Ce pretenţii am de la o distribuţie Linux în 2016

Şerban Stănescu - Linux Daily User

Lumea Linux creşte pe zi ce trece şi din ce în ce mai multe echipe oferă din ce în ce mai multe distribuţii. Consider că ACESTA ESTE UN LUCRU BUN, pentru că filosofia mea de viaţă este “Este loc pentru toţi sub Soare!

Pe de altă parte, cu cât avem mai multe opţiuni, cu atât calitatea va creşte. În ultimă instanţă, abia când există o ofertă bogată, se naşte nevoia de calitate!

Având deja practic patru ani de experienţă în lucrul zilnic cu Linux, am cam învăţat multe şi ştiu ce vreau de la un sistem de operare:

  • Imaginea ISO. Să poată fi scrisă fără să am probleme de tipul distrugerea mediului destinaţie şi să am instrucţiuni clare de scriere a imaginii, CU UNELTELE DISPONIBILE SUB LINUX (K3B, Brasero, ImageWriter, UnetBootIn şi TuxBoot)! Orice justificare pentru a fi trimis la programe Windows, mi se pare NEAVENITĂ, INFANTILĂ şi INACCEPTABILĂ! Dacă dezvoltatorii TuxBoot, GpartEd Live, CloneZilla Live, Boot-Repair-Disk pot, poate oricine! Trebuie să poată, pentru că trăim în acelaşi ACUM, AICI!
 • Bootable USB Stick. Ca mai toată lumea, din când în când, mai actualizez şi eu hardware-ul. Altfel spus, anul trecut mi-am luat o maşină ieftină cu firmware UEFI: ASUS X200 M. Acest tip de maşină, oferă doar porturi USB, deci singurul mod de instsalare a unui sistem de operare oarecare, este via Bootable USB Stick. De aici, normal că mă bucur când găsesc şi chiar vreau să am instrucţiuni clare de scriere pe un stick USB şi să şi obţin rezultatul aşteptat!
 • Instalare uşoară. Pretind unui sistem de operare 2016, o instalare uşoară, ba chiar afirm explicit, “a la Windows”! Şi asta, pentru că deocamdată în lumea Linux, e un coşmar să descoperi cu ce aplicaţie fac treaba X sau Y sau Z şi de multe ori, documentaţia e ori simbolică, scrisă în mare grabă şi criptică, ori chiar lipseşte şi trebuie să faci o muncă de documentare sisifică. Pe lângă asta, am nevoie de mii de ore de practică cu aplicaţiile complexe şi poate într-un articol separat voi explica şi de ce anume şi despre ce este vorba. Mai pretind şi să instalez cum vreau şi unde vreau, pentru că eu am partiţii multiple şi asta vreau, ca distribuţia respectivă să ştie şi să mă întrebe cum partiţionez sau să-mi dea posibilitatea să aleg pe ce partiţie instalez, să vadă dacă mai am şi alt sistem de operare şi să ţină cont de asta.
 • Fonturi şi tastatură ROMÂNEŞTI! Păi, da! Dacă pentru ţări care sunt de vreo 5 ori mai mici ca România şi ai nevoie de ore în şir să le descoperi pe planiglob se poate, atunci pretind unei distribuţii care vrea să mă aibă ca utilizator să ştie de tastatură românească, de layout ROMÂNESC, de fonturi ROMÂNEŞTI. Vreau să fiu respectat CA ROMÂN!! Asta înseamnă UTF 8 “for real”, fără cârpeli şi improvizaţii gen “Eastern Europe”, care înseamnă mai mult de 12 ţări, fiecare cu alfabetul şi particularităţile ei! Vreau conformanţă ISO 8859-16 şi puţin îmi pasă dacă acea distribuţie s-a născut în pădure sau în cămara unei garsoniere şi ştie doar de fonturi Kanji sau coreene sau mai ştiu eu ce, pe lângă implicitele “latin”, care pot fi spaniolă, franceză, italiană, catalană, ungară, germană şi încă vreo câteva. Afară de română??!…
 • Libertate totală la instalarea aplicaţiilor. Da vreau să am libertatea să-mi instalez sau să dezinstalez ce vreau eu şi ce am eu chef să ruleze pe maşină! Am muncit pe banii pe care i-am dat ca să pot avea maşina aceea pe care o am şi am pretenţia să fac cu ea ce am eu chef şi dacă pe piaţa Linux ştiu exact cu ce anume pot face acea treabă, vreau să o găsesc la “Installable Applications”! Pe lângă asta, mai e şi TIMPUL pe care îl aloc şi care, odată dus, e bun dus! De ce l-aş irosi cu o distribuţie care şchioapătă din toate încheieturile, când am destule distribuţii care merg cum vreau eu fără să-mi dea bătăi de cap la chestiile pe care EU LE CONSIDER ELEMENTARE?! A trecut de mult vremea Red Hat 4.x şi similarele, când mă chinuiam să descopăr dacă am vreo aplicaţie disponibilă, care ar fi aceea, cum să configurez din terminal adaptorul video fără să mi-l ard, ce rată de refresh trebuie să aleg la monitor cu “modprobe” din acelaşi motiv, cum să fac să activez reţeaua, etc., etc.
 • Recunoaşterea automată a componentelor hardware. Da, am inclusiv această pretenţie! Lumea Linux are deja peste 20 de ani! Licenţa pentru kernelul Linux a fost înregistrată în 1993. Suntem în 2016 şi vreau să se vadă clar asta!
 • Window Manager economic şi ergonomic. Da. Criculă acum obsesia că dacă avem procesoare cu 8 nuclee şi plăci de bază care suportă 192 GB RAM, putem să umflăm interfaţa grafică şi s-o împănăm cu tot felul de mofturi de animaţie şi efecte speciale, de parcă am fi la un studio cinematografic de efecte speciale. Spun asta, fără să contest preferinţele altor utilizatori! Din partea mea, poate să dea userul şi 20.000 euro pe o maşină, doar ca să facă frumos din ferestre, să fâlfâie ca un steag în bătaia vântului, să cadă ca o frunză toamna când e închisă, să se trasnsforme într-o ceaţă subţire când ajunge să cadă pe taskbar şi alte inutilităţi de acelaşi gen, care consumă tone de RAM şi triliarde de cicli de procesor!! Ce vreau eu e să pot alege un WM din clasa “Light”, cu un consum de resurse simbolic, chiar dacă pe maşina mea am 8 procesoare cu 16 nuclee fiecare şi 3 Tera de RAM!

