Creaţia de conţinut în vacanţă

Cheile Buţii, iunie 2017. © Stănescu Monica, 2017.

La intrarea în cheile Buţii, în apropierea Rezervaţiei Naţionale Retezat. Foto: © Monica Stănescu, iunie, 2017

Cred că multă lume a observat absenţa mea de pe internet.

Mulţumesc din suflet tuturor celor care m-au felicitat cu ocazia aniversării mele! Îmi cer scuze pentru răspunsurile întârziate, dar am stat prost cu internetul.

Scriu acest material, deoarece m-am gândit că sunt destul de mulţi oameni cu preocupări situate în zona creaţiei de conţinut (blogging, foto, video) şi ei sunt interesaţi de desfăşurarea activităţii în condiţii de mobilitate. În mod particular, în vacanţă, momente în care atenţia noastră este deplasată către inedit şi momente unice.

Ultima săptămână, mi-am petrecut-o alături de soţia mea, Monica, în Petroşani (Valea Jiului, Hunedoara), oraşul copilăriei mele.

Pentru cei pasionaţi de Natură, voi preciza că aici există obiective suficient de multe încât să petreci luni bune în zonă şi chiar să înveţi o mulţime de lucruri folositoare, atât pentru tine în general, cât mai ales, pentru ceea ce numim „farmacia verde”. Adică, sănătatea noastră, întreţinută prin mijloace naturale, verificate timp de zeci de secole.

Această zonă îţi oferă prin Rezervaţia Naturală Retezat, o bogăţie imensă, mult dincolo de ce pot cuvintele descrie! Este nevoie de imagini şi în curând voi demonstra ce spun acum, printr-un scurt material video.

Să revin însă la creaţia de conţinut în vacanţă!

Orice creator de conţinut, are nevoie de o vacanţă şi, orice creator de conţinut, vrea să adune măcar o mică perlă de-acolo de unde îşi petrece vacanţa: o întregistrare audio, un material video, o fotografie inedită. Cei mai temerari, cu posibilităţi mai generoase, îşi aduc cu ei un minim de echipamente dedicate muzicii şi vacanţa devine o vacanţă de creaţie, iar locurile prin care am fost, sunt ideale pentru o tabără de creaţie, atât muzicală cât şi foto-video.

Lângă Biserica din lemn, Petroşani, Hundeoara, 2017. © Stănescu Monica, 2017.

Lângă Biserica din lemn, Petroşani, Hundeoara, 2017.  © Monica Stănescu, 2017.

Iată care este inventarul pe care l-am considerat util şi necesar în mica noastră vacanţă, ţinând cont de faptul că ne-am deplasat cu mijloacele de transport public (microbuze, autobuze, trenuri, taxi), deci greutatea bagajelor, a fost importantă.

HARDWARE

 • Netbook ASUS X200M;

 • Mouse optic;

 • HDD USB 120 GB;

 • Cameră video Samsung HMX-Q20;

 • Aparat foto Nikon Coolpix S6600 (14 Mpx);

 • SD card 16 GB x 2 buc, ca rezervă pentru aparatul foto şi cameră. Am păţit-o de vreo două ori la nişte filmări…

 • Card reader. Am avut nevoie, deoarece readerul încorporat în X200M are probleme cu capacităţile mari, peste 4GB. Se pare că „Atâţi bani, atâta peşte!”…

 • Telefoanele. Acer Liquid Z4 (Monica); Allview A5 Easy (Şcoala ZENLA, telefonul de serviciu) şi „bătrânul” (2012) meu Nokia Asha 300 (subsemnatul…);

 • Alte accesorii. Încărcătoare, Hub USB cu 4 porturi, cabluri USB.

