Project management: 1200 de ore de practică

Grafică articol "Project management: Peste 1200 de ore de practică"

Bine ai venit pe blogul meu!

Întrerup puţin seria articolelor despre Linux, pentru că pentru mine, este un moment deosebit şi vreau să împărtăşesc cu toţi cei care au nevoie să aibă succes în viaţă, să îşi stabilească şi să îşi atingă obiectivele, puţin din experienţa mea ca manager de proiect.

Acum un an în urmă, susţinusem examenul de manager de proiect şi luasem 10 la acest examen.

Pe vremea liceului, cred că aş fi sărit în sus de doisprezece metri!

Atunci, chiar m-au întrebat câţiva colegi, inclusiv trainerul nostru, Gabriela Mocanu, de la Training România, „Cum mă simt”.

Răspunsul meu, a fost unul simplu. Într-un singur cuvânt: „RESPONSABIL!”

Colegii, au fost surprinşi. Presupun că se aşteptau să mă refer mai ales la notă, la faptul că am obţinut avizul ANC pentru a profesa ca Manager de proiect.

Eram însă conştient că, ceea ce aveam eu „în mână”, erau doar „uneltele de bază”, „Manualul de utilizare” şi 40 de ore de practică. ATÂT!

DUPĂ PRIMELE 100 DE ORE DE PRACTICĂ

M-am înscris la acest curs, fără iluzii şi fără prea multe aşteptări, la „ce va fi după…”

Ştiam că este doar primul pas pe un drum foarte lung.

Ştiam că teoria şi bruma de practică din timpul cursului, erau „cheagul” pentru ce urma să pun eu mai departe: PRACTICĂ, PRACTICĂ, PRACTICĂ!

Câte mii de ore sunt necesare?

Potrivit estimărilor mele, pentru a deveni un bun profesionist într-un domeniu oarecare, este nevoie de minimum 5000 de ore de practică şi studiu suplimentar. Practica, îţi spune şi când şi ce anume să mai înveţi, unde să insişti, ce să repeţi.

Întâmplarea face ca evaluarea mea să fie ceva mai exigentă ca a celor de la Universităţile Stanford şi Harvard (USA). Am motivele mele să păstrez standardele la nivelul la care le-am stabilit eu. Mă bucur totuşi că specialişti renumiţi, au ajuns la concluzii similare cu ale mele!

E o dovadă a faptului că, Adevărul stă în Lumină! Indiferent pe ce cale ajungi la el!

Cum îmi consum TIMPUL?

Când am mers la acest curs, aveam în minte să rezolv problemele acestea:

  • Cum îmi consum TIMPUL?
  • Cum pot analiza eficienţa unei activităţi?
  • Care sunt resursele inepuizabile de care dispun?

Am găsit în metodologia project managementului, conceptul WBS. Înseamnă Work Breakdown Structure, ceea ce se traduce prin Detalierea Structurată a Muncii. Sar peste detalii, este vorba despre un formular de evidenţiere a fiecărei acţiuni mărunte desfăşurate, fiecare material sau resursă consumată sau utilizată (oameni), în ce cantităţi, în ce ordine, etc.

Acesta serveşte în trei stadii principale ale oricărui proiect:

(1) Întocmirea planului de muncă, adică, a Proiectul ipotetic, bazat pe datele proiectelor anterioare şi pe anumite reguli de redactare ale unui proiect;

(2) Urmărirea încadrării în graficul de muncă;

(3) Evaluarea rezultatelor obţinute şi finalizarea Proiectului.

Procedura este mai complexă, dar acestea sunt etapele de bază ale oricărui proiect, fie că este fiertul „moale” al unui ou, fie că este construirea unui oraş spaţial pe orbită circumterestră. Diferă doar anvergura la care se desfăşoară şi cantităţile de resurse necesare.

În cazul meu, resursele cheie implicate, sunt Creativitatea şi TIMPUL.

Am vorbit în articolele anterioare despre analiza SWOT şi evaluarea SMART.

Pornind de la conceptul SMART, după primele 100 de ore de monitorizare, la finele lunii octombrie 2016, tabloul activităţii mele, era unul destul de descurajant, potrivit noilor standarde de organizare a muncii!

Am început să întrevăd cauzele succeselor noastre „microscopice”. Fără să neg importanţa oricărui succes, oricât de mărunt, abia acum am descoperit că volumul de activităţi desfăşurate era uriaş şi eram departe de a avea un plan clar, o analiză valorică şi o listă de priorităţi cu care să filtrez ce este vital din ele, ce este important şi ce este secundar.

Începusem eu prin 1997 să fac astfel de monitorizări, dar lipsa instrumentelor SWOT şi SMART fuzionate într-un SISTEM DE ANALIZĂ şi EVALUARE, mă făcea să obosesc peste măsură buchisind la date. Treptat, m-am limitat la nişte activităţi anume, vreo 3 la număr şi le-am neglijat pe celelalte. A fost începutul. Empiric, timid, dar a fost o schimbare importantă.

Mi-am amintit de momentele respective, în timp ce centralizam datele.

Rezultatul, ţi-l voi povesti în următorul articol:

Manager de proiect: Concluzii după 100 de ore de practică

Mulţumesc pentru că ţi-ai rupt din timp să citeşti!

Îţi urez înspiraţie şi succes în îndeplinirea tuturor obiectivelor şi te aştept joi, pentru următorul articol!

– Citit de 33 vizitatori