Primele impresii cu Linux Mint 18 MATE

Captură de ecran - Backgrounnd personalizat Linux Mint 18-LTS

Zilele care au trecut, au însemnat începutul trecerii de la Linux Mint 13, la Linux Mint 18.

Despre instalare şi dual-boot, am vorbit în Linux Mint 18 în multi-boot, aşa încât acum o să vorbesc puţin despre lucrul sub Mint 18 şi despre primele probleme întâmpinate.

Înainte de toate, trebuie să recunosc, mi-a plăcut viteza de lucru, care este simţitor mai mare. Mi-este şi uşor să fac diferenţa, dat fiind faptul că lucrez pe această maşină (Dell Inspiron N5030) încă din februarie 2011. Cum s-ar zice, “ne cam cunoaştem”!

Partea de interfaţă grafică mi s-a părut mult schimbată în bine.

Temele pot fi configurate şi fără artificii de genul opririi serverului X şi restartării sistemului ca root… startx.

Am putut umbla fără probleme cam la tot ce am avut nevoie. Câteva gadgeturi utile am găsit. De exemplu, appletul “Drawer”, care este un fel de dulăpior cu sertare cât un icon, în care poţi pune ce aplicaţie vrei “să ai la mână”. Multe chestii sunt acum foarte configurabile în ceea ce priveşte desktopul. Rămâne de verificat stabilitatea în timp a setărilor, în special după restaurarea unui backup low-level!

Am putut oricum instala absolut toate aplicaţiile cu care lucrez, fără să am probleme şi multe vin cu versiuni noi, care la rândul lor au destul de multe îmbunătăţiri.

Din păcate, am şi început să descopăr probleme!

  • OpenShot 1.4.3.1. Deşi este deja foarte vechi şi lucrez cu el de peste 2 ani, după instalarea sub această versiune, am încercat să fac video-urile pe care le-am pus deja pe YouTube şi din nefericire pentru mine, în mai puţin de 60 de minute de lucru, am avut zeci de “silent crash”-uri!! Dacă aş fi avut vreo problemă similară sub Mint 13, poate că găseam soluţia, măcar una ocolită. Acum e chiar imposibil să descopăr ce se petrece.
  • Imprimanta HP LaserJet 1018. Familia de imprimante de la HP (Hewlet-Packard), este deja faimoasă în lumea Linux! Sunt poate cel mai bine suportate imprimante dintre toate cele de pe piaţă, cu excepţia poate doar a Samsung, care vine cu software dedicat Linux şi arată “mai făţoasă”. Ultimul lucru care mi-ar fi trecut prin gând ar fi fost că voi avea probleme. Şi totuşi! DA, am probleme cu imprimanta! Am vrut să tipăresc ceva de probă. Driverul [HPLIP] are o interfaţă mult mai flexibilă decât cel vechi. Problema este că fişierul “*.ppd” care îmi trebuie, oferă suport doar până la Linux Mint 17.3!!! Am răscolit eu netul, dar se pare că o să mai dureze o vreme până se rezolvă integrarea cu noul Mint 18…
  • Mixerul PulseAudio. Fără acest mixer, sunt în imposibilitatea de a îmi folosi interfaţa audio low-latency Lexicon Lambda şi desigur şi cealaltă, destinată exclusiv proiectelor mele muzicale, Lexicon Omega. Noul mixer audio, mi-a creat puţin probleme. Ori mi-a scăpat mie din cauza oboselii, ori pur şi simplu, a dispărut opţiunea de dezactivare a interfeţei interne! Dacă am văzut bine, atunci o să fie greu, pantru că se pare că opţiunea “Fall back”, e doar de formă pusă acolo şi fiecare aplicaţie care foloseşte serverul audio, se joacă cu setările hardware după cum are chef. Sper să mă fi înşelat eu…

Celelalte aplicaţii, doar le-am pornit, să văd dacă sunt probleme. Se pare că deşi am schimbat enorm de multe “sub pălărie” (kernel, biblioteci, gcc, Window Manager, etc.), aplicaţiile se împacă bine, au foste destul de atent şlefuite şi e posibil ca numărul incidentelor de felul OpenShot să fie redus, poate chiar să fie fenomene izolate.

PRIMELE CONCLUZII

În ciuda unor inconveniente, dacă am în vedere că este o distribuţie (adică: sistem de operare + MEGA pachet de aplicaţii), atunci trebuie să o spun deschis, comportamentul este excelent!

Dacă ar fi să-mi amintesc despre cum era cu următoarea versiune de Windows, unde trebuia să dau netul cu susul în jos să caut iar drivere pentru “tot ce mişcă-n ţara asta”…

Mai mult, e greu să arunc răspunderea pentru imprimantă pe umerii echipei Linux Mint, când exact pe situl HP am găsit explicaţiile privitoare la suportul oferit!

Pe ansamblu, cred că trecerea la noua versiune se va realiza fără probleme ieşite din comun şi durata procesului va fi mult redusă faţă de trecerea de la Windows la Linux.

BIBLIOGRAFIE

HPLIP – HP Linux Imaging and Printing

http://hplipopensource.com/hplip-web/release_notes.html

PulseAudio

https://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/

OpenShot Video Editor

http://www.openshotvideo.com/

– Citit de 108 vizitatori