Închei aici cu ceea ce vreau să îmi ofere un Linux care corespunde anului în care ne aflăm (2016).

Cerinţele mele sunt minimale, atâta vreme cât am găsit cel puţin 5 distribuţii (Linux Mint 17.3, Manjaro Linux 16, Linux Lite 3.0, Boot-Repair-Disk, CloneZilla Live) care corespund acestor criterii.

– Citit de 439 vizitatori

11 thoughts on “Ce pretenţii am de la o distribuţie Linux în 2016

  • Salut, Adrian!
   Am omis Ubuntu pentru că este practic o distribuţie care stabileşte norma, dacă pot spune aşa. Este “Default Option”.
   Dat fiind faptul că Linux Mint, care e alegerea mea ca sistem de operare “de toată ziua”, e derivativ Ubuntu, mi s-a părut evident că Ubuntu e una dintre distribuţiile majore, de vreme ce au apărut atâtea derivative, cum este de altfel şi Linux Lite. Mai este şi ZorinOS, dar mă deranjează sistemul de instzalare, fără opţiuni de partiţionare sau instalare în paralel (Alongside). Acum?!? În 2016?!!
   Am acum pe Lenovo (aici sunt pe Dell N5030/ Mint 13 Maya) Linux Lite 3.0 şi un backup la Linux Mint 17.3 MATE.
   Pe ASUS X200M, am reuşit să partiţionez GPT şi am instalat Manjaro Linux în paralel cu Linux Mint 17.3 XFCE. Acum de pildă, aştept să-şi facă actualizările Mint 17.3 MATE şi ascult Pink Floyd… 😀
   Cam asta ar fi pe moment.

 1. Wow. Ce pretentii de pretentii!

  Un linux contine: un kernel, un init, un compiler, niste utilitare de consola, un server grafic si niste wm-uri pe deasupra.

  Deci, in esenta, toate linuxurile sunt la fel. E important de stiut asta. Toate sunt compilate din aceleasi surse. Toate folosesc acelasi kernel, si sunt compilate cu acelasi compilator. Deci nu ar avea de ce sa fie asa diferite intre ele.

  Sigur, un patch aici, unu acolo; un feature in plus aici, unu in minus acolo. Daca ajungi la punctul la care sesizezi diferentele minuscule intre doua versiuni ale aceluiasi program din doua distributii diferite, atunci poate e timpul sa vezi cum se compileaza manual acel program. ./configure –with-aia –without-ailalalta make && make install samd.

  Sau poate ceva mai avansat. Si incerci meta distributia gentoo care iti permite sa iti compilezi tu ce pachete vrei cu ce optiuni vrei. Si optimizat pt masina ta.

  • Bun venit, Alexandru!
   Mă bucur că mi-ai călcat pragul!
   Viziunea ta, este centrată “programmer” şi “network admin”.
   Recunosc, la aceleaşi concluzii am ajuns din perspectiva administratorului de sistem.
   E cea mai avansată poziţie către care mi-am permis să mă avânt (de nevoie…) şi într-adevăr, aşa stau lucrurile.
   Totuşi, eu privesc un calculator ca pe o sculă oarecare, care ori mă ajută să mă cunosc, ori îmi mănâncă timpul inutil.
   Şi, ca să mă ajute în AUTOCUNOAŞTERE, trebuie să-mi ofere uneltele cu care să îmi testez gratuit sau foarte ieftin:
   1. Talentele
   2. Aptitudinile native

   şi în fine,
   3. Să-mi permită să-mi dezvolt noi aptitudini, cu costuri spre zero.
   Cele mai mari costuri le reprezintă TIMPUL CONSUMAT.
   Altfel, e o sculă inutilă şi mai rău decât atăt: DĂUNĂTOARE!!!

   PS: Aştept situl! 😉 :)
   Tying the loose ends, really matters!

