Linux Test: Kogaion şi AV Linux 2016

Astăzi o să vorbesc despre testarea a două distribuţii Linux:

 • Linux Kogaion Desktop 3 Alpha 2.5 XFCE;
 • AV Linux 2016 (AV Linux 6.3).

Am revenit la Linux ca temă de dezbatere, din cel puţin două motive: unul, foarte personal şi anume, faptul că m-am schimbat, trec printr-o perioadă destul de dificilă şi am simţit nevoia de a revizui o mulţime de chestii în viaţa mea.

În această ordine de idei, am simţit nevoie de a reveni la scrierea de cărţi şi la muzica pe calculator. Despre scrierea de cărţi, poate cu o ocazie viitoare.

Privitor la muzica pe calculator, după ce am făcut iar o cercetare-documentare “la zi”, m-am oprit (din nou!) asupra AV Linux, care pare să fie singura distribuţie de Linux chiar concepută pentru Audio-Video.

Ar mai fi şi Ubuntu Studio, dar aşa cum e conceput, pot să fac la fel de bine şi cu efort nesemnificativ sau foarte puţin mai mare din Mint 17.x o distribuţie “Mint Studio 17.x”, pentru că volumul de muncă necesar instalărilor şi dezinstalărilor la Ubuntu Studio comparativ cu Mint 17.x XFCE, cred că e mai mic la Mint decât la Ubuntu Studio.

Se pare că cei de la echipa Studio, uită că cine vrea să folosească Kernelul cu RT (RealTime), are nevoie şi de unelte de administrare pe măsură…

Dar, să trecem la chestiunea testelor propriu-zise.

MAŞINA DE TESTARE

Maşina de testare, este un laptop Lenovo ThinkPad T400.

Iată care sunt caracteristicile de bază:

 • PROCESOR: Centrino 2 vPro (Intel Core 2 Duo T9400 @ 2,53 GHz, L1 Cache 64 KB, L2 Cache 6 MB), Consumă 35 Watt;
 • MEMORIE: Echipare curentă, 4 GB DDR III (2×2 GB), 1066 MHz. Suportă maximum 8 GB DDR III 1066 MHz (cu OS 64 bit);
 • HARD-DISK: Hitachi 160 GB (efectiv: 149 GB) SATA 2, 5400;
 • VIDEO: Integrat, Intel® GMA 4500 MHD ATI Switchable business graphics with 256MB. (Asignare dinamică a memoriei video);
 • DISPLAY: WXGA+ W/LED Backlight (1440×900, 129dpi, 200+ nit)
 • AUDIO: Integrat, Intel ICH9 HD Audio.

Detalii despre arhitectura Centrino 2 vPro, se găsesc la adresa:

http://www.cnet.com/news/intel-centrino-2-explained/

Detalii despre ThinkPad T400/T500 se găsesc la adresa:

http://www.lenovo.com/us/en/PDFs/Thinkpad_t400_and_t500_datasheet.html

LINUX KOGAION

Am încercat instalarea Kogaion pe o maşină Lenovo ThinkPad T400. Din păcate, installerul a clacat, cu o serie interminabilă de mesaje de eroare.

Cel mai sugestiv mesaj se referă la faptul că installerul a fost incapabil să monteze “root fs”.

Care să fie acel “root fs”, că e vorba despre rularea live?

Pe HDD, sunt partiţiile pentru Linux Mint 17.3 (/sda1, ext4 fs) şi alta swap.

Am căutat lămuriri privind scrierea ISO, sau ceva care să mă conducă la nişte lămuriri oarecare. Nimic…

Prin urmare, Desktop Kogaion 3 Alpha 2.5 XFCE, mai are multe de rezolvat. Am mai reuşit să prind “din zbor” şi un mesaj bizar: “Kogaion Alpha 2.2. Deci, până la urmă, ce este în acel ISO? Alpha 2.2 sau Alpha 2.5?

Mesajul generic, sună cam aşa:

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/mapper/live-rw, missing codepage or helper program, or other error

dracut Warning: Can’t mount root filesystem.

Din ce ştiu eu, la un LiveCD (DVD…), se asignează în RAM un segment de memorie în scopul pregătirii instalării.

Cum sistemul are 4 GB RAM DDR III, mă îndoiesc eu că installerul este funcţional.

Ar fi trebuit să detecteze măcar configuraţia de bază.