SOFTWARE

 • Linux Mint 17.3, cu kernelul 3.13.0.24-generic;
 • LibreOffice, pentru scrierea de articole, notele de călătorie şi alte însemnări;
 • Pluma, pentru note rapide în format ASCII/UTF 8 (text simplu)
 • VLC Media Player, pentru conţinut multimedia;
 • Chrome şi FireFox pentru web;
 • Thunderbird pentru mail;
 • Utilitarele uzuale pentru sistem: Gnome Disks pentru managementul mediilor de stocare, System Profiler And Benchmark pentru informaţiile legate de sistem, BleachBit pentru curăţenie, gThumb pentru foto, Krusader şi Midnight Commander ca file manager şi vreo câteva arhivatoare pentru gestionarea arhivelor cu diverse formate, via Archive Manager, respectiv Krusader, care are suport intern pentru arhivare-dezarhivare, funcţie de modulele instalate (lz, lha, zip, bz, tar.gz, 7z, etc.). Eu mai adaug şi Xterm, deşi există oricum terminal pentru X, dar uneori folosesc programe care solicită XTerm în mod explicit. Se poate desigur renunţa la ele trecând direct în linia decomandă (tty), dar pentru mine, CLI este acolo doar pentru situaţii dificile.

Toate cele de mai sus, au încăput într-o cutie de plastic cu capac (25x16x20 cm), foarte potrivită cu dimensiunea netbookului (suprafaţa de contact aproape egală) şi mi-au ocupat cam 40% dintr-o geantă pe roţi (troller), de aproximativ 20 litri capacitate.

INTERNETUL

Aici, recomand celor care pleacă în vacanţe unde atracţiile mediului ne pun în situaţa de a ne deplasa “per pedes apostolorum”, să se intereseze din vreme dacă şi unde există WiFi “la liber”. Noi am stat prea puţin şi acolo unde am locuit lipsea netul, iar unde am fi găsit net, era prea departe de noi. Pe lângă asta, am vrut neapărat să umblăm pe munte, deci programul a fost încărcat. Abia în preziua plecării am descoperit o terasă relativ aproape, unde am fi putut lucra pe net. A fost însă prea târziu.

Sunt totuşi convins că dacă ne-am fi propus să facem o călătorie în scopuri jurnalistice (reportaj, fotoreportaj, film documentar), găseam o modalitate de rezolvare.

Cazarea la Complexul “Cheile Buţii”, cred că este o soluţie viabilă şi acoperă o zonă largă de interes în zona turismului montan (Rezervaţia Retezat, Cheile Buţii, Straja, Parâng, Jieţ, Cheile Jieţului, Obârşia Lotrului), chiar şi pentru cei pretenţioşi. Sunt destul de multe variante de cazare la cabană şi numărul traseelor posibile, depinde mai curând de imaginaţia grupului. Cazarea oscilează între 90 şi 120 lei/persoană/zi, adică, ceea ce înseamnă “cazare ieftină în Bucureşti”. Costul mesei, este funcţie de pretenţii, dar ca medie, cam cât ar costa la o pizzerie civilizată (circa 30 lei/persoană).

Evident, ca la orice unitate hotelieră, preţurile scad funcţie de durata sejurului. Am pus aici preţurile corespunzătoare unor “umblăreţi”, care ar prefera să vadă mult şi să poposească doar o noapte la fiecare locaţie.

Aria de acoperire cu trasee şi obiective valoroase, este suficient de largă pentru orice tip de vacanţă, călătorie de studii, expediţie jurnalistică, tabără de creaţie.

Mă opresc aici şi voi reveni cu câteva idei, când voi publica filmuleţul.

Restaurantul Cheile Buţii, sala de mese

Restaurantul Cheile Buţii, sala de mese, 11 iunie 2017. © Stănescu Şerban, 2017. 

Cu Cornel, Livia şi Nero la Rezervaţia Naţională Retezat, iunie 2017. © Monica Stănescu, 2017.

Cu Cornel, Livia şi Nero (creţul din spatele nostru) la Rezervaţia Naţională Retezat, iunie 2017.
© Monica Stănescu, 2017. 

La intrarea în Rezervaţia Natională Retezat, iunie 2017. © Monica Stănescu, 2017.

La intrarea în Rezervaţia Natională Retezat, lângă un covoraş de frăguţe înflorite (dreapta, jos), iunie 2017.  © Monica Stănescu, 2017.

 

– Citit de 39 vizitatori