   • undeva trebuia sa fie un cost. intradevar cand primesti free, “free as in free beer” dar si “free as in freedom”, atunci costul este free time.

    in orice caz, timpul ala il pierzi oricum, incercand distributii. :)

 2. o distributie se alege in functie de urmatorii factori:

  – cine o foloseste. daca ai un prieten care te ajuta si invata linux, alege distributia care o are el. daca ai un grup de colegi la scoala care folosesc linux, foloseste ce folosesc ei. daca esti intr-un LUG, foloseste ce ti se recomanda. daca esti legat de vreo comunitate anume, foloseste ce foloseste comunitatea aia.

  – cati o folosesc. distributiile mici, care au comunitati mici, nu au foarte mult de oferit pt incepatori. din simplul motiv ca nu sunt suficient utilizatori ca sa ajute pe cei care abia fac cunostiinta cu linux. de asemenea sunt mult mai putin testate si au mai multe buguri.

  cam atat. nu vad ce alti factori trebuie sa mai existe.

  bootable usb sunt toate. cat de facila e instalarea nu trebuie sa fie un factor. caractere romanesti trebuie sa aibe toate (depinde doar de utilizator sa o instaleze). pe toate ai libertatea sa instalezi ce vrei, atata tot ca nu toate vin cu repozitory-uri generoase (vezi punctul 2 la mine. debian & fedora prin popularitatea lor, au cele mai generoase repo-uri). recunoasterea hw tine de kernel, nici un caz de distributie. si in cele din urma, teoretic, poti instala orice fel de WM pe orice fel de distro. nu alegi distro in functie de ce wm vine implicit. inveti cum sa instalezi altul.

  DECI, daca nu ai timp si chef sa inveti gentoo, e ok. dar nici nu sugerez sa te departezi foarte tare de la cele doua distro-uri care cara piata dupa ele. debian si fedora. cu cat mai populara o distributie, cu atat mai mare baza de utilizatori care sa te ajute sa progresezi. cu atat e mai testata. cu atat are mai mult soft si mai mult flexibilitate, prin simplul fapt ca are mult mai multa lume de multumit.

  • Da, baza de utilizatori este un criteriu de care am ţinut cont din ce în ce mai mult, dar fac aici remarca:
   Este valabil pentru orice produs/serviciu!
   Şi, sunt convins, toţi oamenii ţin cont de asta, chiar dacă la nivel inconştient sau subconştient.
   Dar intrăm în alt subiect aici… :)
   Gentoo
   O să văd şi cu Gentoo ce este, măcar pentru că este ALT LINUX. Majoritatea distribuţiilor “de apartament”, sunt derivative Ubuntu.
   Aşadar, e o diferenţă între Gentoo şi Ubuntu World şi pot spune că e alt sistem de operare.
   Dar tocmai aici e problema… Ce era odată DOS ca sistem dee operare, îţi permitea să te muţi de colo-colo pe 100 de OS într-un an, dacă aveai de unde alege.
   Acum, ai nevoie de cel puţin 2 ani să înveţi un sistem de operare, la nivel ACCEPTABIL.
   Pe mine însă, mă interesează APLICAŢIILE, pentru că cu ele pot face “ceva”, sau “alt-ceva”.
   Sistemul de operare, e undeva în fundal şi trebuie să rămână cât mai “neobservat”. Altfel, îmi consumă timp în mod absolut nejustificat.
   Ori, cam peste tot în lume, văd exact tendinţa asta de a distrage atenţia utilizatorului cu fleacuri, pentru a îl împiedica să facă ceva util pentru el însuşi.

 3. Ce o sa raspund acum, sunt considerente filozofice daca vrei. Nici un caz o contradictie cu tine.

  Eu vorbeam teoretic. Nu stiu daca e bine sa te bagi la gentoo. S-ar putea sa fie un esec total. S-ar putea sa fiu un succes rasunator. Din punctul meu de vedere e un pic rautacios din partea cuiva ca mine sa sugereze gentoo asa orbeste. E ca si cum ai spune cuiva: vezi tu masina aia de F1? pac pac scoti motoru, pui altu pac pac. Pt mine e o apa de ploaie sa schimb compilatorul, pun alt kernel, schimb bootloaderul sau mut de la gnome la kde sau orice altceva. eu folosesc gentoo din 2001. deci am 15 ani numai de gentoo. plus alti 5-10 alti ani de alte feluri de linux. deci teoretic, gentoo are tot ce vrei eu. practic insa, va avea si cel mai mare cost de free time. cum singur te-ai prins :)

  doi, dos nu e un sistem de operare intreg. era doar un kernel. peste care venea restul de os. nu poti sa te referi DOAR la dos ca fiind un os. era jumate dintr-un os. stiu ca nu schimba cu nimic discutia, ca tu tot dos aveai si 3 feluri de windows pe deasupra. dar si linux e la fel. ai un kernel, si 3 wm-uri pe deasupra. ESTE la fel de flexibil. daca te pricepi sa instalezi/dezinstalezi dependinte.

  nu-mi place ubuntu. ubuntu pt mine intra la aceiasi categorie ca mandriva. copii mai userfriendly. mandriva era copie la fedora, ubuntu e copie la debian. si nu inteleg de ce as folosii ceva care e mai eye-candy (si contine cod non-free – care mai e si spyware din cand in cand) cand pot folosii originalul. debian. care este mult mai de incredere decat este ubuntu. e ca chestia cu 9/11. dai ceva pt securitatea ta, pierzi din libertatea ta. dai pt libertatea ta, pierzi din securitate. din punctul meu de vedere, ubuntu… e ca si cum ai avea windows. e un sistem inchis.

