Ce Linux să alegi (2)

Linux Mint 13 desktop cu aplicaţii

 

În prima parte a articolului “Ce Linux să alegi”, am trecut în revistă câteva distribuţii Linux. M-am decis să continui, deoarece articolul este în “Top 15 articole” din cele peste 400 de articole publicate acolo şi cum am stabilit că ce este legat de calculatoare voi publica aici, aici e locul unde trebuie să apară.

Ceea ce vreau să aduc în discuţie aici, sunt câteva aspecte importante atunci când se pune problema alegerii unui sistem de operare, în general. După 18 ani de experienţă cu calculatoarele şi 12 ani cu internet, cred că mi-am format o imagine destul de cuprinzătoare asupra subiectului, astfel încât, iată cu privire la ce anume trebuie să te întrebi, ÎNAINTE de a instala un sistem de operare sau altul:

 • DE CE AM ALES acest sistem de operare? Motivaţia, dacă e de ordin estetic Vai, ce iconuri/wallpapers beton! atunci e mai bine să renunţi la Linux; şi asta, din 100.000 de motive principale. Dacă te interesează doar internet, FaceBook, Messenger şi jocuri, renunţă la Linux, ai greşit adresa, deşi e excelent şi pentru asta, mai ales că e MOCA! Dacă te interesează un calculator care să meargă singur, să facă omlete, sarmale, ciorbe, bani pe net şi bani offline, să-ţi aducă la pat femeia ideală, săţi construiască lunar câte un palat în toate cele 5 continente fără ca tu să mişti un pai, atunci renunţă la Linux, din 10 milioane de motive esenţiale! Alege cu curaj Windows, pentru că Windows promite că face toate astea! Dacă după 10 ani de Windows o să fii dezamăgit/ă, atunci O SĂ ŞTII DE CE AI NEVOIE DE LINUX! Dacă însă ai ales Linux pentru că VREI SĂ ÎNVEŢI CALCULATOARE, atunci îţi dau o veste bună: Linux e alegerea ideală, deoarece oferă gratuitate pentru covârşitoarea majoritate a aplicaţiilor necesare învăţării a multe meserii, dintre care unele, pot fi practicate offline cu mult succes şi se îmbină excelent cu lucrul online, pe modelul Home Business sau, Freelancer sau, mai româneşte, PFA Persoană Fizică Autorizată.
 • CUM ţi-ai propus să foloseşti calculatorul? Aici este de fapt cheia alegerii oricărui sistem de operare, înclusiv în familia Linux. În cei 18 ani de când folosesc software de tot felul, dar mai ales gratuit (FreeWare şi OpenSource), am putut să îmi dau seama că lumea comercială a programelor de calculator, înseamnă o spirală a cheltuielilor crescătoare. Poate o să revin în alt articol cu argumente concrete. Important e să reţii că în cei 18 ani, am testat tot felul de soluţii să fac din calculatorul meu o “fată-n casă”. Ce pot să-ţi spun cu certitudine, e că un calculator universal, e imposibil de făcut, oricât de deştept ar fi Linux, VMWare, VirtualBox, Parallels, QEMU sau altceva, deoarece întotdeauna 1:5 = 0,2. Ce vreau să spun este că, poţi să ai 64 GB RAM DDR III pe maşina ta (ai bani de atât?!?) dacă vrei 2 sisteme de operare care să ruleze SIMULTAN, atunci dacă ai şi un dual-core, pe fiecare dintre ele, vei avea jumătate din procesoarele disponibile, jumătate din RAM, etc. Acelaşi lucru se petrece când deschizi o aplicaţie. Dacă ai 10 aplicaţii deschise, timpul de procesare se divide la 10, RAM tot aşa şi aşa mai departe! Acum de pildă, pe calculatorul meu, DOAR Chrome are 10 procese care rulează şi în total, sunt 202 procese! Iar totalul de RAM folosit, este de 3,76 GB din cei 4 GB disponibili, în condiţiile în care am un swap de 6GB. Mi-am permis swap mare, deoarece am spaţiu de stocare 2,7 TB.
 • CE ÎŢI TREBUIE şi CE ÎŢI PLACE? Acestea sunt întrebările următoare, în ordinea importanţei. Fără să te lămureşti cu adevărat ce anume îţi trebuie şi asta din perspectiva modului în care îţi câştigi TU banii de mâncare, de îmbrăcăminte, de cheluieli cu casa în care locuieşti şi celelalte, alegerea Linux, e un moft! Ceea ce îţi trebuie realmente, sunt acele programe pe care, dacă înveţi să le foloseşti, ÎŢI PUI ÎN VALOARE VOCAŢIA ŞI TALENTELE. Astfel, vei putea să produci EFICIENT ceva util şi deci, să îţi câştigi existenţa din asta. Altfel, totul e o cheltuială inutilă!

 

EXEMPLU:

 

Dacă vrei să îţi câştigi existenţa făcând tot ceea ce se poate cu Blender, atunci îţi trebuie:

 • Cel puţin un CPU QuadCore. Arhitectura pe care orecomand, este AMD. Studiază MP – multiprocessing, pentru a îţi clarifica DE CE.
 • Cel puţin 16 GB RAM DDR III. Vezi recomandarea precedentă.
 • Cel puţin 2 TB spaţiu de stocare, preferabil 6 TB.
 • Sistem de operare COMPILAT PE MAŞINA TA. Din raţiuni de optimizare a consumului de resurse şi de integrare în kernel DOAR a modulelor STRICT necesare. Astăzi, orice kernel vine echipat “all-purpose”, adică, e un fel de jolly-joker. Asta înseamnă procese lansate în execuţie la pornire, ceea ce consumă în mod inutil resurse preţioase!
 • Cât mai puţin software “adiţional”. Cu cât va fi mai încărcat cu programe calculatorul, cu atât mai multe dependenţe vor fi stabilite şi vor rula în fundal mai multe aplicaţii (daemon, de exemplu) şi procese secundare.
 • Fă instalări multiple pentru sarcinile adiţionale. Practica m-a învăţat că “Leneşul mai mult aleargă, scumpul, mai mult păgubeşte!”. Ca să ai o viaţă frumoasă, instalează măcar două distribuţii Linux şi învaţă să foloseşti GRUB dumnezeieşte! Asta, ca să fii ferit de necazuri în cazul în care se deteriorează MBR sau tabela de alocare a fişierelor (FAT). Şi sistemele jurnalizate tot asta fac, deci au şi ele un “FAT”, doar că e mult mai mare şi mai precis definit decât clasicul FAT din Windows.
 • Scoate-ţi din cap maşinile virtuale! Sunt jucării utile doar curioşilor şi programatorilor. Din fericire, programatorii au nevoie doar de un minimum de resurse, cu excepţia celor care programează aplicaţii MP, care operează cu fire de execuţie REALE, oferite de procesoarele FIZICE.
 • Mai multe sarcini, mai multe maşini! Dacă chiar faci bani serioşi cu computerele, atunci ştii şi DE CE! Sarcinile care durează mult (Rendering audio şi video, compilări in-house OS, etc.), pot fi distribuite pe maşini diferite iar tu, îţi vezi de treabă mai departe. ASTA, înseamnă paralelizarea sarcinilor!

 

Într-un articol viitor din seria “Ce Linux să alegi”, voi da mai multe exemple de alegere a soluţiilor software, funcţie de resursele maşinii şi sarcinile pe care trebuie să le execute.

 

 

– Citit de 1090 vizitatori