Cum testăm teme şi pluginuri WordPress?

Temă copil pe blogul blog.sserbanro.info

Temele şi pluginurile, sunt partea de WordPress care ne ajută să dăm un aspect mai potrivit exprimării stilului nostru şi mai plăcut pentru vizitatori.

Totuşi, o reţetă universală, e imposibil de găsit şi de oferit. Fiecare trebuie să testeze şi să adopte acele instrumente care I se potrivesc cel mai bine. Există însă şi restricţii de compatibilitate, de unde şi necesitatea testării repetate a instalărilor.

M-am gândit în această ordine de idei să răspund provocării lansată de Tudorel, în articolul precedent, în care preciza o modalitate de a testa atât temele cât şi pluginurile.

Sincer să fiu, fiind prea novice în PHP/MySQL, deşi am remarcat faptul că unele pluginuri  fac anumite modificări (crează tabele noi de pildă), mi-a cam lipsit curajul să adresez în vreun fel situaţia.

Ştiu că am posibilitatea de a rula execute-querry folosind utilitarele de pe hosting, dar conceperea unui astfel de program (execute-querry este un program scris în limbaj SQL), necesită o foarte bună cunoaştere a ambelor aspecte ale limbajului SQL (Date şi definiţii) precum şi a arhitecturii bazei de date. Cum foarte bine a precizat Tudor, singura cale, exceptând un WordPress instalat local (adică Apache + PHP + MySQL + WordPress), este cea prezentată de el în comentariu, adică o instalare efectivă pe un subdomeniu, destinată exclusiv testelor diverse, pe viu (live, cum se zice mai nou).

Ambele soluţii prezintă şi avantaje şi dezavantaje şi presupun că idealul este aplicarea ambelor. Instalarea locală pentru teste preliminare şi cealaltă, pe subdomeniu, pentru teste de nivelul 2 de complexitate, unde interacţiunile sunt realmente pe net şi cu utilizatori/netsurferi/cititori/testeri voluntari.

A doua soluţie însă (subdomeniu), presupune un hosting foarte bun şi capabilităţi (cunoştinţe şi practică în programarea web) de administrare destul de avansate pentru cel care încearcă, ceea ce face subiectul greu abordabil pentru un blogger interesat mai mult de producerea de conţinut, decât de programare sau, “DIY” – Do It Yourself, adică, “fă-ţi singur”.

Cred că un blogger pasionat, ajunge să treacă graniţa bloggingului către zona programării şi a DIY, abia după doi-trei ani de blogging pe hosting+domeniu personale, când se izbeşte de obstacole, ca urmare a dezvoltării treptate a blogului.

Din acest motiv, soluţiile de testare, sunt mai la îndemâna celor cu vechime sau a celor cu multă ambiţie şi cu mult curaj în a experimenta, decât a începătorilor în blogging.

Cum testăm? Instalare Localhost.

Soluţia pe care o propun eu şi pe care am testat-o parţial (adică sporadic, nesistematic), este începerea testelor pe o instalare LAMP sau pe Windows, XAMPP.

Pe vremea când eram pe Windows, am testat ceva cu XAMPP. Pe Linux, instalarea WordPress îmi ridică ceva probleme de drepturi şi încă mai studiez chestiunea. Cred că am ajuns la o soluţie, dar e prea devreme să “cotcodăcesc” despre asta.

Chestiunea drepturilor asupra directorilor şi fişierelor, am abordat-o parţial în articolele legate de lucrul în modul Root. De aici pleacă totul, restul e o procedură relativ simplă de instalare, via interfaţa web a WordPress. Toate celelalte, decurg practic la fel ca pe un hosting, doar că hostul este propriul calculator şi desigur, în loc să ai toate “jucăriile” gata instalate, trebuie să pui tu mânuţa şi să instalezi totul.

Presupunând acum că avem instalat serverul Apache, MySQL, PHP şi utilitarele strict necesare, restul e mai simplu. Creăm o bază de date, apoi instalăm WordPress şi gata! “Good to go!”

Pe această instalare, putem face “disecţii” ale bazei de date şi, informaţiile cele mai delicate, respectiv modificările de structură ale bazei de date, pot fi monitorizate destul de simplu, făcând backup înainte de fiecare instalare de temă sau plugin, urmând apoi să facem o cercetare comparativă a modificărilor operate.

