Kitul meu de programe Linux de administrare

Grafică articol "Kitul meu de programe Linux de administrare"

 

Îţi mulţumesc pentru vizită! Lectură plăcută!

Aşa cum spuneam în articolul precedent, „Kitul meu de administrare sub Linux”, am trecut la o altă etapă a acestui blog.

Astăzi, voi vorbi despre kitul de administrare Linux, din perspectiva aplicaţiilor de administrare. Sunt destul de multe, cei care fac administrare poate ştiu, unii poate chiar ştiu mai multe decât mine.

Voi trece în revistă doar ce conţine kitul meu de administrare, pentru că este important ca oamenii să îşi ştie datele, munca în siguranţă, în special pentru cine lucrează realmente şi produce conţinut cu calculatorul.

PRECIZARE:

Deşi perspectiva din care prezint eu chestiunea administrării este Linux, multe dintre uneltele de aici, pot fi folosite şi pentru activităţi administrative legate de maşini cu Windows sau dual-boot, Linux – Windows.

APLICAŢII DE ADMINISTRARE SUB LINUX

 • File Management. Cele mai frecvente operaţii de administrare, sunt lucrul cu fişiere şi directori. Singurele programe cu care mă împac bine, sunt Midnight Commander (Ncurses, CLI) şi Krusader (GUI, KDE). Mai am acum şi Double Commander, care seamnănă cu Krusader, doar că este independent de KDE. Îl folosesc însă de prea puţin timp să mă pot pronunţa. Până acum, e mulţumitor.
 • FSLint, fslint. Un instrument excepţional pentru gestionarea fişierelor, cu care pot fi eliminate duplicatele de pe diferitele partiţii de date şi din backupurile succesive. Sunt foarte mulţumit de el, deoarece face citirea fişierelor la nivel binar, deci găseşte realmente duplicatele, indiferent de numele fişierului. Recomand cu căldură!
 • HardInfo, System Profiler and Benchmark, hardinfo. Sunt multe situaţii în care ai nevoie să ştii un parametru sau altul al sistemului. Este un program de diagnoză a sistemului, care oferă informaţiile necesare cu privire la sistemul hardware şi software.
 • Disks, gnome-disk-utility. Extrem de valoroasă în lucrul cu discuri şi partiţii. Oferă şi informaţii SMART despre HDD-urile care suportă tehnologia SMART, fie parţial, fie total. Pot fi montate/demontate medii (discuri) externe şi medii optice, precum şi cititoare de carduri;
 • BleachBit, bleachbit. Excelent utilitar, similar CrapCleaner. Din păcate, se pot face erori grave cu el, deci se recomandă doar celor cu experienţă în cunoaşterea sistemului de fişiere al Linux şi al aplicaţiilor critice (apt, de exemplu). Eu îl folosesc cu mult succes de vreo 2 ani, poate chiar mai mult.
 • GpartEd, gparted. Managementul sistemelor de partiţionare (HDD interne şi externe, flash), al partiţiilor logice şi al sistemelor de fişiere (întreţinere, verificare şi reparare).
 • GsmartControl, gsmartcontrol. Program extrem de valoros, pentru diagnoza stării HDD şi evaluarea şi testarea parametrilor SMART.
 • HD Sentinel, hdsentinel. Lucrează doar în linie de comandă şi în modul root (sudo hdsentinel). Este singurul program pe care îl cunosc şi care oferă o evaluare a duratei de viaţă rămase a unui HDD!
 • LuckyBackup, luckybackup (rsync). Excepţional program de backup bazat pe programul de sincronizare rsync. Poate face backup 1:1 (adică fişiere utilizabile, fără compresie), face backup incremental (doar fişierele noi) dar şi comprimat.
 • GRSync, grsync. Similar LuckyBackup, doar că are interfaţa mai simplă puţin. Este un GUI, tot pentru rsync. Mai uşor de lucrat cu el parcă decât cu LuckyBackup, deşi eu prefer LuckyBackup. Lucrez şi cu el însă, în paralel. Foarte bun pentru backupuri rapide, incrementale.
 • TimeShift, timeshift. Este o descoperire de dată recentă pe care am făcut-o. L-am utilizat pentru a testa o migrare de la un sistem de operare la altul. Am scris deja despre trecerea de la Mint 17.3 la Mint 18.1. Am folosit şi TimeShift pentru asta. Am fost mulţumit de rezultate. Este bazat tot pe rsync, program pentru care am un respect deosebit. Mă opresc aici, pentru că vreau să scriu un articol dedicat acestui program.