  deci avem un debian. el are un kernel. acel kernel este 98% identic pe toate felurile de linux. ca ai ubuntu, ca ai debian, ca ai fedora, ca ai suse… e acelasi kernel. cum ziceam si in posturile anterioare, poate fi un pic patchuit altfel, poate fi configurat un pic altfel, poate fi alta versiune, dar e de cele mai multe ori e 98% acelasi kernel. indiferent de platforma. si cam toti stau pe la aceleasi versiuni cu ele la zi.

  peste care vine initul. aici pot fi diferente. mai ales ca acum e toata discutia si dezbaterea intre openrc/systemd. peste care mai vin astea noi. launchd si upstart si alte ciudatenii. OK. astea pot fi fundamental diferite intre ele, dar cel putin doua din ele sunt pe debian. deci, teoretic, aici, nu ai de ce sa schimbi debian cu totul. daca nu iti place systemd, poti fara sa schimbi debian, sa pui openrc. si teoretic poti sa le pui si pe celelalte doua. tot pe debian.

  dupa care vin, utilitare de consola. care iarasi, sunt in proportie de 99% toate la fel. acelasi gcc. acelasi glibc. aceleasi build essentials. peste care vin serverul grafic. xorg-x11. care e acelasi la toata lumea. cu aceleasi drivere de din kernel (care le avem toti) si cu aceleasi 2 drivere binare de la amd/nvidia. care debian le contine pe toate.

  peste care vine-wm-ul. care PARE ca e diferit de la o distributie la alta. care ok, ca si cod binar poate sa ajunga la diferente de pana la 95% functie de cum a fost compilat. dar cand era cod sursa, era identic 100% intre toate distributiile.

  sa facem o mica recapitulare. suntem pe debian. a pornit kernelul, init-ul, X-ul, si asteptam sa porneasca WM-ul. pana aici, indiferent ce distributie as folosii in locul lui debian, as avea exact aceleasi rezultate. ca viteza, ca uz de memorie. aici, doar gentoo poate sa faca o diferenta reala, dar punem un asterisk aici si iti explic ce vreau sa zic la sfarsit. dar tine minte, pana aici, teoretic, toate linuxurile sunt LA FEL. 99% la fel. si ca viteza, si ca consum de resurse.

  dupa WM insa, incep sa fie diferente mai mari. poti sa folosesti 2 wm-uri moderne plasma/gnome. sau poti sa folosesti un WM mai putin modern, cu mai putine feature-uri. cum ar fi xfce, enlightenment. totusi, astea sunt diferente intre WM-urile in sine, nu intre distributii.

  pt ca gnome-3 e cam acelasi pe toate distro. si e cam la fel compilat/configurat pe toate distro. daca sa zicem ai avea un gnome lite pe o distributie, atunci ai avea un gnome incomplet, din care lipsesc functionalitati. cand masina o permite si nu esti chinuit cu ram, nu vad de ce ai folosii ceva light. pt mine nu are sens. dimpotriva, mai ales daca m-am obisnuit cu un WM anume, as vrea sa stiu ca pot decide EU cate si ce functionalitati vreau sa aibe sau sa nu aibe. cand il iei de bun de la o distributie binara… nu ai asa ceva. vine cum vine. de la debian iti vine o versiune mai veche care a fost testata si paratestata de un milion de ori. de la ubuntu iti vine o versiune care iti trimite datele personale inapoi la ubuntu ca mai apoi sa-ti vand publicitate targetata. de la altii iti vine o versiune lite, din care lipsesc lucruri :)

  deci iarasi, in esenta ar trebuii sa fie toate distro-urile la fel, si in acelasi timp toate distro-urile sa ofere TOATE wm-urile. nu sa alegi distr-ul dupa wm. sau mai rau sa faci un distro pt un wm anume :)

  acelasi lucru e valabil si la aplicatii. sa luam 1. evolution. e acelasi evolution pe toate distro-urile. are aceleasi functionalitati. daca scoti din ele, programul o sa aiba functionalitati reduse. teoretic trebuie tu sa decizi ce functionalitati ai nevoie si ce nu ai nevoie. asta insa presupune ca le stii inainte ce sunt. si evolution are:

  bogofilter crypt highlight map spell ssl weather -ldap -spamassassin

  majoritatea distributilor le include pe toate. deci tu iei 10 distributii la rand si e complet acelasi evolution. te uiti la top si vezi. kernel atata ram. X atata ram. gnome atata ram. si e la toate la fel. toate sunt compilate pt i686 sau generic amd64. toate cu cam aceleasi optiuni.

  si acum asterisk-ul. cunosc o gramada de lume, care desi folosesc o distributie binara, isi recompileaza cateva pachete din surse. primul si cel mai evident, kernelul. apoi compilatorul, glibc, programele de multimedia, poate wm-ul.

  de ce? mai multe motive. in primul rand pt ca ele vin default optimizate pt i686 sau amd64. generic. fara nici un fel de optimizari pt ce fel de hw ai tu. si se pierd oaresce resurse. si de problema asta sufera TOATE distributiile. nu pot sa-ti dea cod optimizat tie de aes si sse si mmx samd. pt ca daca include suport pt ele, pe un sistem care nu le are, binarul nu va merge. si atunci mergem cu toate binarele pe cel mai jos sistem posibil din arhitectura aia. inca mai sunt distro-uri care vin cu pachete pt i386 :))

  apoi, motivul 2, pt ca recompilatul din surse le permite nu doar sa optimizeze codul pt masina lor, dar le permite si sa scoata / puna functionalitati care vor sau nu.

