Planner: Un instrument Linux pentru managerul de proiect

Planner - Unealtă pentru managementul proiectelor sub Linux

Planner: Diagrama Gantt a proiectului “Curs Numerograma simplificată”, în ziua Z=30.

Spuneam ieri că voi reveni cu impresii privind un software Linux pentru managementul proiectelor.

Vreau în acest mod să argumentez ce înseamnă dintr-o perspectivă practică, Linux Pentru Acasă. De-acum, sunt convins că ştii că lucrez de acasă şi una dintre preocupările mele este aceea de Manager de proiect.

Planner este un software dedicat Project Management care se găseşte în Ubuntu Repository, deşi poate fi descărcat şi de pe situl Gnome Project.

L-am ales pentru că a fost primul peste care am dat pe de o parte; pe de altă parte, sunt începător ca manager de proiect şi sunt deja extrem de multe cunoştinţe noi pe care trebuie să le învăţ şi să le aplic pe un proiect REAL. Un software complex, cere foarte mult timp pentru învăţare şi m-ar fi deturnat de la activitatea importantă.

În fine, al treilea argument constă în aceea că, după instalare, toate merg bine, fără să fi apărut vreo problemă aparte, afară de ce ştiam eu că există deja (driverul HPLIP al imprimantei HP 1018).

Iniţial m-am gândit să scriu chiar atunci când l-am testat, dar am preferat să-l folosesc un timp, altfel risc să vorbesc din impresii superficiale.

Deşi este o aplicaţie foarte simplă, pe mine m-a ajutat foarte mult la realizarea diagramei Gantt şi a WBS (Work Breakdown Structure), care este foarte importantă pentru buna gestionare a timpului.

Există şi destul de multe lipsuri, fără îndoială, dar fie şi pentru cele trei facilităţi de bază, aplicaţia merită folosită, mai ales dacă eşti la început de drum şi vrei să foloseşti la maximum timpul disponibil!

Iată ce are şi de ce mi-a plăcut:

 1. Diagrama Gantt a proiectului. Este un element critic şi a cărui trasare manuală cere prea mult timp pe de o parte, pe de alta, modificarea ei este destul de deasă pe parcursul derulării proiectelor, deci e nevoie de o unealtă care să o poată trasa în timp real, pe măsură ce modifici WBS.

 2. WBS, Work Breakdown Structure. Sau, Lista Structurată a Activităţilor. Este cred eu, coloana vertebrală a unui proiect. Dacă ai ajuns la nivelul să faci în câteva ore un WBS pentru un proiect, e ca şi cum ai fi făcut tot proiectul până la faza de execuţie efectivă şi chiar mai mult! Pentru micro-proiecte (sub 50 ore de muncă) proiecte de dimensiuni foarte mici (50 – 200 ore de muncă), proiecte mici (200 – 500 ore de muncă) şi chiar proiecte medii, între 500 şi 2000 ore de muncă, este o unealtă excelentă şi bine venită pentru cine abordează această gamă de proiecte.

 3. Exportul documentelor. E nevoie în multe etape ale proiectului de analize şi corecţii, de reorganizări, de redirecţionări ale resurselor. Pentru asta, este ideal ca la briefing să ai totul tipărit; chiar dacă rămâi la tipăritul virtual, fişierul PDF ultra-portabil sau HTML, chiar dacă se lucrează pe laptop sau pe ecranele unor proiectoare. La acest capitol, am fost încântat să văd că pot exporta structurile de date atât în format HTML cât şi în formatul atât de popular deja, PDF. Extrem de convenabil, cu atât mai mult cu cât poţi alege dacă este cazul de tipărire clasică sau se poate şi prin distribuirea documentelor şi urmărirea pe dispozitivul personal. Pot spune că am testat PDF-uri pe Android şi pe ACER Liquid Z3 şi pe tableta U-TOK Hello 7D (una foarte modestă pentru ziua de astăzi!) şi merg excelent, zic eu! Facilitatea de mărire (zoom-in) e uşor de folosit pe ecranele tactile (touchscreen).

    Inconveniente. Există multe lucruri pe care mi-aş fi dorit să le facă programul…
De pildă, să adune timpii asignaţi şi să-mi ofere totalurile; să-mi adune costurile calculate pe resursa umană şi costurile totale, chestii care pot fi făcute foarte uşor, deoarece datele sunt deja în baza de date internă. Din păcate, proiectul este foarte vechi (25 Decembrie 2011, v 0.14.6) şi a rămas în acest stadiu.

Chiar şi aşa, el îmi este foarte util şi poate fi folosit fără să creeze probleme (regresii!), cu Linux Mint 17.3, Kernelul 3.13.0-24-generic şi XFCE 4.10.x.

Îmi exprim speranţa că vei testa şi tu acest program şi că îmi vei oferi feedback-ul tău, aici, pe site!

Voi reveni în articolele viitoare asupra a ceea ce se poate face acasă cu un astfel de program, în contextul „Linux Pentru Acasă” dar şi cum poate fi folosit managementul de proiect ACASĂ!

– Citit de 49 vizitatori

2 thoughts on “Planner: Un instrument Linux pentru managerul de proiect

  • Salut!
   Eu lucrez, mai ales de când cu specializarea ca manager de proiect.
   Softul este însă vechi şi lipsesc nişte funcţii importante, ţinând de rapoarte.
   Calligra Suite, este mult mai bine gândit ca pachet office, pe partea de instrumente de productivitate.
   Diagrame, orzanizarea ideilor, planificare, toate sunt la un loc acolo.
   Din păcate, sub XFCE merge foarte prost. O să testez pe KUbuntu, să vedem acolo cum stăm. Poate că lucrurile sunt altfel.
   E totuşi un kit de aplicaţii făcut cu KDE Framework…
   Zi faină! :)

Comments are closed.