Linux Mint 18.2 : Kernel 4.10.0-38-generic

Grafică articol "Linux Mint 18.2 : Kernel 4.10.0-38-generic"

Bine te-am găsit!

Astăzi, voi trece în revistă pe scurt câteva aspecte pe care le-am întâlnit în utilizarea Linux Mint 18.2.

Consider că este important pentru cine are nevoie de maximă stabilitate şi minimum de intervenţii.

PROCEDURA ŞI PAŞII

 • Probleme la Mint 18.1 cu kernelul 4.4.0-97.120. Una dintre opţiunile de actualizare a Mint 18.1 (update) era kernelul, respectiv să înlocuiesc kernelul cu care s-a instalat Mint 18.1, anume 4.4.0-53-generic, cu 4.4.0-97.120. Am făcut actualizarea şi la scurt timp, cam o zi, am avut nevoie să lucrez cu HDD-ul extern pe care am arhiva. Am conectat discul şi ca de obicei, pentru că am setat „Automount”, a pornit Thunar. Fiind 4 partiţii (HDD-ul are 3 TB), lansează câte o instanţă pentru fiecare disc logic. Am vrut să închid Thunar, pentru că folosesc de obicei Krusader şi ocazional, Double Commander. La a treia partiţie însă, mi-a blocat ceva (am presupus că Thunar) panoul inferior (task-bar-ul). Am avut răbdare, am aşteptat, dar a rămas inutilizabil. Din fericire, ferestrele răspundeau la comenzi, deci le-am închis din meniul ferestrei. Thunar se pare că s-a blocat pentru că a rămas „agăţat” şi am trecut la TaskManager, cu care am forţat închiderea proceselor rămase. După restartare, am evitat să mai lucrez cu HDD-ul, pentru a împiedica Thunar să mai pornească. M-am documentat din nou şi am văzut că în continuare sunt probleme cu el. L-am dezinstalat (şi a mers!). După dezinstalare, am setat ca File Manager implicit Krusader şi am refăcut testul de conectare a HDD extern. Întrucât după două zile totul era în regulă, m-am aventurat către pasul următor: Upgrade versiune Linux Mint la 18.2.
 • Backup Mint 18.1. Am făcut un backup low-level cu CloneZilla (/, root şi /home) iar TimeShift, mi-a făcut un restore point. M-am asigurat astfel că, în cazul în care apar probleme, pot reveni uşor (în circa 20 minute) la configuraţia stabilă.
 • Upgrade Mint 18.1 la Mint 18.2. Am preferat procedura de upgrade celei a instalării versiunii din kitul .ISO, din cel puţin două motive:
  • (1) Kernelul cu care a venit 18.1 este 4.4.0.x şi este un kernel LTS, suportat până în 2021.
  • (2) Procedura de upgrade, menţine kernelul vechi dar oferă opţional posibilitatea instalării noului kernel, care este implicit 4.8.0.x.
 • Backup Mint 18.2 cu kernel 4.4.0-97.120. Am făcut actualizarea celor câteva aplicaţii care au apărut după instalarea update-ului la kernel şi apoi, backup din nou cu CloneZilla şi cu TimeShift, pentru a putea reveni la kernelul vechi, în caz că apar probleme.
 • Update kernel la 4.8.0-53-generic. Aşadar, am procedat la upgrade şi după upgrade, aveam kernelul 4.8.0-53-generic, disponibil ca actualizare. Cum aveam deja backup făcut, am făcut actualizarea kernelului. Împreună cu această actualizare, am avut şi Mesa (Mesa 17.x) şi xorg-server. Fără să fi avut probleme cu video, am apreciat că este util să actualizez tot. Am lucrat cam două zile să văd dacă mai apare vreo problemă şi am trecut la o nouă actualizare de kernel.
 • Update kernel la 4.10.0-38-generic. De această dată, fiind vorba de un kernel mai nou şi având oricum „spatele” asigurat, am instalat kernelul 4.10.0-38-generic. Astăzi [11-11-2017], când public articolul, am practic, o săptămână de când lucrez cu această configuraţie. Am avut imediat după update nişte probleme. Aplicaţii care au manifestat comportament eretic (LibreOffice, gThumb, Krusader şi încă vreo câteva). Din păcate, mi-este greu să identific ce s-a petrecut, pentru că s-au suprapus două manevre. În aceeaşi zi în care am făcut update la kernel, am făcut şi update la BIOS-ul Lenovo T400. Ceea ce am observat, a fost o încetinire a vitezei de lucru, ferestrele se mişcau mai greu şi comportamentul eretic al unor aplicaţii, cum am spus mai sus.
 • Cât am experimentat. Data la care am făcut şi update la BIOS şi respectiv la kernel, este 04-11-2017. Prin urmare, am deja o săptămână de când lucrez cu noul BIOS şi cu noul kernel, 4.10.0-38. Întrucât fenomenele semnalate au încetat (poate cu excepţia încetinirii vitezei de lucru uneori), singura concluzie „cu bun simţ” este că, după update-ul BIOS, sistemul de operare a avut de făcut nişte corecţii interne, nesemnalate prin notificări explicite. Este posibil şi ca anumite sarcini din fundal, să se fi suprapus cu backup-ul făcut de TimeShift, care porneşte după fiecare reboot, dacă am HDD-ul ataşat. Deci, o altă posibilă cauză, solicitarea mare asupra sistemului. În acest moment însă, după o săptămână de lucru în care am făcut şi puţină grafică, singura obiecţie ar fi acea încetineală care apare uneori în timpul lucrului. Din nefericire, e posibil să fie şi din firmware, cine ştie ce noi optimizări de consum de energie şi asta ar putea cauza încetinirea. Încă e prea devreme să mă pot pronunţa, dar se pare că platforma (mediul de lucru) a rămas stabilă, cu excepţia, repet, a unei eventuale încetiniri a vitezei de lucru a aplicaţiilor. Dar este încă de urmărit în timp.

