De ce am nevoie de un atelier digital?

Grafica articolului "De ce am nevoie de un atelier digital?"

BINE AI VENIT LA ÎNTÂLNIREA SĂPTĂMÂNALĂ LINUX!

De această dată, vreau să vorbesc despre latura aplicativă a utilizării mediului de lucru Linux.

Până aici, povestea aventurilor mele în lumea Linux, s-a referit la etapele de început (să le zicem “preliminare”) ale construirii unui mediu de lucru: identificarea unei distribuţii potrivite, descărcarea kitului de instalare, scrierea pe un mediu bootabil, instalarea, configurarea, realizarea copiilor de siguranţă (backup) şi restaurarea în caz de nevoie a unei astfel de copii.

După cum se poate vedea, sunt destul de multe de făcut şi de învăţat, doar pe partea aceasta a începutului.

Înainte de a consuma însă foarte mult timp pentru a constata că suntem nemulţumiţi sau dezamăgiţi de rezultate, trebuie să ştim câteva lucruri extrem de importante. Altfel, vom irosi enorm de mult timp cu experimente sterile, fără o finalitate clară, alta decât văzutul unui mediu desktop, a unor poze de fundal şi a unor efecte de animaţie, a căror utilitate în viaţă, este aproape nulă.

Din acest motiv, este important să ne răspundem fiecare la o întrebare destul de celebră: “Cui prodest?”, “Cui foloseşte?”.

Dacă la această primă întrebare răspunsul este evident aproape, nouă înşine înainte de orice, întrebarea imediat următoare, este mai dificil de expediat în câteva cuvinte:

La ce îmi foloseşte un mediu de muncă Linux?”, sau, mai nuanţat:

La ce pot să folosesc un mediu de lucru Linux?

Momentan, voi sări peste detaliile legate de cum anume construim un anumit tip de atelier digital sau, mediu de lucru digital.

Consider că este foarte important să definim clar, ori pe o foaie de hârtie, ori într-un fişier şi eu optez pentru folosirea ambelor metode! următoarele:

 1. CE ÎMI PLACE SĂ FAC?
 2. Ce îmi DISplace să fac?
 3. Ce ŞTIU să fac?

Dacă te-ai săturat să lucrezi într-un job mizerabil, care te stresează în orice moment, doar pentru că “asta e”, atunci sunt convins că te va interesa să găseşti răspunsurile la întrebările de mai sus şi vei aştepta cu nerăbdare şi articolele viitoare din seria “Atelierul digital Linux”.

Ai posibilitatea de a alege SĂ FACI CE ÎŢI PLACE şi depinde de tine cum foloseşti calculatorul!

Prin articolele publicate până acum, am căutat să prezint un mic număr de activităţi pe care le desfăşor eu.

Eu am căutat răspunsuri multiple acestor întrebări de-a lungul anilor şi după ce m-am convins în practică, observându-mi reacţiile interioare şi felul în care randamentul într-o activitate creşte sau descreşte, am înţeles treptat cam cum poate fi folosit calculatorul pentru foarte multe tipuri de activităţi, dar poate cel mai important mod de utilizare al calculatorului pe care l-am găsit, este DEZVOLTAREA APTITUDINILOR NATIVE.

Pe lângă dezvoltarea aptitudinilor native însă, putem să ne dezvoltăm o multitudine de aptitudini noi, în funcţie de ceea ce ne face să ne simţim împliniţi, ne aduce o satisfacţie dar şi în funcţie de nişte nevoi. Sunt foarte multe activităţi pe care le putem desfăşura folosindu-ne de capacităţile unui calculator şi dacă ne gândim la un calculator cu acces la internet, atunci orizontul opţiunilor devine chiar vast!

Cele mai importante, sunt cele care ne ajută să rezolvăm nişte sarcini neplăcute, într-un timp mult mai scurt decât pe căile cunoscute.

Dar ce valoare are un calculator care ne permite să facem de două sau de mai multe ori mai repede, ceva ce ne place foarte mult?

Timpul câştigat, îl putem dedica acelei sau acelor activităţi pe care le iubim şi care ne încarcă energetic, ne oferă acel “plin lăuntric” fără care viaţa devine searbădă şi fără sens.

