Personalizarea desktopului în Linux Mint Mate – Video (1)

Header Linux Pentru Acasă - Linux Educational-01

Astăzi, voi vorbi puţin despre personalizarea (configurarea) desktopului.

Dat fiind faptul că acest gen de activitate se învaţă foarte greu din cărţi, pentru că avem de lucru cu programe complicate şi cu multe opţiuni, de multe ori criptice şi dificil de înţeles, am preferat să scriu doar câteva cuvinte şi să realizez un material video sub forma unui serial, în cadrul Programului Linux Pentru Acasă.

Problema personalizării desktopului, este una chiar foarte personală, exact cum spune şi denumirea activităţii (“personalizare”!!) şi asta, deoarece fiecare utilizator are alte cerinţe, pe lângă cele foarte generale, care sunt comune tuturor utilizatorilor, cum ar fi vizionarea unui film online sau offline, navigarea pe internet, ascultarea muzicii, primirea şi trimiterea de mailuri şi chat.

Astfel, sunt oameni care sunt îndrăgostiţi de o anume meserie.

De exemplu, soţia mea Monica, este Astrolog certificat ANC, eu sunt scriitor, webmaster şi informatician, am un prieten muzician, a cărui soţie este designer vestimentar şi croitor de lux. Toate aceste pasiuni, ocupaţii şi profesii, necesită instrumente diferite. Pentru soţia mea, un set de unelte de administrare a calculatoarelor, este o povară inutilă pe maşina ei. De fapt, singurul lucru care o interesează la calculator, în afară de activităţile triviale de mai sus, sunt programele ei de Astrologie şi să funcţioneze foarte bine calculatorul. Cum anume? Asta e treaba specialistului! Specialistul fiind subsemnatul, rezultă că mă priveşte “Ce şi cum”, activităţile le fac atunci când e ea plecată sau, o fac programat, “la mica înţelegere”.

Chiar şi din aceste motive, e clar că problema “Cum arată desktopul meu?”, este una foarte personală!

Totuşi, sunt puţini şi “ei” şi “ele”, care au lângă ei pe cineva cu peste 20 de ani de practică şi care mai şi iubesc calculatoarele. Cât despre cei realmente pricepuţi… Asta, e subiect de carte! 😀

Pentru astfel de oameni, care sunt nevoiţi să îşi rezolve singuri treburile de administrare a calculatorului propriu, am conceput Programul Linux Pentru Acasă, care momentan se compune din articolele publicate deja pe blog, dar şi din materiale video.

Astăzi, îţi prezint primul episod dintr-o serie de câteva materiale video educative, în care îţi arăt cum îmi configurez desktopul “după chipul şi asemănarea mea”, cum vine vorba! Altfel spus, după modul cel mai convenabil pentru un lucru rapid şi eficient, PENTRU MINE.

Cum operaţiile în sine sunt aceleaşi, vei putea să înveţi VĂZÂND ŞI FĂCÂND!

În acest episod şi chiar în toată seria, m-am adresat în special celor care folosesc multe programe şi vor să aibă un desktop aerisit, dar cu toate puse foarte la îndemână.

Cine cunoaşte “Quick Launch Bar” din Windows, va fi încântat să vadă cum se rezolvă asta sub Mint MATE şi cum punem butoanele “One-Click Launch” pe acest Quick Launch.

Te invit în final să faci trei lucruri:

  1. Vizionează cu atenţie filmul. Dacă e nevoie, opreşte-l şi reia din urmă, ca să înţelegi ce fac eu acolo.
  2. Revino la desktopul tău şi PUNE ÎN PRACTICĂ ceea ce ai văzut!!
  3. Distribuie acest articol, tuturor celor pe care îi cunoşti pe internet şi se folosesc de un Linux oarecare. Şi mie îmi place când cineva mă trimite la un articol din care învăţ, chiar dacă ştiu deja multe despre calculatoare. Sunt amănunte pe care fiecare le vede DIFERIT!

VIZIONARE PLĂCUTĂ!

– Citit de 122 vizitatori