În concluzie, dacă vrei să ai datele în siguranţă şi să îţi meargă excelent sistemul tot timpul, ai toate uneltele necesare sub Linux, inclusiv pentru sisteme dual-boot, Linux-Windows. Ce mai ai nevoie, sunt cunoştinţele teoretice de utilizare a programelor listate aici şi PRACTICĂ. Tone de practică! Cu cât mai multe mii de ore, cu atât mai bine!

Eu am acumulat peste 21.000 de ore doar sub Linux, până acum…

Îţi mulţumesc în încheiere pentru interesul de a fi citit până aici şi, te aştept sâmbătă, la un nou episod „Linux Pentru Acasă”!

Pe sâmbăta viitoare!

Dacă ţi-a plăcut, dă un share articolului pe reţelele sociale! Şi o poţi face şi cu alte articole!

E o modalitate de a oferi ceva în schimbul informaţiilor de pe acest blog. O modalitate de a mă susţine şi de a îmi arăta că are rost să mai scriu şi să cheltui bani cu acest blog.

– Citit de 62 vizitatori

2 thoughts on “Kitul meu de programe Linux de administrare

  • Salut, Adi!
   Mulţumesc de sugestie!
   Ştiu să-mi fac SEO. E uşor de verificat, am zile când tot traficul îmi vine de pe căutare şi sociale.
   În acest caz însă, erau prea multe linkuri grămadă şi ceea ce îmi doresc eu (să vedem dacă voi avea timp!), este să scriu un articol la fiecare.
   Am ambiţii mari, să vedem dacă mă ţin şi curelele!
   Am mult de învăţat în cu totul alt domeniu (Radiestezie, Astrologie, Numerologie) şi un business de dezvoltat.
   Asta cere enorm de mult timp şi muncă pe brânci.
   Linux, este pentru noi (lucrez împreună cu soţia) doar un kit de unelte care ne ajută în treburi.
   Dacă aveam ambiţii în domeniul programării şi reţelelor, era altceva.
   Pentru mine însă, aşa ceva e prea târziu.
   Pe de altă parte, zona în care locuiesc (Alexandria, Teleorman), mi-a întârziat mult startul.
   Aici, netul de bandă largă, s-a inventat în 2006.
   Deci mult prea târziu pentru mine. În 2006, aveam 47 de ani.
   Ca să ajungi specialist într-un astfel de domeniu, e nevoie de minimum 25.000 de ore de practică.
   Asta înseamnă minimum 10 ani de muncă de la 8 ore/zi în sus. Zi de zi.
   Şi se poate, dacă lucrezi în echipă.
   Eu aici am doar câţiva cunoscuţi care lucrează în firmele de IT.
   Toţi au terminat fie Automatică, fie Electrotehnică, fie ASE – Inginerie.
   Adică, au făcut programare timp de 5 ani în facultate şi au lucrat în domeniu.
   Cei mai mulţi, sunt cu 10 – 15 ani mai tineri ca mine…
   Toţi patronii firmelor de IT&C sunt foşti salariaţi ai defunctei IIRUC (Întreprinderea de Inginerie şi Reparaţii Utilaje de Calcul) Teleorman.
   Altfel spus, au lucrat în domeniul lor, toată viaţa.

Lasă-mi părerea ta!