Pentru MATE şi versiunea x86 (32 bit), am încercat după cele două eşecuri şi am constatat că este de fapt o singură versiune de ISO.

În fine, după al doilea eşec, am reluat procedura şi m-am străduit să găsesc o explicaţie. Din nefericire, cu toată experienţa, am rămas în totală confuzie, până la…

AV LINUX 32 bit, 2016.3.11 (6.3)

Cu AV Linux, eşecul a fost de-a dreptul frustrant! După o încărcare greoaie a sistemului şi o veşnicie de timp de copiat fişierele în RAM (distribuţia are 3,4 GB şi mi-e imposibil să ghicesc ce o copia din tot ce e acolo), installerul a ieşit din ecranul de start, cu două mesaje de eroare microscopice, pe care am uitat să le notez, dar oricum, era inutil, pentru că eu cred că mi-am dat seama ce s-a petrecut.

Laptopul, are 4 GB RAM şi un sistem de operare pe 32 de biţi (avl32 în cazul de faţă), are nevoie de nişte “auxiliare” pentru a putea rula pe un sistem cu mai mult de 3 GB RAM.

Fiind vorba totuşi despre Linux şi o distribuţie “hand-crafted”, adică “meşterită în casă” special pentru sarcini audio-video, am presupus că va face o detecţie, va face configurările necesare şi merge din start fără probleme.

Îmi amintesc cum am citit pe situl AV Linux să studiez manualul versiunii curente, că are precizări foarte importante şi am găsit ceva despre asta, dar am trecut peste detalii, pentru că uitasem că am pus încă 2 GB RAM după ce l-am cumpărat…

Este vorba despre sisteme de operare pe 32 bit + PAE. PAE, însemnând Page Adress Extension, adică o extensie software care să permită adresarea unei memorii RAM mai mari de 3 GB (limitare şi software şi hardware, după caz). Întrebarea pe care mi-o pun este: În ce stadiu al booting-ului este încărcat modulul PAE? Încărcarea cu întârziere, poate duce la blocarea sistemului sau a instalării, datorită imposibilităţii gestionării memoriei, mai ales la o distribuţie “Live”, care rulează de fapt în RAM.

Mai sunt şi alte întrebări pe care mi le-am pus, dar cred că ies prea mult din subiect.

PRIMELE CONCLUZII:

 • Kogaion Linux, V 3 Alpha 2.5 este neinstalabil pe Lenovo T400/T500
 • AV Linux/32bit, V 2016.3.11 este neinstalabil pe Lenovo T400/T500

După o pauză de vreo jumătate de oră în care am reflectat asupra a ce poate fi, m-am decis să mă mut pe laptopul soţiei (Lenovo T61). Diferenţa este relativ mică, fiind vorba de procesor Intel Dual Core @ 2,2 GHz şi 2 GB RAM DDR II.

Atât Kogaion cât şi AV Linux au eşuat, după încă vreo două ore de aşteptare.

Am reuşit însă să prind cu coada ochiului un mesaj la consolă al Kogaion, care zicea ceva de kvm. Cum am avut o vreme instalată maşină virtuală (voiam să testez FreeDOS şi ReactOS, care au cerinţe sistem modeste), ştiam despre ce este vorba; “kernel virtualization mode”, un modul care se încarcă la boot, pentru a oferi suport RealTime maşinii virtuale, direct în kernel.

CONCLUZIA FINALĂ:

