Kernel: Rolling Release sau Point Release?

Grafica articolului "Kernel: Rolling Release sau Point Release?"

Partea întâia

În articolele precedente referitoare la Linux Mint, am abordat în treacăt modelul de dezvoltare a distribuţiei, respectiv Point Release şi Rolling Release.

Astăzi, vreau să clarific următoarele aspecte care sunt de natură să ajute să facă o alegere AVIZATĂ, orice persoană interesată să folosească Linux acasă, fie ca mediu de divertisment şi mici sarcini uzuale, fie ca mediu de producţie.

  1. Ce înseamnă Point Release?
  2. Ce înseamnă Rolling Release?
  3. Care este modelul cel mai potrivit pentru mine?
  4. Ce kernel este potrivit şi pentru ce?

Fiind vorba despre mai multă informaţie, am împărţit articolul în două părţi, partea a doua, urmând să o public săptămâna viitoare.

Ce înseamnă Point Release?

Voi sări peste mulţimea detaliilor tehnice, pentru că dacă intru în detalii, discuţia se lungeşte inutil. Am inclus la sfârşit două articole care discută o parte dintre aspectele de bază, cu privire la ce înseamnă şi alte considerente cu privire la Point Release şi Rolling Release.

În esenţă, “point” în Engleză înseamnă “punct” şi în contextul unei distribuţii software, se referă la “DISTRIBUŢIE FIXĂ”.

Aspectul esenţial al unei distribuţii Linux de tipul Point Release, constă în aceea că, oferă un nucleu stabil de aplicaţii, începând cu kernelul, care este întotdeauna un LTS, apoi toate componentele care constituie mediul desktop (Desktop Environnement) şi o serie de aplicaţii de uz general, aplicaţii cu tradiţie şi reputaţie recunoscută, cum sunt de pildă LibreOffice, Thunderbird şi VLC Media Player.

Actualizările se fac funcţie de aspectele de stabilitate şi securitate ale acestor componente, oarecum în dauna NOUTĂŢII şi ACTUALITĂŢII, adică renunţându-se la includerea celor mai noi versiuni de kernel, compilator, biblioteci, aplicaţii utilizator, etc.

Altfel spus, caracteristica unei distribuţii Point Release, este STABILITATEA, siguranţa în exploatare şi suportul pe termen lung al acestor componente care formează distribuţia.

Acesta este modelul de distribuţie cel mai răspândit în lumea software.

Ce înseamnă Rolling Release?

Prin contrast, o distribuţie Rolling Release, este cea care urmează o cale de dezvoltare care să îi permită să includă tot ceea ce este nou şi actual, atât ca tehnologie cât şi ca versiuni ale aplicaţiilor. Altfel spus, o distribuţie “foarte actuală”, cât mai “la zi” cu tot ceea ce este disponibil.

Aici, includem şi cele mai noi versiuni de kernel, desktop environnement şi aplicaţiile utilizator în versiunile lor cele mai noi, pe măsura apariţiei lor.

Pentru utilizatorii care vor mai multă informaţie şi mai detaliată, am inclus mai jos o bibliografie minimală cu privire la modelele de dezvoltare software, point şi rolling release.

BIBLIOGRAFIE

Să înţelegem diferenţa dintre o distribuţie Linux Rolling Release şi una Point Release:

http://www.zdnet.com/article/understanding-the-difference-linux-rolling-releases-versus-point-releases/

Point Release versus Rolling Release, consideraţii privind perspectiva utilizatorului, a dezvoltatorului şi a securităţii:

https://www.techrepublic.com/blog/it-security/point-release-vs-rolling-release-developer-user-and-security-considerations/

Rolling Release (Wikipedia):

https://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release

Rolling distribution (Wikipedia):

https://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_distribution

Te aştept sâmbăta viitoare, la un nou articol pe teme Linux!

Dar poţi să urmăreşti blogul, pentru că uneori mai public şi în alte zile, funcţie de cum am timp sau dacă apare vreo problemă care este util să fie semnalată celor interesaţi.

Dă un share articolului, pentru a ajuta şi altă lume şi a mă susţine în demersul meu de a populariza şi prezenta Linux, ca alternativă viabilă de sistem de operare pentru acasă, LEGAL ŞI GRATUIT!

Citeşte şi partea a doua a articolului:

Kernel: Rolling Release sau Point Release? (Partea 2)

 

– Citit de 22 vizitatori

Lasă-mi părerea ta!