Kernelul LTS: La ce oferă suport LTS Linux Mint?

Grafica articolului "Kernelul LTS: La ce oferă suport LTS Linux Mint?"

Îţi mulţumesc pentru vizită şi îţi urez lectură plăcută!

Astăzi, voi vorbi despre un subiect foarte delicat, kernelul Linux şi suportul LTS şi care trebuie pus în contextul articolelor pe care le-am publicat anterior în cadrul seriei “Linux Pentru Acasă” despre sistemul de operare şi sistemul de aplicaţii utilizator şi respectiv, despre mediul de lucru, care este un complex format din hardware + ansamblul software, pe care l-am numit “sistemul de operare şi sistemul de aplicaţii utilizator” sau mai scurt, “platformă Linux”.

Ideile discutate în acest articol, sunt:

 • Kernelul Linux ®;
 • Linux Mint 18 LTS;
 • Kernelul LTS oficial;
 • Care Mint 18 are de fapt suport LTS?

KERNELUL LINUX ®

Fără să intru în detalii privind drepturile de proprietate intelectuală şi confuzia care se face uzual între distribuţie Linux şi ce înseamnă şi corect şi legal “Linux”, fac doar precizarea că, kernelul Linux este “inima” sau FUNDAŢIA oricărei distribuţii Linux, indiferent ce părere are despre acea distribuţie Richard Stallman.

“Cartierul general” sau “vocea oficială” care emite şi “scula” numită kernel şi care dă şi direcţia de dezvoltare, este www.kernel.org.

Situl kernel.org, este reprezentantul oficial al lui Linus Torvalds şi purtătorul de cuvânt al echipei de dezvoltare de sub bagheta lui Linus Torvalds, este, la data publicării acestui articol (28-11-2017), Greg Kroah-Hartman.

Astfel, potrivit declaraţiilor oficiale ale lui Greg Kroah-Hartman,

primul kernel cu o durată de 6 ani de suport pe termen lung (LTS — Long Term Support), este kernelul 4.4.x.

Toate celelalte versiuni de kernel apărute, au suport normal, adică, pentru un an de zile.

În aceste condiţii, se nasc cel puţin următoarele întrebări:

 • Care este kernelul REAL pentru care Linux Mint oferă suportul LTS?
 • Cum anume oferă Linux Mint suportul LTS promis?
 • În ce fel ne afectează upgrade-urile şi update-urile făcute la versiunea iniţială (Mint 18.0)?
 • Care este modelul real al lansărilor oficiale: Point Release, sau Rolling Release?

Linux Mint 18 LTS

Aşa cum am precizat la începutul articolului, suportul LTS trebuie privit în contextul articolelor publicate deja pe acest blog. Şi perspectiva este aceea a STABILITĂŢII MEDIULUI DE MUNCĂ.

Ca să dau un exemplu cunoscut bine de români, instabilitatea legislaţiei fiscale, crează de peste un sfert de secol, debandadă în mediul economic şi impredictibilitate. Absolut aceeaşi situaţie o avem şi în cazul în care fundaţia casei noastre, se schimbă la câteva săptămâni!

Am folosit comparaţia cu fundaţia şi cu casa, pentru că, o platformă de lucru Linux, are şi ea, ca orice altă construcţie, o fundaţie şi cum spuneam mai sus, acesastă fundaţie este între altele, KERNELUL LINUX.

Astfel, dacă kernelul se schimbă foarte des, atunci stabilitatea întregii platforme de lucru, este pusă în discuţie. De ce stau lucrurile aşa, este o discuţie prea lungă şi evit să intru în amănunte. Ideea esenţială este că, fiecare aplicaţie pentru a putea fi stabilă în funcţionare, are nevoie de o bază stabilă, asta însemnând un anumit kernel, un anumit DE, un anumit server grafic sau, un mediu de rulare de tip container, care să îl ferească de desele schimbări ale fundaţiei (kernel + server grafic + window manager + effects manager).

Desigur, mă refer la cele 3 sisteme apărute de curând, Snap (Ubuntu, Canonical), AppImage şi FlatPack.

Cum sistemele de distribuire containerizată a aplicaţiilor sunt încă la început, îmi pun întrebarea, cum anume, explicit, va fi acordat suportul LTS de către echipa Linux Mint şi în mod particular, cum se asigură STABILITATEA PLATFORMEI DE MUNCĂ?