Pentru cei mai curajoşi: există chiar posibilitatea de a şterge manual acele tabele “orfane”, despre care vorbeşte Tudorel în comentariu, folosind “PHPMyAdmin”, programul de administrare a bazei de date. Operaţia e inofensivă, dacă lucrăm cu backupuri făcute sistematic, pentru că, cea mai gravă eroare posibilă, este deteriorarea definitivă a bazei de date. Ori, având deja backup-ul făcut, totul se rezumă la restaurarea BD din backup. Asta e valabil şi la instalare de tip localhost (pe calculatorul propriu) dar şi efectiv online, pe hosting.

Cum testăm? Instalare Online.

Online, există un singur inconvenient şi anume, trebuie atenţie mare, deoarece un backup făcut cu utilitarul de pe hosting, conţine de regulă TOT DOMENIUL, precum şi domeniile add-on. Astfel, dacă avem mai multe domenii pe acelaşi hosting, domeniul iniţial este ROOT pe server şi celelalte, sunt “subdomenii”. De aceea, “tot domeniul” înseamnă mail, FTP, cgi, public_html, setări ale contului de hosting pentru tot ceea ce avem găzduit acolo şi trebuie să ştim să identificăm toate aceste elemente în interiorul arhivei, pe de o parte.

Pe de altă parte, un astfel de backup, ajunge să depăşească câteva sute de MB destul de rapid (un an, cel mult). Pentru mine de pildă, ajunge undeva la 800 MB arhivat (comprimat), ceea ce poate ridica probleme în gestionare.

Ceea ce oferă însă combinaţia localhost+hosting ca mediu de testare, este o siguranţă sporită a oricărei instalări şi, desigur, în timp, creşte expertiza în domeniul WordPress, “de la A la Z”.

Mă opresc aici şi aştept solicitările voastre concrete, privind ce detalii vreţi să abordez în continuarea tematicii abordate.

În cadrul trainingului video WordPress, voi prezenta între altele şi procedurile de backup, atât pentru baza de date cât şi pentru full-backup, precum şi multe alte aspecte importante, legate de administrarea unui hosting pentru WordPress, în condiţii de siguranţă.

 

– Citit de 3265 vizitatori

6 thoughts on “Cum testăm teme şi pluginuri WordPress?

 1. Acum vreo trei ani, am rugat un cunoscut (web-designer si programator) sa-mi faca niste recomandari (domeniu, nume, hosting, instalare WP, teme), spunandu-i ca vreau sa-mi fac un blog si sa scriu – ca doar dupa ce e blogul instalat nu-mi ramane alta treaba decat scrisul :).
  Mi-a facut cateva recomandari si apoi mi-a urat spor la scris zambind usor ironic. Atunci n-am inteles de ce zambea. Dupa ce am dat drumul la blog am inceput sa inteleg ca pe langa scris niste articole mai trebuie sa invat cate ceva despre WP, despre teme, pluginuri si configurari, despre promovare, SEO si social media … si eu care voiam doar sa scriu :)

  PS.
  Pentru a testa in voie temele de WP am instalat XAMPP.

  • Salutare, Don Pedro!
   Păi, cam da. Cam aşa am zis şi eu, chiar dacă mi-a lipsit consilierul de specialitate…
   “Iau domeniu, hosting, instalez (one click-instalation!!!) şi după aia, ţin’te nene, blogăreală!”
   Aşa venea vorba, la vremea aceea. Adică prin 2007.
   După prima lună, mi-a cam trecut criza de fluturaşi. Dar mi-a cam plăcut!
   E drept, am cam fost eu certat cu maftemaftica, că, mdeh, e cam prea “fixă” pentru gusturile mele, dar încet, încet, m-am apucat şi de citeală pe partea de CSS/PHP. Mai greu e cu MySQL, că în liceu la noi a fost scoasă din programă partea de “Grup, Inel, Corp” şi ce ţinea de matematica specifică operaţiilor logice cu mulţimi, ori o bază de date, pe asta se bazează la capitolul interogări (querries): inferenţe, uniuni externe, interne, etc. Adică, operaţii cu matrice şi determinanţi, la alt nivel de complexitate…
   Până la urmă, o să trebuiască să reiau studiul. E o sursă de venit destul de importantă ca job de acasă.
   Cât priveşte chestia cu social media… Aici, mă dau bătut. Consumă timp la modul ultra exhaustiv… Probabil că am încă [prea] multe de priceput, de învăţat sau… oi refuza eu să pricep ceva ce vine în contradicţie cu sistemul meu de valori? Posibil!
   Oricum, cele semnalate, sunt mult mai adevărate decât eram eu dispus să accept în 2007 – 2008… :(
   Adecătelea… mdeh, de ce să accept că mai trebuie să ştiu şi altele, când eu voiam SĂ SCRIU?! Păi, ce automatizare mai e şi asta, cu “hei-rup” pe colo, pe dincolo?
   Între timp, sigur, mi-am mai venit în fire niţeluş, dar la început, m-am speriat… Destul cât să o las moale de tot… 😮

