Kernel: Rezultate experimentale cu Linux Mint 18.2 (18.3)

Grafica articolului "ernel: Rezultate experimentale cu Linux Mint 18.2 (18.3)"

Bun venit la continuarea poveştii cu privire la aventurile mele cu kernelul Linux!

În prima parte a articolului, am prezentat o listă cu kernelele utilizate şi perioada aproximativă a timpului în care le-am folosit.

Astăzi, voi relua lista kernelelor şi voi prezenta şi ce am constatat lucrând cu aceste kernele, din perspectiva incidentelor mai puţin îngrijorătoare, dar totuşi, prezente.

Iată lista kernelelor cu care am experimentat, durata aproximativă şi observaţiile pe care le-am făcut în timpul lucrului:

  • Kernel 4.4.0-53-generic. Cam două săptămâni din luna Noiembrie 2017. Nici un fel de probleme majore, exceptând DropBox, care deşi am încercat să îl folosesc, am reuşit doar pornind serviciul manual, cu comanda [sudo dropbox start -i]. Doar aşa am avut iconul DropBox în tray şi a început sincronizarea directorului de pe HDD cu ce este în cloud.
  • Kernel 4.4.0-97-generic. Cam 10 zile l-am folosit. Nici o modificare semnificativă la DropBox. Am văzut însă îmbunătăţiri semnificative în stabilitatea pluginului “Notification Area”, zona în care apar iconurile aplicaţiilor (applet) gen Network Manager, HPLIP, Google Hangouts, Bluetooth, Update Manager, etc. Pentru mine este important, deoarece folosesc SimpleScreenRecorder şi am nevoie să-mi funcţioneze acest plugin, să am la îndemână iconul de lucru cu programul. La fel, valabil şi pentru alte aplicaţii, una fiind VLC Media player, alta Task Manager, pe care iar le folosesc destul de des, mai ales la proiectele video.
  • Kernel 4.4.0-103-generic. L-am folosit abia în decembrie, cam 3 zile. Din păcate, în continuare DropBox este inutilizabil şi trebuie pornit manual cu comanda de mai sus. Peste kernelul 4.4.0-98, am sărit cu rândul, pentru că am instalat 4.8.0-53.
  • Kernel 4.8.0-53-generic. Kernelul acesta, l-am instalat în ideea că voi beneficia de DropBox şi se rezolvă o problemă cu care m-am confruntat şi despre care am discutat în grupurile de pe Facebook, respectiv blocarea panoului inferior (TaskBar). Am reuşit să identific o cauză potenţială şi este vorba despre File Managerul Thunar. Din păcate, este dificil încă de spus dacă am eliminat problema, deoarece Thunar este opţiunea dezvoltatorilor XFCE şi are un nivel de integrare destul de avansat cu shellul grafic XFCE. Oricum, l-am dezinstalat şi a dispărut fenomenul. Cel puţin, la prima vedere.
  • Kernel 4.10.0-38-generic. Acest kernel este cel cu care am lucrat cel mai mult în decembrie, cam 5 zile. Din păcate, deşi DropBox a dat semne de funcţionare episodică, încă au persistat problemele. Fenomen straniu, după upgrade, m-am trezit iar cu Thunar instalat (iar obiceiuri Windows?!). L-am putut dezinstala, dar m-a deranjat că mi s-a băgat cu forţa, deşi era dezinstalat, deci ar fi trebuit să se ţină cont de faptul că am alt File Manager IMPLICIT. Bineînţeles, mi-am dat seama că a reapărut, tot după o blocare a panoului inferior! Aşadar, Thunar este la fel de prost ca înainte de upgrade. Primele concluzii sunt că toate aplicaţiile sunt încetinite vizibil. Asta înseamnă că de la acest kernel încolo, voi avea nevoie de mai multe resurse. Din perspectiva stabilităţii însă, este OK, toate mi-au mers bine, atât editarea video cât şi editarea audio.
  • Kernel 4.10.0-40-generic. Aici, am avut plăcuta surpriză să constat că funcţionează DropBox. În rest, toate bune. Mi s-a mai blocat o dată panoul inferior, am reverificat dacă cumva a reapărut Thunar, dar erau doar bibliotecile folosite de XFCE. Asta înseamnă că principalele probleme sunt undeva în acele biblioteci.
  • Kernel 4.10.0-42-generic. Este kernelul pe care îl folosesc începând cu 14 decembrie. DropBox a funcţionat şi, spre deosebire de pornirea manuală, când actualizarea dura suspect de mult (peste 90 minute la mai puţin de 100 MB!!), acum a funcţionat exact cum îmi funcţiona sub Mint 13.3! Din păcate însă, bucuria a fost de scurtă durată. După Upgrade-ul la Mint 18.3, iar am rămas fără DropBox şi Thunar a reapărut; presupun, ca o consecinţă a procesului de upgrade… Pot să mai fac un singur lucru, să verific dacă dezinstalarea Thunar rezolvă ceva. Şi bineînţeles, să renunţ la XFCE în favoarea Cinnamon, care oricum, e mai “GNOME-ish”, ceea ce coincide cu majoritatea aplicaţiilor pe care le folosesc, cu rare excepţii.

NOU ÎN IANUARIE 2018

Ieri, 11 ianuarie 2018, în lista de actualizări, mi-au apărut două noutăţi, care reprezintă o dublă confirmare a celor spuse de mine în articolele despre Rolling Release şi Point Release:

  1. Actualizarea headerelor kernelului pentru versiunea 4.4.0-109. Asta demonstrează clar că versiunea Linux Mint cu suport LTS, este de fapt Linux Mint 18.0, aceasta fiind cea echipată cu kernelul 4.4.0.x.
  2. Kernel nou. Am un kernel nou disponibil pentru instalare în Mint 18.3 şi anume, 4.13.0-26. Asta demonstrează că versiunile de după 18.0 până la cea mai recentă a Linux Mint, Mint 18.3, urmează de fapt modelul de dezvoltare Rolling Release. Ceea ce este diferit faţă de distribuţiile tipice rolling release, este faptul că ritmul de dezvoltare este mai temperat şi de aici, rezultă o stabilitate a platformei (ansamblul kernel+utilitare sistem+shell grafic+aplicaţii utilizator) mai mare decât a unei distribuţii rolling release, chiar şi după instalarea mai multor aplicaţii necuprinse în kitul standard de instalare dintr-un ISO oficial. Şi afirm asta, din propria mea experienţă!

Mă opresc aici şi ne vedem vinerea viitoare, pentru o nouă incursiune în lumea Linux!

– Citit de 47 vizitatori

Lasă-mi părerea ta!