 • Kogaion Linux Desktop 3 Alpha 2.5. Numele fişierului este “Kogaion_Desktop_3_Alpha2.5_Xfce_x86_64_N1ghtwatch.iso”. ISO-ul este o versiune destinată rulării EXCLUSIVE în mediu virtual (maşină virtuală). Din păcate, pe sit lipsesc orice informaţii privind ce este şi ce se face cu acel ISO sau, dacă există o altă distribuţie şi ce anume se poate face ca să testezi Kogaion Linux. Cum maşină virtuală e dificil de făcut pe sistemele mele (prea puţin RAM), cum o maşină destinată exclusiv testelor înseamnă costuri prea mari pentru mine, rămâne să mai aştept. Pe lângă asta, ar trebui să ştiu precis ce maşină virtuală să am: QEmu, VMWare, VirtualBox? Presupun că ar putea fi Qemu, dat fiind faptul că această maşină virtuală pretinde existenţa kvm pe sistem, dar asta e doar o presupunere bazată pe ce am putut observa “din fugă” în mesajele de eroare. Fiind un “nightbuild”, o mulţime de alte lucruri puteau să fi mers prost, dintr-o puzderie de motive.
 • AV Linux avl32, 2016.3.11. Aici, cantitatea de informaţie a fost practic zero. Installerul a înţepenit undeva într-o fază de început (ecranul de start). Procedura de instalare a continuat de pe DVD, dar “în orb”, fără a oferi vreo informaţie. Tot ce mai pot face, este să testez versiunea pe 64 bit. De altfel, am făcut şi o cercetare-documentare cu privire la Ardour, versiunea specială care este în AV Linux 2016.3.11 32bit, cu suport pentru VST/VSTi provenind din mediile Windows. Instalarea acestei versiuni, deşi autorul zice că e mai utilă, ridică probleme deosebite. Cei interesaţi, pot accesa situl Ardour, unde este clar explicat cum stau treburile cu versiunea specială, cu suport pentru standardul VST-VSTi al Steinberg GmbH (acum, subsidiară a Yamaha Corporation).

Cu aceste ultime precizări, închei.

Dat fiind faptul că instalările testate sunt neconcludente şi mă interesează să testez în continuare, în special pentru a pune la punct o maşină LINUX pentru audio-video, voi reveni într-un articol viitor cu informaţii suplimentare privind distribuţiile testate şi cum s-au finalizat testele.

Cu privire la Kogaion Linux, , cu părere de rău, sunt constrâns să amân testele, deoarece capabilităţile maşinii pe care pot să testez momentan, sunt destul de reduse.

Deşi în teorie pot instala 8 GB RAM pe Lenovo T400, în practică, e o chestiune de buget de investiţii… Dacă reuşesc să cumpăr cei 8 GB RAM DDR III, poate mai încerc câteva teste şi cu Kogaion. Oricum, există cel mult 3 variante de test, cu cele 3 maşini virtuale disponibile.
Totuşi, aşa cum văd eu lucrurile, prefer o nouă distribuţie Kogaion, capabilă să ruleze pe o maşină fizică, întrucât emularea de hardware, este o cu totul altă poveste decât rularea efectivă a unui OS pe maşina fizică.

Din păcate, campania de dezinformare în masă şi-a spus cuvântul:

Ceea ce se află pe situl ROGentOS sub denumirea Kogaion, este o versiune “developer”, pentru că asta înseamnă “nightbuild” destinată grupului de programatori care lucrează la această versiune de Linux şi rulează exclusiv pe o platformă virtuală (Virtual Machine), adică, “una vorbim şi alta ne înţelegem”. Mi-e foarte greu să înţeleg de ce se solicită publicului testarea unei astfel de distribuţii PE O MAŞINĂ FIZICĂ, de vreme ce ea este concepută să ruleze pe o MAŞINĂ VIRTUALĂ.

Îmi este iarăşi foarte greu să înţeleg cine şi mai ales, DE CE a declanşat campania de promovare atât de agresivă, a unui sistem de operare care este încă într-un stadiu “de laborator”.

Cui foloseşte această campanie şi la ce rezultate duce?

Aşa se construieşte încrederea într-un sistem de operare “pentru toţi românii”?

Mi-ar place dacă cineva din echipa de dezvoltatori mi-ar oferi nişte lămuriri clare privind mai multe aspecte. Pentru că, de la situl aproape fără nici un fel de informaţii corecte pentru cel interesat, la “manuale”, totul dovedeşte o grabă excesiv de mare în a promova… o idee!

UPDATE 1: (Mi 27-04-2016) Am scris un nou articol cu noile teste:

Teste AV Linux 2016 şi Kogaion

– Citit de 287 vizitatori

7 thoughts on “Linux Test: Kogaion şi AV Linux 2016

 1. Kogaion a esuat pentru ca nu ai scris imaginea corect. Foloseste Rufus din Windows daca ai posibilitatea, sau arde un DVD. DD, unetbootin si alte scule de genul nu funtioneaza momentan. Label la stick trebuie sa fie neaparat KOGAION, altfel intampini mesajul susmentionat