  deci. din nou. ne aflam pe debian, a pornit kernelul, init-ul, X-ul si tocmai se pregateste sa porneasca wm-ul. de data asta mi-am recompilat compilatorul si glibc, recompilat kernelul. am un pic de viteza in plus. o secunda poate doua. am un pic de ram consumat in minus (mai putine optiuni in kernel… am scos suportul de care nu am nevoie). iar wm-ul meu urmeaza sa mearga un pic mai repede, pt ca acum e recompilat cu optiuni mai putine dar si optimizat pt procesorul meu modern.

  indiferent pe ce distributie eram, rezultatul default e acelasi. rezultatul recompilarii e acelasi.

  problema aici, EVIDENT, este ca daca te apuci intr-o distributie binara, sa recompilezi tu packete, atunci evident ca nu te mai poti baza pe managerul de pachete care il are distributia sa tii dependinte la nivel de surse. si multa lume isi buleste sistemul asa. systemul vrea un deb, care tu l-ai pus din surse si el vrea sa-l puna binar. si daca nu stii cum sa-i spui sa nu-l puna… apare un conflict.

  gentoo nu are nici una din problemele astea. gentoo vine in forma unui stage3 (se numeste). este un sistem minim. care contine esentialele pt compilat si portage. portage fiind package managerul de la gentoo. si este minimal.

  iti partitionezi manual diskul. il formatezi. il instalezi. iti compilezi kernelul. bootloaderul. TOATE specific platformei tale. intri prima oara in sistem… totul in consola… si te apuci si compilezi sistemul de la baza in sus.

  cativa pasi. inainte de toate, configurezi tipul procesorului. CFLAGS=”-mtune=haswell -march=haswell -O2 -pipe”

  de aici stiu ca TOT codul meu va fi optimizat pt aceasta platforma moderna. cu support pt CPU_FLAGS_X86=”aes avx avx2 fma3 mmx mmxext popcnt sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3″ care nici o alta distributie nu le are. pam pam.

  apoi cu ce subdependinte vreau sau nu. portage foloseste ceea ce se numeste USE-flag. inseamna ca in fisierul principal de configurare ai un carnat luuuuuung de use. de exemplu:

