Cei trei muşchetari ai Linux audio partea 1

Header Audio MIDI muzică cu Linux

MIDI şi muzică sub Linux (3)

Vorbeam la sfârşitul episodului anterior, Începutul începutului al jurnalului meu de aventuri în lumea Linux audio de “Cei trei muşchetari ai Linux audio”: Sistemul de operare, latenţa şi ALSA.

Subiectul celor trei elemente cheie este vast şi am avut nevoie să citesc sute de articole, să zăbovesc sute de ore, să cuget şi să pun cap la cap o puzderie de noţiuni noi pentru mine şi poate lucrul cel mai greu este că ele sunt prezentate în Engleză.

În acest episod voi vorbi puţin despre sistemul de operare şi cum trebuie el privit din perspectiva creatorului şi producătorului de conţinut şi în următorul, voi vorbi despre ce înseamnă latenţa şi ALSA şi DE CE aceste elemente sunt atât de importante.

Ceea ce ofer eu mai jos, este O SINTEZĂ PERSONALĂ, (adică are o doză bună de subiectivitate!) este ceea ce am filtrat şi am reţinut eu. Experimentele pe care le-am făcut, au însemnat multe eşecuri şi multe reveniri la căutări disperate după altă şi altă documentaţie, după un soft sau altul, după o soluţie sau alta. Multe căutări duc la rezultate stupide, datorită lipsei de optimizare SEO a siturilor în cauză… Poate că este adevărat doar pentru motorul Google România, dar asta rămâne să verific…

Cum spuneam, sunt la început de drum şi vastitatea subiectelor care trebuie abordate, complexitatea temelor, a limbajului specific, faptul că articolele şi materialele de studiu sunt împrăştiate pe tot internetul şi trebuie să cauţi ore în şir să găseşti “veriga lipsă”, mi-au provocat de nenumărate ori disperarea!!

Mulţi poate consideră conceptul „Media Content Creation” o glumă. Lucrurile stau însă cu totul altfel decât la navigarea pe internet, Facebook, jocuri, YouTube şi mail!!

Crearea de conţinut media sau „Media Content Creation”, este o treabă atât de serioasă, încât a creat câteva sute de profesii şi meserii în ultima jumătate de secol!

Iată acum o sinteză a câtorva zeci (sute…) de articole, a multe ore de cercetare-documentare şi nopţi nedormite, pe lângă eşecurile repetate în configurarea serverului JACK şi a componentelor lanţului audio-MIDI

Sistemul de operare.

Sistemul de operare, sau „OS” cum se abreviază uzual, atunci când este destinat producţiei şi în mod particular „Media Content CreationTREBUIE să fie un „black-box top notch” anume, care funcţionează în orice condiţii: cutremure, incendii, inundaţii, revoluţii, salturi cu paraşuta de la 11.000 metri şi încă ce mai vrei tu şi cu multe mufe de intrare ieşire (hot pluggability!!!)! Toate trebuie să fie perfect echilibrate, astfel încât [aproape]orice agăţ de el, să meargă lin şi fără probleme!

Altfel exprimat, laptopul şi pachetele software, trebuie să funcţioneze AUTOMAT şi fără probleme, astfel încât eu să mă pot focaliza exclusiv pe sarcinile de creaţie şi producţie de conţinut şi doar în secundar pe utilizarea programelor de calculator.

Este desigur un deziderat extrem de dificil de atins, să instalezi orice şi să meargă impecabil, chiar şi după creşterea spectaculoasă a popularităţii Linux. Cerinţa aceasta este însă nenegociabilă pentru simplul fapt că pe mine, ca creator de conţinut, mă preocupă să realizez CONŢINUT, adică materialele pe care vreau să le ofer (cărţi, grafică, audio, video), să îmi împărtăşesc cunoaşterea şi prin asta să ajut nişte oameni să meargă mai repede în direcţia viselor lor şi în ultimă instanţă, să îmi câştig existenţa exercitând actul de creaţie CONŢINUTUL!!CONTENT IS THE KING!!. Din perspectiva asta, e destulă durere de cap să citesc şi să pun în practică manualele zecilor de aplicaţii importante de care am nevoie, plus tonele (zeci de mii de pagini!!!) de documentaţie specifică producţiei audio, ca să iau un exemplu concret, în cazul meu. Dacă sistemul de operare mă azvârle în iadul săpatului prin coduri, al compilărilor şi cârpiturilor (patches) în linia de comandă, am terminat şi cu inspiraţia şi cu cheful de viaţă şi cu toate. Mi se taie şi pofta de mâncare! Orice anomalie a „cutiei negre”, îmi toacă resursele şi mă împinge către rezolvarea unor probleme NEDORITE şi de cele mai multe ori, NECUNOSCUTE.

Mă opresc aici cu expunerea, pentru că vor urma câteva episoade în care voi vorbi LA OBIECT, despre cele patru variante mai mult sau mai puţin disponibile pentru a realiza o staţie de lucru (workstation) destinată creării de conţinut media (Media Content Creation)

– Citit de 39 vizitatori