Ce mi-a plăcut la Linux Mint 18.x?

Grafica articolului "Ce mi-a plăcut la Linux Mint 18.x?"

An nou fericit!

Astăzi, este ultima oară când ne întâlnim pe teme Linux, în 2017…

M-am gândit să închei anul cu câteva gânduri legate de Linux Mint, care este “marca” platformei mele de lucru.

Fără îndoială, dacă ai ales Linux ca mediu de producţie, atunci ai ales şi o distribuţie anume care să se potrivească cerinţelor tale specifice.

În cazul meu, este vorba despre Linux Mint, deci voi vorbi despre felul în care s-a produs trecerea prin ani (am început în 2012) şi cam care consider eu că ar fi diferenţele dintre ce a fost şi Mint 18.3, care este ultima versiune din seria 18.x

  • Anul 2012, Mint 13. Am scris detaliat, a fost o perioadă foarte dificilă, în care a trebuit să învăţ să înlocuiesc programele de sub Windows, cu cele de sub Linux.
  • Perioada 2012 – 2016. Am lucrat cu Mint 13 şi am căutat să mă pun la punct cu tot ce înseamnă “parcul” software disponibil, drivere, dispozitive suportate. O perioadă dificilă, de căutări, de re-învăţare a calculatorului.
  • Anul 2016, primul upgrade major. Mesajele privind încetarea suportului pentru Mint 13 au început să se înmulţească. Apăruseră multe versiuni noi pentru o serie de programe pe care le folosesc şi erau indisponibile, aşa încât, am fost nevoit să fac şi pasul acesta. Am testat un upgrade de la 17.3 direct la 18.0. Din păcate, la acel moment, fiind foarte nou, Mint 18.0 avea destul de multe probleme de rezolvat.
  • Anul 2016, Mint 13 Mint 17.3. După eşecul parţial cu Mint 18.0, am testat Mint 17.0 şi apoi am făcut upgrade la Mint 17.3. Am trecut prin MATE, apoi Cinnamon şi în final, am revenit la XFCE. Erau prea multe probleme provocate de interfeţele grafice şi XFCE era mai puţin deranjant.
  • Anul 2017. De la Mint 17.3 la Mint 18.3. Upgrade-ul de la 17.3 la 18.0, l-am făcut de pe kitul de instalare, pentru că mă interesa să ştiu cât durează în varianta aceasta, “pe curat”, cum se spune. De la 18.0 la 18.3, am mers prin upgrade, când pachetul de upgrade a devenit disponibil, începând cu 18.1. Despre aceşti paşi am scris mai multe articole.

Mă opresc aici cu trecerea în revistă. Dacă vrei mai multe detalii despre călătoria mea prin mediul Linux Mint, le găseşti făcând clic pe linkul alăturat.

Se pot spune multe despre Linux în general, despre Linux Mint, se pot spune lucruri rele şi se pot spune lucruri bune. Despre lucrurile rele ale Linux, sunt destui care vorbesc, deci cu mine sau fără mine, subiectul rămâne. Aşa încât, hai să vedem ce mi-a plăcut!

Ce mi-a plăcut la Linux Mint?

După cum poţi vedea pe blog, poziţia de pe care discut, este a celui care lucrează zi de zi cu Linux Mint, de peste 5 ani. Ce anume fac cu Linux, cred că reflectă destul de bine interviul pe care l-a realizat Magda Lungu.

În câteva cuvinte: fac destul de multe! De la culegere de text şi tehnoredactare, la editare audio, editare video, editare foto, interviu, coaching, comunicare.

Îmi permit să afirm cu o marjă de eroare acceptabilă, că orice aptitudine nativă ai avea, o poţi cultiva, şlefui, dezvolta, cu unul sau altul dintre programele disponibile sub Linux. Eu le-am ales pe cele unde am simţit că pot obţine rezultate utile şi mie şi altor oameni.

Pentru cine a decis să lucreze de acasă, sau chiar în cadrul unei firme, dar folosind o platformă Linux, este cunoscut faptul că, o distribuţie standard, necesită multe modificări pentru a răspunde nevoilor specificie ale fiecăruia dintre noi.

Dacă ai apucat ca mine vremea Red Hat şi Mandrake, atunci ştii cu siguranţă că upgrade-ul de la o versiune la alta, a fost o simplă figură de stil. Exista opţiunea în setup, dar de fapt se făcea o instalare completă.

Upgrade real şi funcţional

Poate că îţi este mai greu să înţelegi de ce este important ca un upgrade să funcţioneze. Şi dacă foloseşti Linux pentru divertisment, e logic să te întrebi.