  USE=”64bit 7zip R g15 lcd X Xaw3d a52 aac aacplus acl acpi activefilter addns admin adns aesicm aio all-modules alsa amavis amd64 amr amrnb amrwb animgif ao ap apache2 apm apng applet archive armadillo arpack arts artworkextra asf aspell assistant async atlas atm atmo audacious audio audiofile audioqueue audit auth-dns authfile auto-hinter autoipd automap automount ban bash-completion bash-logger bashlogger bcmath berkdb bidi big-tables bl blast bluetooth bluray bmp bonjour bookmarks boost branding bs2b bugzilla bzip2 bzr cairo calendar canusb capi caps case cdda cddb cdf cdio cdparanoia cdr cdrkit cg chappa chdir chm chromium chroot city clamav clamdtop clang clearpasswd cleartype cli cluster cma cmake collada colord colordiff connection-sharing conntrack console contrast contrib convert-mozilla-cookies copy corefonts coverage cpumining cracklib crypt cscope css ctrls ctype cue curl curlwrappers cursors custom-cflags custom-cpuopts custom-optimization cxx cyrus d3d daap daemon db dbase dbi dbm dbus dc1394 declarative deflate designer devhelp device-mapper dga dhclient dhcp dhcp-tools dhcpcd dia digitalradio dirac direct2d directx discard-path disk-partition diskio diskuse divine djbfft djvu dkim dmapi dns dos dot down-root downloads-monitor dri drm drmkms ds2490 ds9097 ds9097u dshow dtmf dts dv dvb dvd dvdr dvi dxva2 dynamicplugin dynload dynmasq eap-sim eap-tls editor eds egl elf emboss emf emotion enca encode epiphany equalizer esd ethumb evo excel exceptions exec exif expat experimental extensible extensions extra extra-tools faac faad fallback fam fastcgi fat fax fbcon fbdev fbosd fdk fdt ffmpeg fftw fileinfo filter firefox fits flac flash flashback flatfile flickr fluidsynth fontconfig fontforge foomaticdb fortran fortran95 fprint fpx freebox frei0r ftp fts fuse fusion fusiondale fusionsound g3dvl galago gallium gbm gcdmaster gcj gconf gd gdbm gdm gdu geany gedit geoip geoloc geolocation geonames geos gfortran ggi gif gimp git gl glade glamor gles gles1 gles2 glib glibc-compat20 glibc20-compat glide glitz glpk gme gml gmp gnome gnome-keyring gnome-online-accounts gnuplot gnutls gocr gphoto2 gpm gps grammar graphics graphtft grass grilo groupwise growl grp gs gsf gsl gsm gsmloc gstreamer gtk gtk2 gtk3 gudev h224 h281 h323 hal hardware-carrier harfbuzz hash hdaps hddtemp hdri headless help hfs hid2hci highlight hog hostip hscolour html http http-forms http-server httpd hvm hwdb iax ibus icap-client iceweasel icons iconv icq icu id3tag ide idea ident idled idn ieee1394 ifsession ifversion imagemagick imaging imap imlib imlib2 infinality inifile inkjar inotify input_control input_hub input_testpicture input_uvc int-quality intl introspection ipf-transparent iphone iproute2 iptc ipv6 irc irda iso ivr ixj jabber jack javascript jbig john joystick jp2k jpeg jpeg2k jpg json justify kaapi kate kdepim kdrive keymap kipi kpathsea kvm ladspa lame lapack laptop large-domain largeterminal latency_timing lcdfilter lcms ldb lensfun libass libffi libgda libkms libmpeg2 libmysqlclient libnotify libsamplerate libsecret libtar libtiger libv4l libvisual lid linsys live lm_sensors login logrotate lqr lua lzma lzo macosx macosx-audio macosx-dialog-provider mad mail maildir mailwrapper manual mapnik math matroska mbim mbox mcve md5sum mdnsresponder-compat meanwhile media-library memcache mercurial mfd-rewrites mhash mikmod milter minizip mkl mmap mms mmx mmxext mng mod modemmanager modminer modplug modules motif mount mozdom mozilla mp2 mp3 mp3rtp mp4 mpeg mpeg2 mpeg3 mpg mpg123 mplayer msg msn mta mtp mudflap multicore multilib multimedia multiuser musepack mvl mysql mysqli mythtv nas nautilus ncat ncurses ndiff neXt nemesi netboot netcdf nethack netlink netpbm network network-cron networking nextaw nfacct nfs nfsdcld nfsv41 nls nmap-update nntp nominatim nping nptl nsplugin nss ntfs ntfsdecrypt ntp numa numpy nut nv nvcontrol oav obex ocaml ocr ocrad octave ofa offensive offscreen ofono ogdi ogg omxil opcache openal opencl opencv openexr opengl openmp openntpd openvg openvpn openvz optimisememory opus osmesa oss ots output_autofocus output_file output_rtsp output_udp p2p pam pango parse-clocks parted passfile passwordsave pcap pccts pch pci pcmcia pcntl pcre pcre16 pcre32 pda pdf pdl2 pdo pf-transparent phar physfs physics pic pipechan pipelight pixman pkcs11 plasma playlist plazes plotutils plugins png pnm pocket podcast policykit posix postproc ppds ppp prediction preview-latex proj projectm pstricks pulseaudio pvr python q16 q32 q64 q8 qemu qhull qmi-newest qos qpak qq qt3support qt4 quicklaunch quicktime quota quotas radio rar raster ratio razor rdp readline readme real realtime recursion-limit remote remote-access rendering replication replytolist reports rewrite rfc4175 rle romio rpc rpi rrdcgi rrdtool rss rtc rtlsdr rtmp rtsp run-as-root s3tc sage sasl sawman sbc scanner schroedinger science scim screen script scripttools scrypt sdk sdl sdl-image sdlgfx seamonkey seccomp secure-delete semantic-desktop sendmail sendto sensord serial session sftp shaper sharedext sharedmem shine shmvideo shout sid sieve simplexml sip sipim sitemisc skins slang smart smi smime smp sms smtp smux sndfile sni snmp soap socialweb sockets softquota sound soundex soup speex spell sql sqlite srt srtp sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssl ssse3 startup-notification stats steamgames_defenders_quest steamgames_dwarfs steamgames_hammerwatch steamgames_journey_down steamgames_painkiller steamgames_shatter steamgames_source_engine steamgames_tf2 steamgames_trine2 steamgames_unwritten_tales stlport streaming subtitles subversion sudo suexec suid svg svm swat swfdec swig switcher syntax-check sysfs syslog systemd sysvipc szip t1lib tablet taglib targrey tbb tci tcl tcpd telepathy teletext telnet tesseract testprograms tex tex4ht texmacs tftp tga theora thesaurus thinkpad thunderbird tidy tiff timezone timidity tivo tk tls tokenizer tomboy toolame tools transmitter trayicon tremor truetype tslib tsmuxer tts tty-helpers twolame type3 ucd-compat udev udisks ukit ulog umfpack uml undi unicode unwind unzip upnp upnp-av upower urandom usb usbredir utempter utils uuid v4l v4l2 vaapi vala vcd vcdx vde vdpau verify-file vhook vhost-net video video-file view views vim vim-pager vim-syntax virt-network virtual-users virtualbox visio vlm vnc vorbis vorbis-psy vpb vpnc vpx vroot vxml wad wav waveout wavpack wayland wayland-compositor wddx web webdav webdav-serf webp weston wext wideband wifi wimax win32codecs wingdi wma-fixed wmf wordperfect wps www wxwidgets x264 xa xanim xattr xcap xcb xchat xcomposite xdg xdmf2 xext xfce xforms xfs xft xim xine xinerama xkb xml xmlpatterns xmlreader xmlrpc xmlwriter xmp xnest xorg xosd xpm xprint xps xrandr xscreensaver xsl xslt xtended xulrunner xv xvfb xvid xvmc xwayland yahoo yahoo-geo yaml youtube zanim zero-penalty-hit zip zlib zoran zsh-completion zvbi crossdev aes avx avx2 fma3 mmx mmxext popcnt sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 d3d9 openmax hidpi hotwording widevine aalib libcaca compat map cpudetection weston ssh1 extraengine
  -hardened -ldap -kde -libproxy -tracker -lvm -networkmanager -cups”

  si de aici: emerge -NuavD –with-bdeps=y @world.

