Ce Linux să alegi? (3)

Grafica articolului "Ce Linux să alegi? (3)"

Bine ai venit la întâlnirea noastră dedicată Linux!

Astăzi, voi continua seria articolelor dedicate alegerii Linux.

Acum mai bine de 5 ani, când am publicat prima parte a articolului, eram la foarte scurt timp de la trecerea definitivă la Linux. Am inventariat atunci distribuţiile care mi-au atras atenţia şi pe care le-am testat pentru a lua decizia privind propria mea alegere.

Succesul acestui articol şi al următorului, a fost mult peste aşteptările mele şi trebuie să recunosc, am o mare satisfacţie! Asta înseamnă că interesul pentru Linux a crescut foarte mult!

Dacă în primul articol am prezentat o trecere în revistă a distribuţiilor testate de mine după criteriile mele şi apoi am concluzionat pentru utilizatorul obişnuit, casnic, în al doilea articol, am prezentat câteva criterii de alegere a sistemului de operare, funcţie de DESTINAŢIA maşinii respective.

Fără să intru în amănunte, am prezentat atunci un exemplu şi am subliniat că este necesar să îţi defineşti clar ce anume vrei de la maşină, pentru a putea face o alegere eficientă.

Astăzi, mi-am propus să trec în revistă câteva dintre preocupările mai importante, câteva dintre activităţile care pot fi desfăşurate cu ajutorul calculatorului şi variantele Linux pe care le consider eu cele mai potrivite şi ca o consecinţă, le recomand celor interesaţi de desfăşurarea acelor activităţi.

PLATFORMA LINUX

Ceea ce voi recomanda mai jos, trebuie privit prin prisma PLATFORMĂ LINUX sau, MEDIU DE LUCRU LINUX. Am vorbit despre asta în articolele precedente (Vezi recomandările de la final).

Voi relua ideea esenţială şi anume, o platformă sau un mediu de lucru, trebuie să se comporte ca un monolit, să prezinte riscuri minime de regresie la instalarea de aplicaţii specifice, chiar la aplicaţii “exotice” (folosite doar de specialişti) şi să ofere optimizările necesare rulării aplicaţiilor în condiţii cât mai aproape de ideal.

Dacă în lumea Windows asta e o simplă himeră şi consider că va rămâne o himeră camuflată foarte bine în dosul unui marketing de-a dreptul deşănţat, în lumea Linux, putem vorbi despre rezilienţa mediului de muncă Linux şi despre flexibilitatea necesară construirii unui mediu de muncă puternic personalizat.

Fără îndoială, sunt încă enorm de multe de rezolvat, dar s-au făcut paşi mari în această direcţie, chiar dacă acest lucru e mai greu vizibil de pe poziţia unui utilizator comun.

ACTIVITĂŢI ŞI DISTRIBUŢII POTRIVITE

Voi începe cu activităţile mai dificile şi voi continua cu cele mai puţin dificile, care ridică mai puţine probleme legate de stabilitatea şi rezilienţa platformei, ca ansamblu.