CONCLUZII

 • Pentru cine are nevoie de o platformă foarte stabilă, un mediu de lucru pe care se poate conta, pentru „de toate”, dar în particular editare audio-video, conversii de formate media, prelucrare foto şi grafică vectorială, recomand Linux Mint 18.2, cu kernelul 4.4.0-197.12 sau următorul, cu coeficient de siguranţă peste 95%.
 • Pentru cine este foarte familiarizat cu procedurile de backup-restore, recomand Mint 18.2 cu kernelul 4.10.0-38. Aici, coeficientul de siguranţă este discutabil, dar cred că 80% este destul de aproape de adevăr, chiar şi cu îndoielile mele.

Când m-am referit la „mediu de lucru stabil”, m-am referit la semnificaţia expresiei despre care am vorbit în articolul „Ce înseamnă mediu de lucru?”.

Cam asta ar fi în materie de noutăţi.

Îţi mulţumesc pentru atenţia acordată şi te aştept sâmbăta viitoare să continuăm aventura în lumea Linux!

– Citit de 49 vizitatori

2 thoughts on “Linux Mint 18.2 : Kernel 4.10.0-38-generic

 1. eu am facut la t 400 un upgrade la procesor – am folosit un T9400 , am pus un ssd Samsung de 250 G si i-am schimbat placuta ram de 1 G cu una de 2 G in asa fel incit sint 4 G ram . Rezultatul e grozav !
  Folosesc pe el Linux Mint 18.1

  • Salut, Cezar!
   Eu am făcut upgrade-ul de RAM chiar după ce l-am luat, că era echipat cu 2 GB.
   Apoi am făcut o rocadă de HDD cu alt laptop (Dell Inspiron N5030) pe care aveam unul de 750 GB.
   T400 era echipat cu un HDD de 160 GB. Pentru Dell, am luat unul de 500 GB.
   Asta, era prin 2015, mai spre sfârşit. Prin iulie sau cam aşa.
   Din păcate, după 4 tentative de a trece de la 4 GB la 8 GB RAM eşuate, am fost nevoit să renunţ la idee.
   Singurul upgrade pe care l-am mai putut face, a fost la BIOS.
   Poţi verifica dacă BIOS-ul tău este din 2008 şi dacă da, pe situl Lenovo ai ce îţi trebuie să faci upgrade la un BIOS 2012.
   Asta s-ar putea să rezolve şi prtoblema RAM, care în teorie, poate fi dus la 8 GB.
   La procesor, e problematic să fac upgrade.
   Ar trebui să găsesc un procesor compatibil pe de o parte şi mai puternic, pe de alta.

   Varianta mea de T400 a venit echipat cu T9400 şi din ce am văzut acolo pe Lenovo parcă, este cel mai puternic din serie.
   Chiar dacă ar mai fi ceva, pentru 100 – 200 MHz în plus, e prea mare deranjul.
   Dacă voi putea să îmi permit, poate un SSD.
   Asta ar aduce o creştere a vitezei de lucru, cam toţi spun asta.
   Eu unul, sunt mulţumit de ce pot face cu el.
   Da, pentru video, mi-ar trebui un plus de performanţă.
   Totuşi, dacă am în vedere că pe o maşină din 2008 eu rulez OS din 2018, e foarte bine!
   Vezi că poţi face upgrade de la Mint 18.1 la Mint 18.2.
   Până acum, totul este OK, mai puţin incidentul cu Thunar, pe care l-am dezinstalat iar.

Comments are closed.