  portage vine, imi citeste fiserul de configurare, calculeaza o lista de dependinte bazat pe use-flag-ul meu, si se apuca si configureaza pachet cu pachet, compileaza, instaleaza.

  asta il face altfel pe gentoo. flexibilitatea, performanta nebuna. dar si costul in timp e pe masura. insa as zice ca e o investitie buna. MULT mai mult timp pierde un incepator incercand 1000 de distributii de linux decat am pierdut eu invatand gentoo acum 15 ani. si mult mai mult timp am castigat in ultimii 15 ani mergand pe varianta care era perfecta de la bun inceput.

  nu stiu cat de clar am fost, dar am incercat sa pun un pic in perspectiva lucrurile. in opinia mea, teme si poze nu schimba o distributie. nu o fac mai aparte. si cu cat ceva e mai eye-candy… cu atat e mai spyware (ubuntu). cu cat e mai stabil, cu atat e mai old (debian). cu cat e mai mare, cu atat e mai rigid (debian). mereu sacrifici ceva. mie personal mi-a convenit cel mai mult sa sacrific un timp mai mare la inceput sa ma obisnuiesc cu ceva nou, decat sa pierd acelasi timp din cand in cand luptandu-ma cu managerul de pachete cand mai apare un update nou la ceva ce eu am pus manual.

  am plecat de la slackware. unde kernelul era compilat manual, apache manual, php manual, aveam cyrus/postfix/amavis/spamassassin/clamav (de care slack nu auzise la vremea aia – si trebuiau puse manual) si cate si mai cate. si am ajuns la gentoo. unde “emerge apache php cyrus-imapd amavisd-new spamassassin clamav” si nu numai asta, dar era si optimizat din start pt procul meu, si mai puteam si stabilii cu ce subdependinte sa mearga tot. CE?! atat de cool!!! – mi-am zis.

  • Salut, Alexandru!
   Mulţumesc pentru tot!
   Cred că voi scrie un articol şi oricum, voi salva comentariile tale pe HDD…
   Mi se pare extrem de straniu că mă cunoşti atât de bine…
   Ne cunoaştem? Ne-am întâlnit?
   Da…
   Pledoaria ta PRO Gentoo, are cap, coadă şi multe altele…
   Ce mă nedumereşte e… cum ţi-ai dat seama că am trecut prin toate fazele descrise de tine?
   Eu am spus foarte puţine despre experienţa mea cu calculatoarele, sistemele de operare…
   Am avut senzaţia că mi-ai pus în faţă o oglindă, să mă admir cum sunt…
   Ai greşit într-un singur loc: FRICA.
   Mi-e frică de mult mai multe decât ai spus tu. Dar cred că ştii deja asta. 😉
   Diferenţa dintre mine şi alţi sysadmini e că eu am lucrat în alt domeniu decât calculatoarele.
   Ce am învăţat, am învăţat ca “home user” şi m-am oprit când am înţeles cum stau treburile.
   Am considerat că dacă am timp să merg mai departe şi chiar am nevoie, merg, altfel mă ocup cu altceva.
   Apoi, a fost o perioadă foarte dificilă în viaţa mea personală, după 1999, când calculatoarele erau doar “the money tool”.
   Ca freelancer, am folosit calculatoarele pentru grafică, printuri la comandă, foto, filmări, service PC (hard şi soft).
   Câştigam cât să trăiesc de azi pe mâine după unii, destul după mine (bogat/sărac, mult/puţin, bine/rău, sunt simple etichete).
   După ce am înţeles că de fapt diferenţa dintre un OS şi altul e în baza de utilizatori şi aplicaţiile disponibile, mi s-a făcut greaţă de tot circul cu “Win e prost, OSX e cel mai tare, ba e Linux, ba e ‘Nix”…
   Şi s-a mai petrecut ceva care m-a dat peste cap: am comunicat cu calculatorul. A executat comenzi date mental, ÎN ABSENŢA MEA DE ACASĂ, în exact condiţiile pe care le stabilisem.
   Am fost neom vreun an, până când am dat peste nişte articole legate de “Quantum entanglement”.
   Asta, era prin 2005 -2006. După asta, fenomenul s-a repetat, dar am devenit mult mai atent.
   Aşa am ajuns să vreau să învăţ SĂ MĂ PROGRAMEZ: EU PE MINE.
   Altfel, mă programează alţii. Indiferent de calculatorul cu care mă joc, indiferent de OS…
   La bună vedere! :)

   • masina e masina. omul e omul.

    eu la masinile mele le dau nume de sanziene. magdalina e mama. e routerul. e locul unde toate celelalte sanziene se leaga.

    ana, bugiana si altele.

    dar eu sunt axl. axl@dale.ro. eu nu ma programez. eu programez.