 2. E o vorba – daca vrei sa stii ce iti pune in farfurie, fa piata :)

  Eu prefer metoda subdomeniu pentru a testa si viteza de incarcare a paginii, unul din principalele subiecte cand vine vorba de plaginuri.

  • Da, fără îndoială, există aspecte care pot fi testate doar online!
   Există însă şi aspecte care pot fi testate offline (instalare pe localhost), cum ar fi interferenţele între temă şi pluginuri, anumite modificări în codul CSS, compatibilităţile dintre componente (WP Core, temă, pluginuri). O bună parte din muncă, poate fi făcută pe localhost şi cu consecinţe nesemnificative pentru proiectul respectiv, dar cu beneficii pentru toate celelalte proiecte, care deja rulează online.
   Pentru cine vrea să înveţe mai multe, e o metodă mai puţin riscantă decât lucrul online.
   E aplicabilă mai ales când vrei să înveţi să programezi componente pentru WordPress (Teme şi pluginuri) sau, pur şi simplu, vrei să îţi faci tu propria temă, să zicem chiar fără pluginuri, adică, să incluzi în temă, ceea ce te interesează la un plugin sau altul.
   Dacă ţinem seama de faptul că mediul de publicare suferă schimbări foarte deste (actualizări PHP, Apache, MySQL, WP Core, Tema, pluginurile), impactul convieţuirii acestora asupra blogului live, poate fi uneori cu probleme. În vreme ce pe calculator poţi găsi soluţii fără să afectezi rularea blogului (la tine deja e un blog foarte mare!), online poţi ajunge să afişezi o pagină blank, urmare a unui incident neprevăzut.
   Pe de altă parte, lucrul online înseamnă vizitatori reali, care interacţionează cu tot mecanismul şi scot în evidenţă diferite aspecte legate de performanţă, aşa cum spui mai sus.
   Există de pildă pluginuri care interferează cu funcţionarea formularelor şi asta e mai bine să testăm online.

 3. Eu am o metoda simpla pe care o folosesc.

  Pe un subdomeniu, blocat de motoarele de cautare si instalat inclusiv WP MAINTENANCE MODE pentru a nu fi vizibil decat de mine, am cateva articole de test, cateva imagini in galerie si acolo fac diferite teste de teme si pluginuri.

  Cand unei teme ii trebuie neaparat un plugin si nu pot rezolva eu din cod, o instalez rapid si tot testez pana gasesc ce-mi place, eventual pe urma mai modific una alta in fisierele pluginului, dar in acest caz nu mai pot face update.

  DE ce nu imi place pe local?

  Pentru ca am avut ocazia sa observ diferente dintre local si server, chiar si de la un server la alt server, mai ales ca pe shared nu ai optiuni avansate de hosting.

  • Fără îndoială Florin, metoda e interesantă şi desigur, chestiunea serverului şi a dotării sale, sunt importante. Testarea unor componente ale unei instalări WP, depinde ca rezultat final, de ceea ce oferă serverul REAL, asta e foarte adevărat!
   Abia pe urmă putem vorbi despre trafic, originea lui, pitch-uri, etc.
   Privitor la pluginuri şi update-uri…
   Dacă te pricepi să modifici un plugin, poate încerci să îl incluzi în temă. Aşa, poţi face un artificiu: folosind o temă-copil, eviţi update-urile care pot provoca probleme, fără a renunţa definitiv la ele totuşi.
   Şi în final, dacă tot vorbim despre facilităţi, e greu să ajungi la o formulă definitivă, deci cred că soluţia finală, tot tema-copil e, fiind valabilă pe termen mai lung (cât de cât…).

Comments are closed.