Dezvoltarea personală asistată de calculator (DEPAC)

Grafica articolului "Dezvoltarea personală asistată de calculator (DEPAC)"

Bine te-am (re)găsit!

Astăzi, voi începe să abordez cu regularitate, domeniul care pentru mine, are cea mai mare semnificaţie şi căruia i-am acordat deja decenii din viaţă: DEZVOLTAREA PERSONALĂ.

Sunt o fire creativă şi prin natura construcţiei mele, mă simt pus la grea încercare, atunci când în jurul meu simt stagnare şi rutină. Am experimentat de-a lungul celor peste 5 decenii de viaţă (am 58 de ani), o mulţime de ocupaţii, de meserii, de activităţi. Unele mi-au plăcut mai mult, pe altele, le-am practicat de nevoie sau datorită unui concurs de împrejurări numit de regulă “Doctorul Nevoie”…

Voi începe prin a spune că ştiu că multă lume se întreabă de ce am publicat şi continui să public atât de multe articole despre Linux.

Răspunsul este departe de a fi evident şi el este în legătură directă cu titlul articolului de faţă şi încă, o legătură foarte strânsă: acest blog se adresează celor care, la fel ca şi mine, au găsit o singură cale de a exista cu semnificaţie pentru ei înşişi, cu un rost în viaţă, cu o ţintă în viaţă şi acea cale se numeşte AUTOINSTRUIRE sau, altfel spus, “STUDIU AUTODIDACT” sau încă o variantă, “AUTOEDUCAŢIE”.

Din păcate, după cum bine ştim, educaţia costă şi preţurile, sunt exorbitante, în ciuda sloganelor sforăitoare privind “gratuitatea învăţământului.”

Linux, este O SOLUŢIE FOARTE IEFTINĂ DE AUTOINSTRUIRE!

Pentru mine, ceea ce oficial se numeşte “Ministerul Educaţiei” este de fapt “Divizia de Dresaj” a Ministerului Forţelor Armate. Adică, acele şcoli de toate gradele, în care înveţi să fii un bun soldat şi să răspunzi fără să crâcneşti la ordinele venite de oriunde, dar în special de la “autorităţi”.

În aceste condiţii, celui care simte că s-a născut LIBER şi că are dreptul să aleagă EL ÎNSUŞI încotro să se îndrepte, se situează pe o poziţie cumplită: “Singur pe lume” sau, folosind titlul unei cărţi şi piese de teatru ruseşti, “Singur printre duşmani”.

E drept, poate am exagerat în ambele exemple, dar în mare, ASTA ESTE ESENŢA şi aşa percepe o fire a cărei libertate se află înscrisă în fiecare electron, bozon, quark şi cuantă a Fiinţei sale. Pentru că despre ASTA este vorba până la urmă: ne naştem Liberi ŞI AVEM DREPTUL ŞI DATORIA să fim şi să rămânem liberi!

Libertatea însă, este o calitate INTERIOARĂ, care se cultivă prin EDUCAŢIE CONTINUĂ. Adică, prin AUTOINSTRUIRE.

Şi dacă lucrurile până aici au fost grele, ele devin şi mai grele de acum încolo, pentru că la vârsta când îţi poţi permite să decizi singur în dreptul tău, eşti deja dopat cu tipare mentale şi ai o listă lungă de reflexe condiţionate, cultivate de părinţi mai ales şi de şcolile diverse prin care trecem de la 7 la 19 sau la 24 de ani. Şi dacă aş fi doar eu cel care spune asta, atunci aş fi cel mult un cugetător excentric. Te invit însă să vezi filmul lui Sir Ken Robinson, lord al Angliei şi fost profesor universitar cu vechime în profesie! Şi, la vârsta de 19 sau 23 – 25 de ani, va trebui să te dezveţi TU SINGUR de toate memele inoculate în aceşti ani şi SĂ ÎNVEŢI SINGUR, să creşti aşa cum simţi TU nevoia să creşti!

ŞI ASTA, COSTĂ. ENORM DE MULT!