Pentru cineva care face producţie însă, stabilitatea platformei, este esenţială. Ca să mă exprim mai clar, atunci când faci producţie, cu cât apar schimbările mai rar, cu atât mai bine şi dacă apare o singură schimbare minoră la 10 ani, e şi mai bine!

Cine face producţie, are nevoie să îşi aloce maximum de resurse, inclusiv ale maşinii de lucru, activităţilor PRODUCTIVE!!

Astfel, un upgrade de la o versiune veche, este de dorit, doar dacă îmi aduce îmbunătăţiri în performanţă, în recunoaşterea unor componente hardware cu care am avut probleme şi versiuni noi ale aplicaţiilor de care am nevoie. Chiar şi aşa, cu cât îl pot face mai simplu şi fără urmări neplăcute, cu atât mai bine!

Dacă până acum 5 ani un upgrade putea fi făcut doar prin instalare “de la zero”, astăzi, pot afirma cu convingere că Linux Mint permite upgrade, că funcţia funcţionează şi că un sistem trecut prin 3 upgrade-uri succesive, funcţionează fără să producă probleme majore!

Versiunea Mint 18.3 la mine, este rezultatul unei singure instalări “pe curat” şi anume, Mint 18.0.

Mă bucur să pot spune că totul a mers foarte bine, cu mici imperfecţiuni, dar ÎNTREGUL, MEDIUL DE MUNCĂ, este operaţional, este funcţional!!

Salvarea şi restaurarea (backup/ restore)

Una dintre problemele cu care se confruntă orice utilizator care produce ceva cu calculatorul, este asigurarea securităţii datelor personale, fie prin backup automat, fie prin backup manual. Ideea aici este să ai instrumentele necesare şi ele să facă treaba astfel încât, într-o situaţie grea (pierderea HDD, cum a fost la mine în iunie) să ai posibilitatea de a recupera rapid, maximum de date.

Trebuie să recunosc, pe partea de backup, lucrurile s-au îmbunătăţit vizibil, mai ales în versiunea Mint 18.3, unde poţi practic să faci mai multe scenarii de backup, scenarii care acoperă acum toate nevoile.

Eu cel puţin, am găsit soluţii pentru backup, începând cu bootloaderul, continuând cu sistemul de operare şi setările aplicaţiilor şi terminând cu datele personale de pe partiţiile de date. Am totul acoperit!

În acest segment de informaţie, chiar vreau să numesc două aplicaţii pe care le folosesc: LuckyBackup (via rsync) şi TimeShift (tot via rsync), aplicaţii despre care am şi scris de altfel şi care îşi fac treaba excelent!

Deşi eu am folosit ceva mai înainte TimeShift, vreau să spun că m-a bucurat foarte mult cooperarea dintre echipa Linux Mint şi Tony George, care a dus la includerea TimeShift în kitul standard al Linux Mint.

Pentru cine înţelege valoarea şi importanţa unui backup incremental al sistemului, cu tot cu modificările de bootloader, cred că este inutil să argumentez de ce mă bucură adoptarea TimeShift de către echipa Linux Mint.

Pentru ceilalţi, pot spune doar “Foloseşte-l şi vei vedea de ce, în ziua neagră!”. HDD-urile, mediile de stocare în general, au o viaţă limitată, ca orice altceva pe lumea asta!

Flexibilitatea platformei Linux Mint

Un alt lucru care îmi place, este flexibilitatea platformei. Asta înseamnă practic, posibilitatea de a instala programe cât mai multe, în afara celor prevăzute în kitul de instalare.

Este cred eu, uşor de înţeles faptul că, garantarea stabilităţii şi a performanţei, este ceva iluzoriu, în condiţiile în care 98% dintre programe sunt dezvoltate de către echipe diferite, în timpul liber. Asta este lumea Open Source! Principalul dezavantaj, constă în faptul că aplicaţiile trebuie testate pe partea de compatibilitate, cu celelalte componente ale platformei şi aici apar cele mai multe probleme.

Ei bine, după cinci ani şi jumătate de experimente şi de lucru continuu cu Linux Mint, îmi permit să afirm că Linux Mint este o platformă tolerantă, adică are ceea ce numim “rezilienţă”.

Rezilienţa se referă în sens general, la rezistenţa la eforturi prelungite. Cândva, termenul era specific mecanicii şi studiului materialelor, dar în ultimele 3 decenii, semnificaţia s-a extins în psihologie, în sociologie, în biologie şi oriunde conceptul de rezistenţă la eforturi prelungite s-a dovedit necesar.

