Marketing: Prietenia pe Facebook

Şerban Stănescu - Medalion arteziană Grecia

 

      Este ceva vreme de când mi-am propus să abordez această temă, dar dintr-o motivaţie destul de confuză (sau mai curând neplăcută mie) şi în mare parte datorită unui sentiment de jenă faţă de oamenii care îmi solicită înscrierea pe lista de prieteni de pe Facebook, am amânat.

      Vreau acum să clarific felul în care privesc eu această opţiune existentă pe reţeaua socială numită „Facebook”, sau pe orice altă reţea socială care oferă o astfel de opţiune, intitulată „Prietenie”.

PRIETENIA

Încep prin a clarifica conceptul de „prietenie”:

PRIETENÍE, prietenii, Sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabilește între persoane, pe baza acestor sentimente; amiciție, prieteșug. ♦ Atitudine plină de bunăvoință, prietenoasă față de cineva. ♦ Legătură între grupuri sociale, între popoare, între țări bazată pe aspirații, năzuințe, interese comune. [:pri-e-.: () prietiníe ] – Prieten + -ie. [DEX].

Aşadar, potrivit Dicţionarului Explicativ al limbii Române, atunci când vorbim despre prieten, prietenie, trebuie să existe o relaţie reciprocă. Iar o relaţie reciprocă între doi oameni, potrivit aceleiaşi definiţii, se bazează pe aspiraţii comune, interese comune, năzuinţe comune

Sunt foarte nedumerit cu privire la confuzia pe care o fac mulţi oameni între a comunica pe reţelele sociale şi prietenia pe Facebook! Sunt convins că majoritatea sunt de bună credinţă, dar PRIETENIE, aşa cum o înţeleg eu şi mulţi alţi oameni din toată lumea, înseamnă o relaţie construită în timp, prin eforturi comune, prin participarea la proiecte comune, prin întâlniri faţă în faţă, printr-un schimb continuu de idei şi de experienţă.

Prin urmare, dacă Mark Zuckerberg confundă marfa cu ambalajul, respectiv prietenia cu asociaţiile cu scop lucrativ, asta este problema lui.

De unde şi până unde trebuie să îmi însuşesc şi eu opiniile lui privind viaţa în general şi conceptul „prietenie”, în mod particular?

De altfel, despre Mark Zuckerberg se poate spune orice, exceptând faptul că ar cunoaşte definiţia prieteniei. Continuarea discuţiei cu privire la părerile patronului Facebook mi se pare absolut inutilă. Cine ştie cum obţine Facebook cei 4,5 USD de la fiecare membru al acestei reţele sociale, ştie exact ce am vrut să spun.

CONCLUZIE 1

Putem fi prieteni pe Facebook?

Dacă ne referim EXACT la formularea de mai sus, atunci precizez că este o întrebare cel puţin CONFUZĂ. A doua variantă este aceea de a o considera TENDENŢIOASĂ.

Sunt o fire CONSTRUCTIVĂ, aşadar, ignor varianta tendenţioasă şi atunci, hai să clarificăm confuziile:

Putem fi prieteni ŞI pe Facebook?

ABSOLUT CĂ DA!

Acum, sunt convins că orice om cu bun simţ elementar, a înţeles ce am vrut să subliniez aici:

Dacă în viaţa „reală” suntem PRIETENI, cât de cât, absolut că putem fi prieteni şi în mediul online, indiferent care ar fi variaţia denumirii relaţiei întreţinute şi continuate şi în Virtualia.

Precizez că ghilimelele ataşate cuvântului reală, sunt pentru a sublinia faptul că există o infinitate de realităţi; unii dintre noi sunt capabili să perceapă una singură iar alţii mai multe, motiv pentru care precizez că mă refer la REALITATEA COMUNĂ, FIZICĂ, acea realitate în care percepem SEPARAREA, ca fiind reală. Altfel, noţiunea „prietenie” începe să se dilueze, fiind treptat substituită cu conceptul „frate”, apoi „Fiinţă”. De aceea am folosit ghilimelele, ca să atrag atenţia asupra precizării pe care am făcut-o.

Eliminarea oricărui echivoc

Dacă cineva are pretenţia să fie prieten cu mine DOAR PE FACEBOOK, îmi rezerv dreptul de a respinge acest mod de gândire, aşa cum îmi rezerv dreptul de a face cu timpul meu, ceea ce consider eu că are sens, PENTRU MINE.

CONTINUAREA TEMEI

Acest articol se opreşte aici, pentru că eu consider că am spus ce trebuia despre subiectul punctual „PRIETENIA PE FACEBOOK”.

Totuşi, aici sunt multe implicaţii, chiar foarte multe şi pentru că astăzi a şti marketing este vital pentru oricine, voi menţiona la final tema, nucleul articolelor următoare:

COMUNICAREA ONLINE

DE LA REŢEAUA SOCIALĂ LA PRIETENIE

TRANSFERUL DE AUTORITATE (brand, reputaţie)

OMUL DIN SPATELE DISPLAY-ULUI

FACEBOOK. PROFIL, PAGINĂ, GRUP

SOCIALELE ŞI STARTUP-UL ONLINE

SUCCESUL UNUI STARTUP

CUM SĂ-ŢI FACI PRIETENI PE FACEBOOK?

– Citit de 154 vizitatori