Merge kernelul 4.14.16-generic cu Linux Mint 18.3 Sylvia?

Grafica articolului "Merge kernelul 4.14.16-generic cu Linux Mint 18.3 Sylvia?"

Salut şi bun venit!

Astăzi voi scrie un scurt articol, legat de Linux Mint 18.3 şi kernelul Linux.

Anunţasem despre kernelul 4.13.0, oferit de echipa Mint pentru Mint 18.3 Sylvia. Ca să precizez la obiect, am anunţat că l-am folosit şi au apărut probleme destule încât să renunţ la upgrade.

Întrebarea pe care mi-am pus-o, logic, este dacă voi putea să merg mai departe cu kernelul 4.10.0, care în curând va ajunge la finalul ciclului său de viaţă şi cam ce alternative am la dispoziţie.

Fără să pot spune că sunt constrâns foarte tare, mi se pare normal să caut o soluţie. Cum actualul kernel (4.10.0.x) are aceeaşi versiune disponibilă (lipsă upgrade!) şi sunt informat că am la dispoziţie în continuare doar versiunea 4.13.0-32 care mi-a creat probleme, e clar că ceva trebuie să fac să verific cam cât mai pot merge fără probleme majore.

Mi-am pregătit sistemul pentru upgrade şi am luat o decizie riscantă, dar poate inspirată…

Kernelul 4.14.16-generic pe Mint 18.3 Sylvia

AVERTISMENT:

Testarea unor kernele nesuportate de către dezvoltatorii distribuţiei, poate cauza pierderea datelor şi încetarea funcţionării sistemului.

Informaţiile de mai jos, trebuie privite cu precauţie!

Ce kernel să aleg?

O vorbă românească zice “Ori la bal, ori la spital!”, aşa încât, dacă tot am avut probleme cu kernelul propus de echipa Mint, m-am decis să experimentez cu ultima versiune a kernelului 4.14.x şi anume, 4.14.16.

Logia este simplă: dacă tot trebuie să fac “curăţenie generală” în caz de eşec, măcar să ştiu că am testat “ultimul răcnet”. Pe de altă parte, potrivit listelor Ubuntu, ultimul kernel disponibil este 4.15.0.

M-am decis asupra kernelului 4.14.16 pentru că este în uz de ceva vreme şi constat că feedbackul este bun. Pe de altă parte, K 4.14.x fiind deocamdată următoarea versiune LTS, cred că a fost testat cu mare atenţie.

PRIMELE OBSERVAŢII

Calde, de acum aproximativ două ore: ora 11:00, 03-02-2018, am dat reboot să lucrez cu noul kernel.

 • Consum RAM. O vagă îmbunătăţire. Faţă de 880 MB cât consumă sistemul cu K 4.10.0, am întregistrat o scădere la circa 780, deci cam 100 MB. Este însă discutabil.
 • DropBox, funcţionează! Am spus în articolele legate de kernel că DropBox îmi crează probleme. De această dată, a pornit şi a mers până când m-am decis să opresc serviciul. Consumul de memorie este foarte mare, pentru o aplicaţie: 142 MB.
 • OpenShot 2.4.1. Am testat o randare de proiect cu OpenShot, un proiect mai vechi, să văd cum se comportă. Din păcate, consumul de RAM este foarte mare şi încă am nelămuriri multe cu privire la cauzele acestui consum. OpenShot “înghite” cam toată memoria disponibilă! În ce măsură problema provine de la OpenShot sau de la Kernel, răspunsul mă depăşeşte. Informaţiile de până acum sunt neconcludente, sunt contradictorii. Comportamentul OpenShot pe diferite kernele a fost diferit. Pe de altă parte, dacă lucrez două proiecte consecutiv, consumul tinde să acapareze toată memoria disponibilă: 3,6 GB din 3,7 GB disponibili!
 • HP 1018. Am menţionat în celelalte articole faptul că am avut mici inconveniente legate de imprimanta mea HP 1018. Ei, cu acest kernel, am tipărit “Out of the box”!
 • Partiţia swap este prea mică? Deficitul de memorie, dacă apare, se rezolvă prin utilizarea intensivă a partiţiei swap, din nefericire. E prima oară când mă confrunt cu această situaţie, în cei peste 5 ani de utilizare continuă a Linux! S-ar putea să fiu nevoit să măresc dimensiunea de la 2048 MB la 4096 MB, pentru a preveni gâtuirile din timpul randărilor video.

PRIMELE CONCLUZII

Deşi am doar două ore de uptime, comportamentul este foarte bun. Repet aici configuraţia calculatorului meu: Lenovo ThinkPad T400, cu 4 GB RAM şi HDD Seagate 1 TB. În rest, configuraţia standard a producătorului.

Închei aici şi te invit VINERI, la o nouă călătorie în lumea Linux!

– Citit de 50 vizitatori

2 thoughts on “Merge kernelul 4.14.16-generic cu Linux Mint 18.3 Sylvia?

 1. De ce nu faceti un upgrade la microprocesor – eu am pus un intel T9400 pe care am platit 40 lei si la memoria ram – eu am pus 2×4 G ram pe care am platit 100 lei . I-am mai inlocuit si hard -ul si am bagat un ssd de 250 G si va rog sa ma credeti ca merge perfect .
  Bineinteles am Linux mint 18.1 pe el .Am incercat niste jocuri de pe stim dar placa video nu ducea asa ca i-am pus un e-gpu si merge si pe jocuri de rupe ! Pacat ca pentru jocuri trebuie sa ma conectez la un monitor extern .

  • Upgrade la CPU, este nejustificat. Deja am T9400@2,53. Pentru 250 MHz în plus (T9800), mi se pare pierdere de vreme să fac upgrade.
   La RAM, s-a dovedit imposibil, deşi am testat vreo 4 tipuri de memorii.
   Mai rămâne să văd când îmi voi putea permite un SSD şi caddy-ul aferent.

Lasă-mi părerea ta!