Kernelul LTS oficial

Pentru ca o distribuţie să poată oferi suport pe termen lung, ea trebuie să urmeze modelul Point Release, întrucât suportul pe termen lung al unei distribuţii, se bazează pe suportul pe termen lung al kernelului!

Care este kernelul LTS oficial?

Cum arătam anterior, potrivit declaraţiilor maintainerului şef al kernelului, Greg Kroah-Hartman şi purtătorul de cuvânt oficial, desemnat de Linus Torvalds, politica LTS s-a schimbat, anume: acum kernelul LTS, are suport timp de 6 ani, începând cu versiunea 4.4. potrivit ştirilor autorizate a fi difuzate tot de către Greg Kroah-Hartman: https://arstechnica.com/gadgets/2017/09/android-users-rejoice-linux-kernel-lts-releases-are-now-good-for-6-years/ .

Prin urmare, singurul kernel LTS oficial, este versiunea 4.4 şi este primul kernel care are suportul LTS pentru 6 ani, faţă de anterioarele, care aveau suportul pentru 5 ani.

Aşadar, cum anume şi la ce anume configuraţie (kernel, biblioteci, gcc, etc.) este de fapt suportul LTS al Linux Mint 18?

Care Mint 18 are de fapt suport LTS?

Cine urmăreşte constant articolele publicate de mine pe acest blog, ştie că am făcut relativ recent upgrade de la Mint 17.3, la Mint 18.0 şi ulterior, la Mint 18.1, apoi la 18.2.

Ce înseamnă asta, din perspectiva kernelului?

Evident a kernelului dar mai ales, din perspectiva stabilităţii platformei de lucru!

Linux Mint 18.0. Vine echipat cu kernelul 4.4.0-53-generic. Acesta este, potrivit declaraţiilor oficiale ale lui Greg Kroah-Hartman, kernelul cu suport LTS. Orice dubiu aici, este eliminat, totul este clar!

Linux Mint 18.1. Pe de altă parte, potrivit declaraţiilor oficiale ale echipei Linux Mint, şi versiunea 18.1, este tot una LTS.

Aici, ei vin în contradicţie cu ceea ce afirmă Greg Kroah-Hartman, pe de o parte cu privire la kernelul oficial LTS (4.4.0), pe de altă parte, cu echiparea standard a Linux Mint 18.1, care vine cu kernelul 4.8.0!

Iată ce spune Greg Kroah-Hartman, privitor la acest kernel: kernelul care este susţinut de către kernel.org, potrivit declaraţiilor oficiale, acum în noiembrie 2017, este 4.10.x şi este suportat doar un an de acum înainte.

Kernelul 4.8.x, a avut în 10 ianuarie 2017, ultimul update oficial. A încetat suportul pentru acest kernel, odată cu versiunea 4.8.17. Maintainerul oficial al kernelului, Greg Kroah-Hartman, a somat furnizorii de Linux să treacă la versiunea de kernel 4.9.x. Vezi articolul: http://news.softpedia.com/news/linux-kernel-4-8-reaches-end-of-life-users-urged-to-move-to-linux-4-9-series-511678.shtml.

Linux Mint 18.2. Pentru cine a instalat Mint 18.2, este cunoscut deja faptul că vine echipat cu kernelul 4.10.0.x!!

Mai mult decât atât, sunt deja disponibile mai multe versiuni de kernel 4.14.x şi putem folosi fie Synaptic fie Ubuntu Kernel Update Utility (UKUU) pentru a afla ce anume versiuni sunt disponibile.

Aşadar, echipa Mint, oferă suport standard pentru Mint 18.1 şi 18.2 şi în mod evident, va oferi tot suport standard şi pentru Mint 18.3, nicidecum suport LTS!

Ce kernel va oferi Mint 18.3?

Potrivit declaraţiilor oficiale de pe situl Linux Mint, (vezi prezentarea, https://www.linuxmint.com/rel_sylvia_cinnamon_whatsnew.php ) şi Mint 18.3 este tot un LTS (Cum aşa?!) şi este echipat cu kernelul 4.10.0-38. Am arătat anterior că acest kernel are suport doar un an! Adică, exclusiv până în 2018!

