Hat), Ubuntu, Arch, Gentoo. Echipa Solus, a căutat să sintetizeze experienţele lor, pentru a distila tot ce iubesc utilizatorii Linux şi un plus de la Windows: posibilitatea de a îşi configura interfaţa cât mai simplu, fără prea multe cunoştinţe de programare şi alte asemenea. Şi eu consider că au reuşit.

 • Shellul grafic. Spre deosebire de alte sisteme de operare ale familiei, care au mers pe shell-urile deja clasice, XFCE, KDE şi mai noile MATE şi Cinnamon (Linux Mint), echipa Solus, oferă idei noi şi un shell grafic „in house”, numit Budgie Desktop.

 • Aplicaţiile şi gestionarea. Echipa Solus, a preluat de la Ubuntu o lecţie colosală: magazii mari şi pline = mulţi utilizatori! Aici, trebuie să recunosc, având în vedere extrema dificultate de a avea o bază foarte generoasă de aplicaţii disponibile, m-a surprins extrem de plăcut numărul mare de aplicaţii care, pot spune, acoperă mare parte din nevoile unui antreprenor digital, mai ales pe partea de producţie care e cu totul altă poveste decât servicii de hosting şi web!!! am fost foarte încântat să văd că echipa se mişcă uluitor de repede şi există un foarte mare număr de aplicaţii (cam 90% din ce am eu nevoie) disponibile. Partea cea mai plăcută însă, este experienţa ca utilizator! Software managerul, este o combinaţie dintre cel de la Ubuntu şi ce oferă LinuxLite, cu deosebirea că deplasarea prin categorii, prin softurile disponibile la fiecare, este foarte simplă şi intuitivă. Şi mai ales, FUNCŢIONEAZĂ!

 • Rolling Release. M-a surprins şi filosofia adoptată: Rolling release. Adică, descarci o singură dată un kit ISO, după care totul se actualizează pe măsură ce apar îmbunătăţirile. Altfel spus, un fel de „upgrade etern”.

Cred că aceste patru argumente pe care le-am prezentat, sunt suficiente să te convingă să îi acorzi o şansă!

Mă opresc aici şi pentru cine vrea să facă revelionul cu Linux la braţ, voi continua cu primele impresii cu Solus „la treabă”, spre după-amiaza zilei de astăzi.

– Citit de 180 vizitatori

4 thoughts on “Solus: Un Linux surprinzător!

  • E bun pentru cine e centrat pe producţie. Poate că încă mai sunt multe de pus la punct şi am găsit şi eu câteva. Oricum, m-a convins să-i fac backup şi să continui testele! :)

   • Ca “Linuxist” de peste 20 de ani (da, s-au împlinit deja 23 de când am venit dela Amsterdam cu prima distribuție de Linux!), am devenit curios și descărcat acum, urgent “Solus”-ul (tot de la Amsterdam :-)
    Spre seară, sau mâine sper să-l și încerc… Cu mulțumiri, deocamdată și urările de An Nou …

    • Mulţam fain!
     An nou fericit şi cele mai frumoase împliniri pentru 2017! :)
     Pentru mine, Solus, a fost o revelaţie. M-a atras în 2012, din motive inexplicabile atunci. Acum, constat că echipa se mişcă uluitor de repede şi cum sunt destul de pretenţios, chiar m-au surprins!
     Dacă vrei să publici rezultatele, poţi să-mi trimiţi materialul şi îl public aici, pe blog, ca Guest Post.
     Îmi place deschiderea şi schimbul de opinii! :)
     Mai am însă de testat MATE. Am explicat în partea a doua a articolului mai multe.
     Va apare cred mai spre seară. Acum mai am să îl revizuiesc şi am chef să ies niţel afară cu Jumătatea mea! :)
     Vreau să pun şi o captură de sub el, poate două.
     Când am timp, poate fac un scurt video, două până la 5 minute.

Comments are closed.