Sistemul de operare şi sistemul de aplicaţii

Grafică articol "Sistemul de operare şi sistemul de aplicaţii".

 

Bun venit pe blogul meu!

Astăzi, vreau să clarificăm împreună o problemă, pentru că în conversaţiile din grupurile Linux, constat că multă lume confundă sistemul de operare cu aplicaţiile (programele) care rulează sub acesta şi care sunt părţi distincte, componente separate de sistemul de operare, adică, SUNT OPŢIONALE!

Altfel formulat: şi cu şi fără ele, sistemul de operare funcţionează excelent şi îşi face treaba excelent!

Mai mult decât atât, 95% din regresiile care apar la trecerea la o nouă versiune, se datorează tocmai proastei armonizări dintre programele pe care le instalează utilizatorul pe maşina sa, cu componentele sistemului de operare şi armonizarea dintre ele!

De exemplu, chiar acum două zile în urmă (Duminică, 29-10-2017), făcând upgrade la kernel, unul minor, am avut o astfel de regresie. Se pare că este vorba despre programul „Thunar”, care a intrat în conflict cu un element de interfaţă, taskbarul (partea inferioară a desktopului).

Software şi sistemul de aplicaţii

Înainte de a merge mai departe, vreau să clarific ce înseamnă „Sistemul de aplicaţii” şi voi începe cu definiţia de dicţionar a termenului SISTEM:

SISTÉM, sisteme, s. n. 1. Ansamblu de elemente (principii, reguli, forțe etc.) dependente între ele și formând un întreg organizat, care pune ordine într-un domeniu de gândire teoretică, reglementează clasificarea materialului într-un domeniu de științe ale naturii sau face ca o activitate practică să funcționeze potrivit scopului urmărit. ◊ Sistem informațional = ansamblu de procedee și mijloace de colectare, prelucrare și transmitere a informației necesare procesului de conducere a întreprinderilor, instituțiilor, ministerelor etc. ♦ Totalitatea relațiilor pe baza cărora este constituit un sistem (1). 2. Totalitatea depozitelor formate în decursul unei perioade geologice. 3. Metodă de lucru, mod de organizare a unui proces, a unei operații, fel de a lucra; normă, obicei. ◊ Sistem Braille = metodă de scriere pentru orbi, cu litere tipografice speciale scoase în relief pentru a putea fi pipăite. 4. Model, tip, tipar; marcă (de fabrică). 5. (În sintagma) Sistem audio = combină muzicală. [Var.: (rar) sistémă s. f.] – Din fr. système, lat. systema.”

Sublinierea îmi aparţine.

Sistemul de aplicaţii

Pentru a avea un mediu de lucru funcţional, avem nevoie de două componente esenţiale, care ÎMPREUNĂ, formează MEDIUL DE LUCRU.

Prima, este maşina fizică, numită generic „hardware”.

A doua, este o colecţie de programe pentru calculator, care uzual sunt numite „aplicaţii”.

Şi aici, trebuie să precizez că, este o diferenţă colosală între „colecţie de programe” şi SISTEM DE APLICAŢII.

După cum se poate vedea clar în definiţie, o colecţie de programe, ESTE OBLIGATORIU să îndeplinească cel puţin o condiţie SUPLIMENTARĂ, pentru a putea intra în categoria sistemelor: SĂ FUNCŢIONEZE CORECT ŞI EFICIENT ÎMPREUNĂ.

În categoria „software” şi „aplicaţii”, intră şi aplicaţiile disfuncţionale sau chiar nefuncţionale şi în egală măsură, cele care provoacă regresii ansamblului.

Ori aceste programe care funcţionează necorespunzător, care manifestă disfuncţii, transformă ceea ce cândva era un SISTEM, într-o COLECŢIE DE PROGRAME.

Atunci când vorbim despre categoria „software”, includem orice aplicaţie, orice program de calculator, fie că rulează impecabil şi face ceea ce pretinde că face, fie că dă erori la rulare sau, mai grav, destabilizează sistemul, incomodând celelalte aplicaţii, provocând chiar şi regresii.

SOFTWARE FUNCŢIONAL

Din perspectiva mea, ca creator de conţinut media, ca trainer, ca manager de proiect, UN SISTEM, UN MEDIU DE LUCRU, are trei componente:

  1. SISTEMUL HARDWARE. Totalitatea componentelor fizice ale sistemului de calcul.
  2. SISTEMUL DE OPERARE. Ansamblul programelor necesare punerii în funcţiune a maşinii hardware şi a asigurării funcţionalităţii necesare şi a mijloacelor de comunicaţie între utilizator şi maşină, inclusiv comunicaţia inter-maşini (internet) precum şi instrumentele de administrare necesare asigurării stării de funcţionare în regim optim, potrivit sarcinilor de calcul.
  3. SISTEMUL DE APLICAŢII UTILIZATOR. Ansamblul aplicaţiilor pe care le instalează utilizatorul, în scopul extinderii funcţionalităţii sistemului format din platforma hardware şi sistemul de operare. Aceste aplicaţii, sunt OPŢIONALE şi depind în foarte mare măsură de nevoile specifice de calcul şi procesare a informaţiei, ale fiecărui utilizator în parte.