  • Mulţumesc pentru informaţii!
   ISO-UL, a fost ars pe Linux, cu K3B, cu care am scris sute, poate chiar mii de CD-uri şi DVD-uri, cu care am făcut inclusiv video-DVD-uri (DVDStyler).
   Aşadar, privitor la scriere, cred că voi, cei din echipă, v-aţi cam grăbit.
   Arderea pe stick…
   O să încerc şi asta, dar atunci când solicitaţi voluntari pentru testare, mai gândiţi-vă că pentru a testa “nightbuilds”, e nevoie de EXPERŢI în programare.
   Dacă ar fi fost vreunul disponibil, DEJA era în echipa voastră.
   De pildă, DE CE LIPSEŞTE ETICHETA PE DVD?
   Pe stick, ştiu să modific, fără să am nevoie de un alt ISO.
   Dar cine a făcut acest ISO, a uitat să boteze proiectul (să îl denumească, de la “a boteza”, nicidecum de la TO BOOT…) şi burnerul cu care l-a făcut, a lăsat loc gol la etichetă. Am păţit asta cândva, cu mulţi ani în urmă cu un Slackware. Doar că cei de acolo aveau o soluţie pentru asta….
   Ideea este alta:
   De ce verificaţi în timpul instalării media după care se instalează, căutănd ETICHETA discului, în loc să căutaţi ÎNTRERUPEREA ÎN HEXA?
   Dacă aş fi programator cu experienţă, aş ocoli orice sursă de erori de acest gen.
   Aş căuta de pildă câteva fişiere de pe disc şi dacă le-aş găsi, aş citi un anumit număr de octeţi şi aş compara cu datele dintr-un fişier-test, tot de pe disc.
   Funcţia respectivă ar fi utilă şi pentru spectatorul din faţa ecranului, căruia i s-ar putea afişa în caz de erori, un avertisment de genul:
   “Viteza de citire de pe mediul de instalare, este necorespunzătoare sau, scrierea mediului a avut loc cu erori.”
   Mai departe, dacă programatorii apreciază că pot recupera datele se continuă, altfel părăsim instalarea, fără să pierdem ore în şir cu rutinele de corecţie de erori ale cititoarelor de medii optice (cazul nostru).
   Oricum, aveam în plan să ard ISO-ul pe un stick şi să văd în situaţia asta dacă vrea.
   De altfel, astăzi la testele cu AVL64 2016.3.11, am descoperit aceeaşi problemă: scris pe stick, a mers super-bine ca LiveUSB, am putut instala fără probleme.
   Ca LiveDVD, a clacat pe ambele maşini de test.

   În concluzie…
   Înseamnă că am stricat 2 DVD-uri, dintr-o eroare a unui om din echipa voastră.
   Dacă mai sunt încă 50 de entuziaşti ca mine, asta înseamnă 100 de DVD-uri stricate şi un singur om ESTE RESPONSABIL PENTRU ASTA…
   Deci… Cui vă adresaţi? Fanilor Linux?
   Ei folosesc Android, pentru a naviga pe Facebook şi, eventual, a distribui poze făcute cu telefonul.
   Ca tester, e nevoie de mulţi ani de experienţă ca administrator de sistem şi încă multe altele, care îmi scapă acum.
   Oricum, apreciez mult promptitudinea şi mă voi strădui să revin asupra testării şi, cât mă voi pricepe,
   voi reveni şi cu informaţiile obţinute în urma testării variantei de scriere pe stick.
   În două vorbe, lipsa etichetei pe stick, se corectează cu GPartEd/parted – Change Label.
   Dar şi aici, văd cel puţin 3 posibilităţi: verificarea se face Case Sensitive?
   Adică, la nivel de caracter ASCII?
   Dacă DA, atunci care este eticheta corecă: Kogaion? KOGAION? kogaion?
   Să auzim de bine!

 2. Vă scriu și aici așa cum v-am răspuns la o întrebare pe Facebook. Intrați pe grupul de discuții al echipei Rogentos și vorbiți cu dezvoltatorii. https://www.facebook.com/groups/RogentOSLinux

  Este drept că pe sit nu se găsesc informații așa cum trebuie, dar sunt câțiva oameni, printre care și eu, care am reușit să instalăm Kogaion pe mașină reală cât și pe mașină virtuală.

  • Mulţam fain Cristi, voi intra şi acolo, dar e bine să ţii seama de faptul că una este un foarte bun utilizator de calculator şi cu totul altă poveste PROGRAMATOR.
   Dacă eram şi programator, puteam oferi o mulţime de informaţii privitoare la sursa erorilor, fără să fac eforturi sisifice de documentare, care consumă tone de timp. Dacă mi-aş fi câştigat existenţa ca administrator de reţea Linux, poate ar fi fost altă poveste.
   Sunt doar un tip încăpăţânat, care susţine Linux, FOLOSINDU-L!
   E totuşi o altă PARADIGMĂ!

