Kitul meu de administrare sub Linux

Grafică articol "Kitul meu de administrare sub Linux".

Bun găsit şi îţi mulţumesc pentru vizită!

Astăzi, voi vorbi despre cu totul altceva decât am vorbit până acum. Acest articol, cred că este un fel de „La revedere” perioadei testelor cu Linux.

Am observat că piaţa s-a aglomerat şi că foarte mulţi acum vorbesc despre instalări şi dezinstalări.

În opinia mea însă, asta dovedeşte că există curiozitate, există interes pentru Linux dar eu consider că oamenii au nevoie şi de alte informaţii cu privire la Linux şi ce oferă Linux utilizatorului domestic deconectare, entertainment cum se zice prin unele locuri pentru că adoptarea pe scară largă a Linux, înseamnă înainte de distracţii şi giumbuşlucuri, DEZVOLTARE, dezvoltarea personală, o utilizare CU FINALITATE, adică, posibilitatea de a îţi câştiga existenţa făcând ceva care îţi place, cu Linux.

Din instalări şi dezinstalări, poţi învăţa câte ceva, dar în final intervine plictiseala şi abandonul.

Aşa încât, voi începe să povestesc despre aplicaţii, despre ce anume am făcut şi ce merge. Restul, las la aprecierea celor care au realmente nevoie de un mediu de producţie sau altul. Important este să ştii ce se poate face cu Linux, de la cineva care chiar face ceva cu acest mediu de lucru.

KITUL MEU DE ADMINISTRARE

Din păcate, subiectul fiind vast, subiect de carte, voi putea spune foarte puţin în acest prim articol. O listă cu distribuţii şi aplicaţii destinate sarcinilor de administrare a unui sistem Linux.

Cu timpul, dacă voi găsi şi susţinerea financiară a celor interesaţi să înveţe să lucreze ceva folositor cu Linux, vom vedea.

Pentru început, fac precizarea că un kit de administrare, are două componente majore:

  1. Distribuţii Linux destinate administrării;
  2. Aplicaţii Linux, dedicate sarcinilor administrative.

În continuare, mă voi strădui să spun măcar câteva cuvinte despre ce folosesc şi cu timpul, poate voi reuşi să scriu şi articole dedicate.

DISTRIBUŢII LINUX DESTINATE ADMINISTRĂRII

  • CloneZilla [Live]. Este un pachet de realizare a backupurilor low-level, foarte felxibil, bazat pe programul partclone. Permite copierea la nivel de bit (deci ignoră sistemul de operare!) a discurilor, partiţiilor şi, eventual, a partiţiilor/zonelor de boot ale discurilor bootabile. Eu îl folosesc de pe un stick USB, făcut cu MultiSystem. Îl folosesc de peste 10 ani cu mult succes şi fără vreo problemă vreodată. Viteza de lucru este foarte bună, chiar şi pe maşini mai slabe. Scrie în backup, doar biţii ocupaţi cu date. Îl recomand cu multă căldură!
  • GPartEd [Live]. Este celebrul program de partiţionare, formatare şi verificare a sistemelor de fişiere, dedicat Linux şi cu suport (ReadOnly) pentru încă multe alte sisteme de fişiere, între care şi FAT32 şi NTFS (parţial, fără verificare şi corecţie de erori). Este un mini-Debian. Este preferatul meu în chestiuni de partiţionare-formatare, inclusiv DOS – Windows, pentru viteza colosală cu care efectuează operaţiile de formatare, chiar şi pe partiţii de 1000 GB (1 TB!). Regret lipsa suportului pentru verificarea discurilor cu FAT32/NTFS. Dar ştiu că şi autorii distribuţiei regretă, aşa că… Cu PartEd/ GpartEd, am o practică de 20 de ani deja, încă de pe vremea când formatam HDD-uri de 640 – 1200 MB! Adică, de prin 1997… Atunci era doar linia de comandă şi fdisk (GNU-fdisk!) în faţă…
  • BootRepairCD. Altă distribuţie, tot un Debian-mini ca şi GPartEd Live, doar că arată mult mai elegant şi are şi GpartEd. Din păcate, are o versiune veche, dar e acolo şi asta contează! L-am folosit şi funcţionează conform specificaţiei, inclusiv pe instalări multi-boot, pe partiţii GPT. Am avut probleme la o instalare Mint 18.0 alături de alte 4 distribuţii şi cu acest mini-kit, am rezolvat. Detecţia este impecabilă şi restaurarea sectorului /boot care la maşinile UEFI – GPT sau GUID este o partiţie FAT32 merge, indiferent de firmware-ul plăcii de bază (BIOS – UEFI). Recomand de asemenea cu căldură. Am deja 1 an de practică cu el.
  • RescaTux. O altă distribuţie, de această dată cu mai multe unelte incluse pe ea. Am descoperit-o relativ recent şi deocamdată, am nevoie de timp să lucrez cu ea pentru a mă pronunţa. Ca idee, conţine şi BootRepair, pe lângă multe alte funcţii, pentru situaţiile de criză.
  • SystemRescueCD. O distribuţie interesantă, complexă, cu multe unelte administrative pe ea. Deocamdată, m-am descurcat cu cele prezentate până aici şi am trecut doar în revistă conţinutul. Oricum, are o listă de aplicaţii destul de lungă, spre deosebire de celelalte distribuţii, care sunt dedicate unor sarcini specifice.

Despre kitul cu distribuţii

Kitul, este pus pe un stick USB de 8 GB deşi distribuţiile ocupă sub 1,5 GB! întrucât am puse pe el, pe lângă cele menţionate şi distribuţii Linux (Mint 17.0, Mint 17.3, Mint 18.0, Mint 18.1, Mint 18.2).

Am realizat acest prim kit (mai am încă două) în special pentru a avea Mint la îndemână în cazul în care am nevoie eu sau, fac service pe undeva şi sunt în situaţia să instalez un OS.

Programul cu care l-am realizat, l-am prezentat ceva mai demult „Programul MultiSystem” şi se numeşte MultiSystem.

Dar, despre aplicaţiile din kitul de administrare, voi vorbi în partea a doua a articolului, pentru că deja am scris foarte multe până acum.

Pe sâmbăta viitoare!

Dacă ţi-a plăcut, dă un share articolului pe reţelele sociale! Şi o poţi face şi cu alte articole!

E o modalitate de a oferi ceva în schimbul informaţiilor de pe acest blog. O modalitate de a mă susţine şi de a îmi arăta că are rost să mai scriu şi să cheltui bani cu acest blog.

– Citit de 76 vizitatori

One thought on “Kitul meu de administrare sub Linux

  1. Pingback: Știri pe scurt [18.11.2017] – Aventură în lumea GNU Linux

Comments are closed.