Să fim înţeleşi:

Sistemul de operare este ceva şi sistemul de APLICAŢII UTILIZATOR, este cu totul altceva!

  • Ansamblul aplicaţiilor care rulează corect şi eficient pe o platformă hardware dată, sub un sistem de operare altele decât cele care ţin de sistemul de operare! formează SISTEMUL DE APLICAŢII UTILIZATOR.

Asta înseamnă că, sistemul de operare funcţionează fără acestea, în vreme ce invers, este exclus.

Pe cale de consecinţă, aplicaţiile au nevoie de sistemul de operare, în nici un caz INVERS!

De aici, rezultă o nouă consecinţă:

Cu cât sistemul de operare este mai rezilient, cu atât valoarea sa este mai ridicată! (Fă clic pe link să te lămureşti ce înseamnă REZILIENT)

Despre rezilienţă, am mai vorbit în „Migrarea de la Mint 17.3 cu backup şi restaurare”.

Mulţi confundă „sistemul de aplicaţii utilizator” cu „sistemul de operare”.

Asta este foarte simplu sub Linux, pentru că avem „Software Manager” şi „Repository”, iar majoritatea utilizatorilor de Linux, vin din lumea Windows, unde totul este „sub pălărie”. „Under the hood”, cum zice unchiul Sam.

Pentru că sub Windows aplicaţiile se instalează „manual” şi sub Linux atât căutarea acestora cât şi alegerea şi instalarea decurg „automat”, lumea a ajuns să confunde ornamentele de la bord, tapiţeria şi capacele de la roţile maşinii, cu maşina în sine; scopul cu mijloacele.

Sistemul de operare şi sistemul de aplicaţii utilizator, sunt două lucruri foarte diferite:

E ca şi cum ai confunda maşina (autobuzul, trenul, avionul) cu călătorii pe care îi transportă.

Pentru mine sistemul de operare, este vehiculul care „transportă” aplicaţiile. Sau dacă preferi altă comparaţie, este şoseaua pe care rulează maşinile. Şoseaua poate trăi bine-mersi şi fără maşini. O maşină care să meargă pe orice teren însă, e o poveste mai greu de realizat şi de acceptat!

La fel ca la o călătorie, dacă autobuzul s-a stricat, e puţin probabil că vreun călător o să fie foarte încântat să-şi suflece mâinile şi să se apuce să repare autobuzul în mijlocul drumului.

La fel e şi la mine:

Ultimul lucru pe care mi-l doresc, este să am probleme cu sistemul de operare. Indiferent care ar fi ele!!!

Revenind la comparaţia cu şoseaua: dacă ai un merţan „ultimul răcnet”, te bagi cu el pe un drum plin de hârtoape, de gropi şi de bolovani? Te apuci tu să astupi gropile şi să asfaltezi, doar ca să poţi trece cu merţanul tău?

Eu pun pariu că SCHIMBI TRASEUL!

Tot aşa fac şi eu! Dacă sistemul de operare suportă bine TOATE APLICAŢIILE de care am eu nevoie, este OK. Lucrez cu acel sistem de operare. Altfel, merg înainte cât se poate cu cel cu care lucrez. Până în pânzele albe!

Am destule de învăţat, de perfecţionat şi fără să o iau de la capăt cu interfeţe fistichii, cu animaţii inutile şi alte gadgeturi care chiar mă încurcă, în loc să-mi facă viaţa mai uşoară; am de derulat traininguri, de realizat sesiuni de coaching, de comunicat cu clienţii, am de dezvoltat traininguri noi, am chiar mult mai multe de făcut şi care îmi plac şi fără să-mi bat capul să şurubăresc tot timpul la sistemul de operare!!

Voi reveni cu detalii privind ce fac eu cu Linux şi cu calculatorul şi te asigur că oricine investeşte suficient în propria sa educaţie, poate face ceea ce fac eu.

Închei momentan subiectul cu o atenţionare:

Este o mare deosebire între a îţi vinde timpul şi a îţi vinde aptitudinile, sub forma produselor şi serviciilor.

Despre asta, vorbesc în detaliu în trainingul „Trăieşte inteligent! Trăieşte SMART!”. Cine este interesat să afle detalii despre acest training, să mă contacteze pe chatul de pe acest blog. Voi reveni şi cu detalii privitoare la acest training, în secţiunea „Training”.

NOTĂ:

Am rescris articolul, pentru că am făcut nişte presupuneri greşite şi anume, că cine citeşte articolul, cunoaşte semnificaţiile termenilor folosiţi de mine, în contextul articolelor publicate anterior pe acest blog.

Urmare a unor discuţii avute pe grupul Linux Mint România, Nicolae Crefelean şi respectiv Marian-Constantin Braşoveanu, mi-au prezentat perspectiva a mai multor posibilităţi de interpretare, ceea ce conduce inevitabil la ambiguităţi şi posibile interpretări greşite.

Drept urmare, am considerat că este important să ţin cont de opiniile lor, să modific articolul şi să rectific acolo unde interpretarea expresiilor poate genera confuzii şi ambiguităţi.

 

– Citit de 98 vizitatori