 3. Salut!
  In randurile ce urmeaza o sa fac referire doar la AV Linux .Vad pe siteul lor ca este bazat pe Debian 9… aflat in testare. Nu prea este indicat sa iei ceva din testing si sa faci un iso pe baza testingului. Asta o spun din experienta proprie. Marturisesc ca nu am testat nici AV Linux nici Debian 9 din lipsa de timp. Si Debian 8 Jessie pur mai da rateuri la instalare pe diverse configuratii, chiar recent am instalat la cineva un Debian Jessie pur pe un Assus quad core (Intel) si 8 Gb de ram… Si la un moment dat… s-a rupt filmul… desi nu ma asteptam…Inainte avusese instalat un Ubuntu din astea aflate in testing care dupa 6 luni devin stabile (in conceptia lor)… Pana la urma am rezolvat…A trebuit sa sterg toate partitiile alea vechi de la vechiul Ubuntu cu un live ca sa pot instala… Nu ma intreba de ce, pentru ca eram in criza de timp si nu am stat sa investighez…
  Daca vrei studio audio -video, de ce nu iei tu oricare din distro favorite ale tale si iti faci bine mersi un iso personalizat? Sunt sigur ca ai destule cunostinte ca sa pui in aplicare aceasta idee…
  In legatura cu propaganda… este meteahna veche, lumea Linuxului romanesc asteapta doar interfete grafice deosebite (ca sa se laude, mai ales incepatorii, multi din ei nu au nicio idee despre Linux, dar dau din gura ca asa este la moda ), nimic nou in acele iso… doar propaganda…
  Lumea Linuxului romanesc copiaza in cel mai mic detaliu metehnele societatii romanesti… Invidie, imbarligaturi, bisericutze…

  • Salut şi mulţumesc de trecere!
   Ca întotdeauna, dreptatea este undeva la mijloc.
   Acum, dacă privesc din perspectiva băieţilor de la echipa Kogaion, constat că muntele de probleme de rezolvat, e cam înalt şi
   piscurile cam ascuţite pentru un echipament sumar, de plimbare prin Bucureşti, prin Cişmigiu.
   Ori, pentru echipamente de alpinist, e nevoie de mulţi bani, altfel omul lucrează pe fugă, în grabă şi,
   poate de multe ori, dintr-un fel de “disperare naţională”…
   Oricât de greu le-ar veni unora să creadă, am avut şi eu şi 20 şi 30 şi 40 şi 50 de ani.
   Şi ştiu cum acţionam, cum gândeam, când voiam să ajung undeva.
   Mi-am dorit un Linux Românesc, prin asta, înţelegând cu o contribuţie la construcţie şi mentenanţă, în nici un caz,
   aberaţia care a apărut în media, cu “Linux 100% românesc”.
   Dacă băieţii de la ROGentOS ar avea timp, ar putea da în judecată jurnaliştii care le-au dărâmat munca şi ar câştiga procesul.
   Dar… cui mai foloseşte asta, ACUM?
   Vreau să comunic cu aceşti oameni, dacă pot să ajut, fie şi cu un articol ca acesta.
   Pentru ca iată, AM TESTAT şi AM AVUT PROBLEME.
   Dar, asta înseamnă în esenţă că M-A INTERESAT.
   Am pierdut TIMP, am pierdut BANI, mi-am tocit nervii.
   E bine ca toţi cei care folosesc Linux, orice distro, să ştie asta!
   Gratuit, înseamnă cu totul altceva decât crede lumea de obicei!
   Şi totuşi, după acest schimb de opinii, o voi lua-o de la capăt.
   Tot pe banii mei, tot pe TIMPUL MEU!
   PENTRU CĂ ÎMI PASĂ! 😉

 4. O idee năstruşnică:
  testez Kogaion din VirtualBox şi am accesat blogul din maşina virtuală, pentru a scrie acest comentariu.
  Sunt şi eu curios să văd cum apare.
  oricum, am folosit o tastatură ROMĂNEASCĂ, cu care, cel puţin pe video, se vede că opt scrie de sub Kogaion.
  Cam asta ar fi…

Comments are closed.