Revenind la versiunea Mint 18.x, vreau să subliniez că trecerea rapidă printr-un număr mare de variante ale platformei (experimentele cu kernelul), versiunile succesive instalate (18.0… 18.3), mi-au dovedit că Linux Mint are “soliditate”, dacă pot spune aşa, are suficientă maturitate încât să ofere siguranţă în exploatare dar şi flexibilitatea necesară momentului când, trecerea la o versiune nouă devine necesară.

Consider că atât timp cât am putut schimba mai multe versiuni de kernel şi mai multe versiuni ale sistemului de operare fără ca aceste schimbări succesive să îmi afecteze grav munca şi funcţionarea aplicaţiilor care pentru mine sunt importante, putem vorbi deja despre un sistem de operare matur, pe care se poate pune bază.

Fără să am intenţia de a critica, amintesc totuşi că Ubuntu 17.10 a scos la iveală nişte probleme destul de grave. Astfel de situaţii, pot afecta un număr uriaş de utilizatori printre care, inevitabil, se numără şi mulţi oameni care îşi câştigă existenţa folosind o platformă de lucru Linux.

Ne putem permite să trecem printr-o astfel de situaţie?

Da. Dacă avem la dispoziţie o platformă ca Linux Mint, unde flexibilitatea este o caracteristică demonstrată în ani, vom putea trece cu bine peste dificultăţi, chiar mari. Pentru că aceste caracteristici, eu consider că reflectă valoarea echipei de oameni din spatele unei idei, a unui proiect.

Opţiunile pentru educaţie şi autoinstruire

Cred că cea mai importantă consecinţă a existenţei unei platforme de lucru care oferă stabilitate şi flexibilitate, este posibilitatea de a realiza configuraţii multiple, funcţie de o multitudine de nevoi specifice ale utilizatorilor.

Vedem cu toţii că sistemul de educaţie actual, s-a prăbuşit şi a devenit o frână în calea dezvoltării umanităţii, este ca un virus care distruge societatea încet, dar sigur.

Pe de altă parte, calculatorul şi internetul, au deschis o perspectivă largă educaţiei structurate pe cererea şi nevoile individuale ale fiecăruia dintre noi.

Există deja mii de programe gratuite care pot să ne ajute să ne dezvoltăm aptitudinile native, dar şi noi aptitudini.

Durează prea mult să enumăr aici toate opţiunile disponibile, pentru că sunt sute de programe: modelare 3D, proiectare 2D, video, audio, animaţie, conferinţe audio şi video, webinare. Sunt doar câteva domenii care pot fi înglobate în ceea ce numim eLearning, educaţie asistată de calculator.

Din păcate însă, a realiza o platformă universală care să acopere toate cerinţele posibile, este o întreprindere extrem de anevoioasă, oricâtă bunăvoinţă am manifesta. Pe de altă parte, orice platformă care îţi permite să te instruieşti, trebuie să ţină seama de ceea ce te interesează pe tine (pe mine), pentru că a înghesui pe zeci de giga-bytes programe “ca să fie”, este o risipă colosală de resurse. La ce mi-ar trebui într-o distribuţie standard, programe de matematici superioare, când eu mă ocup cu scrisul şi cu jurnalistica? Sau cu muzica sau cu pictura, cu sculptura? Şirul exemplelor poate fi limitat doar de o imaginaţie săracă.

În acest context al unui spectru foarte larg de interese, de cerinţe specifice, singura alternativă viabilă, este realizarea unei platforme care să permită instalări pe scenarii foarte variate, foarte diferite, care să acopere exact acest spectru larg de cerinţe.

Este Linux Mint o astfel de platformă?

Poate fi considerată versiunea 18.3 ca fiind un pas înainte către platforma ideală pentru o mare categorie de utilizatori de nivel înalt?

În opinia mea, bazată pe aproape 70 de luni de practică zilnică, Linux Mint este o astfel de platformă.

Fără să exclud de pe lista candidaţilor alte distribuţii, eu spun doar că am experimentat 66 de luni cu aceasdtă platformă şi sunt mulţumit de ceea ce îmi oferă.

Mai mult decât atât, dacă luăm în calcul intervalul de timp, cred că este omeneşte să privesc cu mai puţină severitate către imperfecţiunile, către lipsurile întâlnite pe parcursul acestor ani.

Închei aici, cu invitaţia către cei pentru care Linux este o alegere serioasă, să experimenteze şi să împărtăşească aşa cum o fac eu experienţa lor şi mă adresez în special celor care au adoptat o altă distribuţie decât Linux Mint. Mi se pare calea cea mai elegantă şi productivă de a susţine lumea Linux.

Închei cu nişte cuvinte simple, străvechi:

LA MULŢI ANI!

AN NOU FERICIT!

MULTE REALIZĂRI ŞI MULTE SUCCESE!

– Citit de 55 vizitatori

Lasă-mi părerea ta!