Am văzut filmul cu acest om (Sir Ken Robinson), de peste 10 ori şi mi-a venit să plâng, pentru că mă încearcă şi furia şi neputinţa! Pentru că ceea ce a fost, s-a dus şi ceea ce mai pot face, este ACUM.

De ce a trebuit să fie atât de mulţi ani irosiţi din viaţa mea, a ta, a altora?

Sunt o fire prea creativă ca să admit că am pierdut; că sunt înfrânt; că totul e un joc absurd în care aceiaşi câştigă şi aceiaşi pierd de secole. Aşa sunt aparenţele şi e adevărat că forţa aparenţelor, este covârşitoare pentru majoritate. Îngenunchiem, renunţăm la visele noastre şi hrănim visele altora, iar la finele vieţii, plângem pe patul de moarte şi ne întrebăm “Ce am făcut cu viaţa mea?”.

Eu mă întreb mereu asta şi refuz să aştept catafalcul pentru a găsi un răspuns.

Şi aici, intră în scenă mişcarea FLOSS, Linux şi programele gratuite şi libere din lumea Open Source şi Linux, în mod special.

DEZVOLTAREA PERSONALĂ ASISTATĂ DE CALCULATOR

Spuneam mai sus că, după 19 – 24 de ani, avem primele şanse reale de a facem ce vrem noi. Dar pentru a putea să facem asta, trebuie să ne DEZVĂŢĂM de DRESAJUL la care am fost supuşi, de manipulări şi de condiţionări şi trebuie să ne luăm educaţia în propriile mâini. Şi cel mai greu este că trebuie să ne dezvăţăm să gândim ca slugi şi să începem să învăţăm să FIM CREATORI, să FIM LIBERI.

Iar asta, se dovedeşte a fi cumplit de greu de făcut de unul singur şi fără instrumente ajutătoare care să accelereze procesul, astfel încât să putem obţine nişte rezultate care să ne încurajeze cel puţin, până reuşim să ne dezintoxicăm de tiparele mentale de sclavi, cu care suntem înzestraţi din belşug, în exces chiar, de la momentul concepţiei, încă din perioada intrauterină.

Şi există doar două soluţii pe care le-am găsit eu:

Grupurile de studiu şi practică şi calculatoarele.

Dacă cei mai mulţi văd în calculator o jucărie sofisticată, eu văd în calculator + Internet, un set de instrumente de comunicare şi dezvoltare personală.

Văd cea mai mare şansă spre libertate interioară şi exterioară: cărţi digitale, cursuri online, conferinţe video ca cea a lui Sir Ken Robinson (Sir Richard Branson, Anthony Robbins, Elon Musk, Seth Godin, Simon Sinek şi încă mulţi alţii!

Eu văd în combinaţia calculator + internet, posibilitatea de a învăţa ceea ce simt eu nevoia să învăţ, în ritmul care îmi este mie convenabil şi la nivelul de profunzime pe care îl simt eu necesar.

Închei acest prim articol cu menţiunea că titlul tezei mele de licenţă la finele cursului postuniversitar de calculatoare, a fost (iunie 2007) “Instruirea multimedia cu ajutorul calculatorului şi a internet”.

Aşadar, m-a preocupat tema cu foarte mult timp în urmă şi atunci când am început să scriu despre Linux, am făcut-o cu un scop pe termen lung: să prezint ce poate oferi în domeniul instruirii, al autoinstruirii, mediul Linux, care este GRATUIT ŞI LEGAL.

Voi continua ideea în articolul următor, pentru că mie mi se pare important să vorbesc despre dezvăţul de dresaj şi despre cum anume putem ieşi din starea de sclav, cum putem să re-învăţăm să gândim noi înşine, deoarece chiar dacă greşim este bine, atât timp cât greşelile sunt rezultatul gândirii proprii şi al deciziilor noastre! Greşelile sunt nişte lecţii de viaţă, pe care dacă le-am decis noi înşine, suntem şi pregătiţi să ne asumăm consecinţele!

Te aştept LUNI poate şi miercuri, să schimbăm idei şi experienţă în domeniul dezvoltării personale şi dacă te interesează, chiar mai mult: Ştiinţa de a fi bogat îţi stă la dispoziţie!

– Citit de 32 vizitatori