    PS nu sunt detectiv si nu m-am bagat in viata ta, dar astea sunt teme vechi. just sayin…

 4. mai las un comentariu aici. sper ca nu deranjeaza pe nimeni. sunt doar chestii care le-am invatat in ani de stat la pc.

  ai spus, network admin, sau programator, dar nu sysadmin. ba tocmai sysadmin. eu sunt tipul care se fiddle cu systemele. ce trebuie sa aibe sistemul ala, ce nu trebuie sa aibe sistemul ala. e sysadminul. programatorul e ala care face ce zici tu, sta la system si programeaza. linus torvalds de exemplu, foloseste redhat. richard stallman foloseste o versiune bizara de linux complet free. si un sistem complet free. dar richard stallman e un pic… well e richard stallman. :)

  dar nu-l tine nimeni pe sysadmin, mai ales pe systemul lui, sa rupa sistemul de packaging, sa inceapa sa-si faca el propriile pachete. SRPM a fost creat cu asta in cap. nu a prins aer, si lumea inca foloseste make install. unii pun in local. altii folosesc checkinstall. altii pur si simplu scriu cu japca peste alea din usr. sunt varii feluri de sysadmin. :) un gentoo sysadmin nu poate face asta, pt ca un gentoo sysadmin i le compileaza portage pe toate din surse si stie exact unde sa le puna. pe undeva, daca te obisnuiesti cu ideea ca trebuie sa inveti POATE 1000 de flaguri, atunci esti ok. ca restul face portage. dar asta faci si pe restul de sisteme cand compilezi din surse. atata tot ca acolo nu ai portage. :))

  deci, feluri si grade de sysadmin. si ai o lista de USE-flag-uri. aici suntem intr-o paradigma in care suntem in gentoo. si am pus cat mai multe flaguri, sa avem cat mai multe functionalitati. si incepi sa scoti cateva din ele, care chiar stii ca nu le folosesti. ai google intre timp. timp – cost. si incepe sa se simta light gentoo-ul tau :)

  si sa mai zicem ca-ti faci un cron script, care sa-ti faca update automat la 12 noaptea. si tu, chiar daca ai gentoo, nu mai trebuie sa faci manual asta, doar primesti dimineata un mail, cu logul. eu personal primesc cateva zeci de loguri in fiecare dimineata. dar dupa ce il citesc pe unu anume care stiu ca e cel mai stufos, la restul ma uit pe sarite. imi ia… 3 minute.

  si acum schimbam un pic discutia.

  pe subiectul care l-ai sugerat tu. sa te duci la pc, sa faci chestii. nu sa stai sa mesteresti la pc. asta e discutia.

  in discutia asta, OSX castiga. fara nici un fel de discutie. e genul de sistem de operare, unde tu nu ai ce sa faci la el. nu ai ce timp sa petreci in matzele lui. doar merge. merge cum e. as is. si merge, excelent.

  dupa care, vine mersiunea asta de linux, de care vorbesc eu. nu petrec prea mult timp prin matzele sistemului. cam toate sistemele care le am, le stiu matzele pe de rost. gentoo e configurat… perfect. merge si fara mine. eu doar, eventual, vin sa repar cate ceva daca el greseste. dar nu prea am mai trebuit sa fac asta de vreo 2-3 ani. chiar imi place sa glumesc ca io mor, dar masinile mele merg si fara mine :)

  iar apoi, aici, vine windows. unde pun si ubuntu. si mandriva. si alte feluri de eyecandy-uri care par simple. par user-friendly. si sunt exact cel mai putin asta. si cand ajungi sa umblii in matzele lor… seamana mai mult cu religie decat cu stiinta. te lovesti de tot felul de chestii unde te astepti la un rezultat… si primesti altul. cu sursa in fata.

  deci systemul de operare care pare cel mai potrivit pt munca cu aplicatii (windows, ubuntu, alte copii windows), o sa fie sisteme de operare unde cica te focusezi la aplicatii. dar aplicatiile nu merg niciodata bine.

  linux (gentoo, debian, fedora) o sa para ca faci aplicatii, dar defapt trebuie sa inveti aplicatii noi. reinventate. unde roata e patrata, pt ca drumul e patrat. WHAT?! it’s true… un lucru evident, este ca ti-e frica de consola. fugi degeaba. acolo e puterea. restul e doar bloatware. ai dreptate. e bloatware. true power e in consola. poti sa faci orice in consola care poti sa faci si in GUI. dar… poti?:) ajungi la aia cu timp… unde nu-ti doresc.

  SI exista si optiunea 3. Mac OS X. care face 1 si 2. si e exact ce-ti doresti tu. pur si simplu nu ai ce mesterii la el. e cum e. stanca. de neschimbat. e… cum sa-ti zic eu, ca un fel de gnome-3, la care nu poti sa schimbi nimic. e such is. nu kde. nu enlightenment. nu nimic. poti schimba pe ici pe colo o icoana si un dir. unde sta o icoana…. really nu prea ai ce schimba. e perfect cum vine.

  google hackintosh. defapt:

  http://lmgtfy.com/?q=ASUS+X200+M+hackintosh

  personal cred cel mai mult rezultatele de la tony86. e un centralizator de succes stories de cum sa instalezi _alta_ versiune de unix (osx). a pirate thing to do.

  PS. tu te-ai uitat la my loose ends. tu nu mi-ai zis de problemele tale cu gpt. stefan cristian zicea ca o sa pui o intrebare lunga. eu i-am zis ca te flood eu inainte. :)

Comments are closed.