DOMENII IMPORTANTE

Artele vizuale şi auditive, “audiovizuale” cum se mai numesc, sunt probabil domeniile cele mai răsfăţate dintre domeniile de activitate.

Mai puţin pentru că există foarte multe programe care ne permit să ne dezvoltăm aptitudinile în acest domeniu şi, mult mai mult, pentru că aceste programe pe de o parte sunt gratuite şi pe de altă parte, au redus costurile de desfăşurare a unor astfel de activităţi, extinzând totodată şi posibilităţile de expresie, mult dincolo de ce era posibil chiar şi acum 10 ani, la nivelul unui om obişnuit, dar cu resurse financiare modeste.

Ca să dau exemplu, desenul, pictura, grafica, în modul lor tradiţional, însemnau costuri cu materialele specifice necesare practicării acestora: hârtie, cartoane, culori de diferite tipuri şi materiale diverse: ceracolor, pastel, uleiuri, pensule, ulei de in, şevalet, palete, canavale de diverse tipuri şi texturi, materiale pentru pregătirea suprafeţelor de lucru, etc.

Toate acestea, sunt CONSUMABILE. Altfel spus, ai bani, cumperi; altfel, te uiţi lung prin vitrine şi visezi la ziua când îţi vei putea permite.
Asta e valabil însă dacă ignori calculatorul, ca atelier virtual de pictură şi grafică.

Dar pornind de la grafică, poţi face cu acelaşi calculator şi cataloage cu lucrările tale, poţi să faci promovarera unei expoziţii personale, pe care o poţi realiza chiar pe internet!

Iată cum se poate merge mai departe, pornind de la aptitudinea de a desena şi a îmbina culorile frumos, armonios:

 • Coperţi pentru cărţi;
 • Grafică de prezentare;
 • Grafică web;
 • Grafică pentru animaţie;
 • Animaţie;
 • Film. Aici, putem merge foarte departe, dacă intrăm în sfera modelării 3D: titluri animate, generice de film, efecte speciale, realitate simulată cinematografic, filme artistice de animaţie.

Cred că este destul de explicit faptul că ai o viaţă de creaţie la dispoziţie să te exprimi în acest mod, folosind calculatorul şi un set de programe dedicate acestui domeniu.

Într-un articol viitor din seria atelierului digital Linux, voi prezenta programele pe care le folosesc eu pentru a îmi realiza grafica acestui sit, grafica filmelor pe care le realizez, coperţile cărţilor pe care le-am scris şi publicat, bannerele şi grafica de prezentare pentru produsele şi serviciile mele şi ale soţiei mele, Monica Stănescu.

În alt articol, voi prezenta programele pe care le folosesc pentru realizarea materialelor video şi în fine, poate în mai multe articole, voi prezenta paşii necesari construirii mediului de lucru necesar desfăşurării acestor activităţi şi poate chiar şi a altor activităţi.

ARTICOLE RECOMANDATE:

Dezvoltarea personală asistată de calculator

Calculatoarele, Linux şi autoeducaţia

– Citit de 53 vizitatori

2 thoughts on “De ce am nevoie de un atelier digital?

  • Salut, Criss! :)
   Se pot face foarte multe lucruri fără tehnologie! Extrem de multe!
   Din păcate însă, în goana noastră după “cel mai tare din parcare”, am ajuns să ne compromitem mediul de viaţă.
   Din acest motiv, TIMPUL pe care îl avem la dispoziţie, este extrem de scurt şi asta, o poate vedea oricine prin simpla observare directă.
   Ca să ne putem schimba, avem nevoie să ne cunoaştem pe noi înşine şi să ne dezvoltăm noi aptitudini.
   Tehnologia ne poate scurta acest timp, dacă învăţăm să o folosim înţelept.
   Un mod înţelept de utilizare, este să PARTAJĂM experienţa de viaţă, atâta câtă este.
   Şi aici, acum, tehnologia poate ajuta foarte mult.
   În mod particular Linux şi mediile de lucru construite cu “piese” din lumea FOSS, ne scutesc de nişte cheltuieli financiare care altfel, devin o povară greu de purtat şi de suportat.

Comments are closed.