Linux Mint 18.1: Migrarea de la Mint 17.3 cu backup şi restaurare

Grafică articol "Linux Mint 18.1: Migrarea de la Mint 17.3 cu backup şi restaurare"

Îţi urez bun venit şi îţi mulţumesc pentru că ai ales Linux!

Linux, este GRATUIT ŞI LEGAL!

În ultimele articole despre Linux, am argumentat şi „pro” şi „contra” migrărilor în general şi cu aplicaţie la Linux Mint; în mod particular, migrarea de la Linux Mint 17.3, care a fost sistemul meu de operare de toată ziua pentru o bună perioadă de timp la Linux Mint 18.1.

Am lucrat, mai exact precizat, cincisprezece luni cu Mint 17.3.

Au fost şi bune şi rele, au fost destule necazuri şi au fost destule realizări.

Cu acest articol, încep o serie nouă de articole, dedicate mai ales problemelor de administrare sub Linux şi siguranţa datelor.

Acest articol, este unul introductiv şi este axat mai mult pe practica migrării decât pe considerente personale privind o distribuţie sau alta.

Acestea fiind spuse, hai să vedem care sunt paşii pe care i-am făcut şi care este sistemul pe care l-am pus la punct pentru a putea trece de la o versiune la alta a sistemului de operare.

PAŞII NECESARI MIGRĂRII

Migrarea de la o versiune la alta, sau de la o distribuţie la alta, sunt operaţii complexe şi foarte delicate.

Aici, îţi voi prezenta o perspectivă pe care o iubesc foarte mult:

SUCCESUL, E SINGURA OPŢIUNE DISPONIBILĂ!

Deoarece eu mă adresez cu acest blog în special celor care vor să lucreze de acasă să fie freelanceri şi să trăiască o viaţă de antreprenor să îşi dezvolte aptitudinile existente la un nivel superior, să îşi dezvolte noi aptitudini să realizeze produse şi servicii informaţionale, chestiunea datelor personale, capătă o dimensiune şi o amploare uriaşă!

Din această perspectivă, experimentele mele, au vizat crearea unui mediu şi a unui sistem de lucru care să îmi permită:

  1. Mediul de lucru rezilient. „Rezilient” aici, înseamnă cu foarte o mare toleranţă la schimbare şi lucru în condiţii şi dificile şi complexe. Realizarea unui ansamblu hardware şi software stabil, performant şi care răspunde la nevoile mele, fără a îmi crea probleme ieşite din comun.
  2. Crearea imaginilor şi restaurarea. Am urmărit asigurarea condiţiilor de păstrare a datelor proiectelor lucrate, astfel încât, în cazul unor catastrofe impredictibile, ele să poată fi recuperate şi munca să continue, pe cât posibil, cu cel mult o zi de pierderi de date; preferabil, maximum 12 ore, calendaristic vorbind.
  3. Kit de administrare. Crearea unui set de unelte de administrare cu care să poată fi realizat transferul fişierelor lucrărilor realizate, de pe HDD-ul intern, pe unul extern USB şi invers, de pe mediul de stocare extern, înnapoi pe maşina de lucru, sau, dacă este cazul, reconstituirea unor porţiuni din arhivă (restaurare selectivă!), pe o maşină secundară, care are sarcini speciale, cum ar fi randarea proiectelor video şi audio.
  4. Soluţie de backup restore flexibilă. Mi-am început cariera în calculatoare în februarie 1995. Am învăţat singur cam 95% din ce ştiu, acumulând peste 40.000 (Da! Patruzeci de mii!) de ore de studiu şi practică. Primele arhivări, le-am făcut pe dischete de 3,5”, la 1,44 MB capacitate. De atunci, am trecut la arhive pe CD, apoi pe DVD, pe HDD externe. Am sărit peste Blu-ray. Prea scump. Acum, cu 22 de ani de experienţă, mi-am realizat şi folosesc un set de unelte dedicate. Arhivele mele, au undeva la circa 250 GB, fără materialele video brute, în format HDV, fără proiectele video şi audio, care mai au şi ele 220 GB. Soluţia pe care am pus-o la punct şi am testat-o „prin foc şi sabie”, adică pe propriul meu risc şi de câteva ori cu costuri enorme, acum este funcţională şi îmi permite să fac mai multe categorii de operaţii de transfer de date. Atât date personale (extrem de importante şi valoroase!) cât şi imagini ale sistemelor de operare, cu care să pot interveni dacă şi când este cazul.

MIGRAREA LA MINT 18.1

Închei articolul cu o enumerare scurtă a paşilor (planul meu de lucru) şi voi reveni cu detalii:

Pregătirea sistemului pentru backup (fişiere în plus, duplicate mari, imagini ISO, discuri virtuale .vdx, etc., verificarea sistemului de fişiere); Backup low-level partiţie OS Mint 17.3; (/); Backup low-level partiţie /home; Backup 1:1 (folosind rsync) a Mint 17.3 şi /home; Instalare Mint 18.1; Actualizare Mint 18.1; Instalare aplicaţii critice; Testare aplicaţii de administrare (Backup – Restore, LuckyBackup şi TimeShift); Reactualizare OS în timpul instalării şi experimentelor, pot apare alte actualizări! Curăţare fişiere inutile; verificare sistem de fişiere pe toate partiţiile; Backup 1:1 (folosind rsync) a Mint 18.1 şi /home;

Toate operaţiile au fost făcute cu succes şi în articolele următoare, voi prezenta fiecare pas în parte, şi argumentaţia necesară: De ce? Cu ce? În ce ordine?

Îţi mulţumesc pentru atenţia acordată!

Succes la operaţiile de administrare!

Planul meu, dacă e aplicat corect, funcţionează!

Te aştept sâmbăta viitoare, la următoarea „pastilă” de administrare Linux!

– Citit de 64 vizitatori