 • PROGRAMARE, DEZVOLTARE APLICAŢII. Alegerea mea se opreşte la următoarele distribuţii, pe care le consider ideale: Arch, Gentoo, Slackware, Debian. “Prietenii, ştiu de ce!”;
 • BAZE DE DATE, WEB. CentOS, Arch, Gentoo, Debian, Ubuntu Server, Red Hat Enterprise (RHEL). Am pus RHEL pe ultimul loc, deoarece costă bani. Altfel, cred că toate sunt la fel de potrivite. Atunci când lucrezi de acasă, orice cheltuială în plus, se simte şi te trage în jos…
 • EDITARE VIDEO. Aici, cerinţele sunt destul de ridicate, începând cu partea hardware şi alegerea, depinde foarte mult de nivelul de practică acumulat de către utilizator. Linux Mint este alegerea mea, dar există şi alţi candidaţi: AVL, Ubuntu Studio, Manjaro, RevengeOS, Redcore. Singura distribuţie dedicată audio-video este AVL, dar am avut probleme imediat după instalare. Stabilitatea platformei AVL după primul update, a scăzut, multe aplicaţii au încetat să funcţioneze, ceea ce m-a condus la renunţarea de a mai folosi AVL.
 • EDITARE AUDIO. Aici, principala problemă care necesită soluţii, este asignarea forţată a IRQ pre-boot (imediat după POST), altfel funcţionarea JACK va fi compromisă şi va crea mereu probleme de configurare. Din păcate subiectul este vast, soluţiile necesită cunoştinţe de programare în Assembler şi ele depind foarte mult de hardware. În aceste condiţii, recomand din nou Linux Mint, care s-a dovedit mai tolerant la experimente “exotice”. Cred că cea mai potrivită cale însă pentru a obţine performanţă, este calea cea mai grea şi anume, alegerea unei distribuţii bazată pe compilare on-the-fly. Cum alegerile aici sunt limitate, rămân în cursă Arch şi Gentoo, cu derivativele. Dintre ele, recomand Manjaro, RevengeOS şi Redcore.
 • CREAŢIE şi EDITARE MULTIMEDIA (inclusiv audio şi video, nivel mediu). Din nou Linux Mint, apoi Manjaro, RevengeOS şi Redcore. Înclin să cred că aici poate fi inclus şi Fedora, dar e multă vreme de când am testat ultima oară Fedora. Potrivit statisticilor Google însă, se pare că Fedora are o cotă de piaţă foarte mare (o analiză sumară demonstrează că Ubuntu e pe locul 1 şi Fedora pe locul 2), deci înclin să cred că este potrivită ca distribuţie.
 • UZ GENERAL, UZ CASNIC. Aici, practic oricare dintre distribuţiile cu o vechime mai mare, este potrivită. Cele mai multe distribuţii, pot fi folosite exact aşa cum vin în kitul ISO şi aici, cred că singura distincţie o face preferinţa utilizatorului pentru aspecte legate de interfaţa grafică şi posibilităţile de a jongla cu aceasta. Pentru cei care vor să îşi bată capul cât mai puţin cu problema software, recomand LXLE (o versiune oficială de Ubuntu), Linux Lite, Solus, Manjaro, RevengeOS, ElementaryOS, Fedora, Zorin OS.

Sunt multe alte distribuţii care merită atenţie. Din păcate, a testa serios cele peste o sută de distribuţii care sunt în topul DistroWatch, înseamnă mii de ore de muncă, adică, un loc de muncă dedicat exclusiv testelor Linux.
Fiind în măsură să aloc extrem de rar timp pentru teste, cu excepţia testelor plătite, m-am rezumat la ceea ce am putut să îmi permit să testez pe cheltuiala mea.

Cum sunt extrem de puţini cei dispuşi să facă teste pe maşină fizică şi chiar şi pe o maşină virtuală, am preferat să vorbesc din propria mea experienţă decât să preiau opinii ale altor jurnalişti online.

Dacă ai testat vreo distribuţie la modul foarte serios, atunci dă-mi de ştire, discutăm şi completăm lista şi cu alte distribuţii.

Închei cu lista de recomandări promisă şi te invit VINERI, la întâlnirea săptămânală cu lumea Linux, din perspectiva Linux Pentru Acasă şi Atelierul digital Linux.

Articole recomandate:

Ce Linux să alegi? (1)

Ce Linux să alegi? (2)

Sistemul de operare şi sistemul de aplicaţii

Ce înseamnă “mediu de lucru”?

Ce înseamnă “Atelier digital Linux”?

 

– Citit de 62 vizitatori

2 thoughts on “Ce Linux să alegi? (3)

 1. sALUT!

  Daca poti, te rog mult sa faci un video de youtube sau tutorial detaliat complet, cap-coada, cu alaturarea unui Linux Mint 17/18 la un domeniu Windows 2012/2016 deja setat (la un Adimin Domain).

  Asta ar fi golden 😀

  • Salut, Cosmin!
   Domeniile în care am experienţă, sunt:
   1. Realizarea înregistrărilor audio;
   2. Realizarea tutorialelor video (instruire multimedia);
   3. Utilizarea calculatorului pentru dezvoltarea aptitudinilor native şi a dezvoltării de noi aptitudini.
   4. Realizarea produselor informaţionale.

   Întrucât pe partea de programare ceea ce ştiu am învăţat singur şi pe partea de reţelistică ştiu atât cât să-mi întreţin mica reţea casnică, mă feresc să intru în acest domeniu. Mă depăşeşte şi ca cunoştinţe şi ca timp disponibil şi ca zonă de interes.
   Dacă lucram ca administrator de reţea, poate m-ar fi interesat şi aş fi făcut şi astfel de materiale.
   Eu însă mă ocup cu dezvoltarea personală şi principala mea activitate este ca scriitor, jurnalist şi trainer/coach.

Comments are closed.