Având în vedere evoluţia distribuţiei de la 18.0 la 18.2, probabilitatea maximă este că Mint 18.3, va fi în final echipat cu kernelul 4.13.0-53-generic, care oricum, este disponibil pentru instalare în 16 versiuni (!!!), alături de 4.14, care are deja disponibile 3 versiuni şi este deja pe drum versiunea 4.15.0! Pentru ultimul, am la dispoziţie deja versiunea 4.15-RC-1.

Diagnostic sistem. Linux Mint 18.2: Kernel 4.10.0-38 din 28-11-2017

CONCLUZIILE

Pe situl Linux Mint, se afirmă că toate versiunile Mint 18, au suport LTS.

Până aici, am demonstrsat că acest lucru este imposibil, deoarece singura versiune care are kernel LTS (4.4.0), este 18.0, deci este singura versiune care, tehnic vorbind, POATE OFERI SUPORT LTS.

Să rezumăm acum:

 • Mint 18.0. Singura versiune cu suport REAL LTS. Kernelul cu care este echipată, este 4.4.0. Acest model, corespunde cu Point Release. Din informaţiile prezentate până aici, rezultă că Linux Mint 18.0, care are kernel LTS 4.4.0, lansat pe 10 ianuarie 2016, [https://kernelnewbies.org/Linux_4.4 ] va primi suport până în 10 ianuarie 2022. Acest lucru coincide cu angajamentul echipei Linux Mint, de a acorda suport pentru vesiunea Linux Mint 18, până în 2021. Cu precizarea expresă şi explicită că, vorbim despre Linux Mint 18.0.
 • Mint 18.1 – 18.3. Versiuni cu suport standard, de 1 an. Kernelul va fi actualizat odată ce expiră suportul oferit de kernel.org. Acest model, este de Rolling Release, nicidecum de LTS!
 • Stabilitatea platformei de lucru Linux. Poate fi realizată prin upgrade succesiv, de la 18.0 la 18.3, deoarece kernelul 4.4.0 este păstrat şi, dacă apar regresii, se poate reveni elegant la kernelul LTS, printr-o simplă configurare a GRUB2, în care modificăm timpul de boot implicit de la 0 secunde, la 10 secunde (de pildă) sau, folosind UKUU, schimbăm ordinea implicită de la cel mai nou kernel instalat, la 4.4.0, care are suportul LTS.

Ne revedem sâmbăta viitoare, tot pe teme Linux!

Dacă ţi-a plăcut, dă un share articolului pe reţelele sociale! Şi o poţi face şi cu alte articole!

E o modalitate de a oferi ceva în schimbul informaţiilor de pe acest blog. O modalitate de a mă susţine şi de a îmi arăta că are rost să mai scriu şi să cheltui bani cu acest blog.

 

– Citit de 36 vizitatori

2 thoughts on “Kernelul LTS: La ce oferă suport LTS Linux Mint?

 1. Linux Mint oferă suport LTS pentru 5 ani de zile și nu contează dacă folosește kernel cu suport LTS sau normal pentru că echipa Mint oferă aproape ultima versiune de kernel.

  Când expiră suportul pentru o versiune normală de Linux, echipa Mint o să adauge în depozitul lor și spre actualizare următoarea versiune de nucleu, deci distribuția are suport pe termen lung.

  • Salut, Cris!
   Dacă citeai cu atenţie, inclusiv partea de final, remarcai faptul că am pus în discuţie CE ANUME KERNEL are suport pe temen lung şi tipul de distribuţie, modelul de dezvoltare adoptat, (Point Release, Rolling Release), nicidecum ideea generală de suport.
   Iar suportul, este, începând cu versiunea 18, pentru 6 (şase) ani. Citeşte articolele la care am dat trimitere!
   De altfel, dacă facem calculul, de la 10 ianuarie 2016 la 10 ianuiarie 2022, sunt exact 6 ani.
   Şi reţine, SUPORT PE TERMEN LUNG, înseamnă suportul multianual pentru ACELAŞI PRODUS, nicidecum pentru produse diferite, care se succed anual!
   Am dat referinţă la articolele respective, tocmai pentru că acolo sunt argumentate de către experţi, motivele pentru care suportul s-a prelungit cu un an, fiind acum pentru şase ani, în loc de 5.

Lasă-mi părerea ta!