Ce înseamnă “mediu de lucru”?

Grafica articolului "Ce înseamnă 'mediu de lucru'?"

Bine ai venit!

Astăzi, voi vorbi despre un concept care este foarte important pentru cine vrea să lucreze folosind mijloacele moderne de muncă, anume, calculatoarele şi internetul.

Acest articol, completează articolul precedent, „Sistemul de operare şi sistemul de aplicaţii”.

Atunci când vrei să îţi câştigi existenţa folosindu-ţi la maximum creativitatea, când simţi nevoia de a avea libertate de mişcare şi de expresie, există foarte puţine posibilităţi între care să alegi, dacă ne referim la ideea clasică „serviciu” sau „job”, cum se spune astăzi, că e mai scurt.

Singura alegere care oferă aceste două libertăţi foarte importante, CREATIVITATE + LIBERTATE, este ANTREPRENORIATUL şi în mod particular, antreprenoriatul online.

Dincolo de posibilităţile nelimitate practic pe partea de autoinstruire, lucrul cu calculatorul şi internet, oferă foarte multe posibilităţi de punere în valoare a aptitudinilor personale, posibilităţi de dezvoltare de noi aptitudini şi de aici, posibilitatea de a realiza o multitudine de produse şi servicii, lucrând de acasă.

CE AVEM NEVOIE?

Evident, ingredientul esenţial, este OMUL, cu aptitudinile sale, native în primul rând şi cele cultivate conştient, în al doilea rând. Asupra acestui ingredient, este exclus orice compromis de genul „Mai dă române, mai lasă jupâne!”.

Următoarea componentă esenţială, este MEDIUL DE LUCRU.

Tehnologia informaţiei, oferă multe oportunităţi astăzi, astfel încât există o multitudine de aptitudini care pot fi exercitate şi valorificate folosind cu înţelepciune calculatorul şi internetul, pe lângă aptitudinile personale.

Există trei componente majore ale mediului de lucru:

 1. Platforma hardware. Este totalitatea componentelor FIZICE pe care le asamblăm pentru a obţine funcţionalităţile necesare exprimării cât mai depline a potenţialului individual. Aici intră, pe lângă laptop sau desktop, o multitudine de periferice şi mai nou, tabletele şi telefoanele inteligente. Toate acestea, trebuie alese în aşa fel încât să poată funcţiona foarte bine împreună, economic şi stabil în timp. O mare parte din anii de practică, i-am dedicat exact acestui domeniu, asamblarea unei platforme hardware, cât mai apropiată de cerinţele mele sau ale celor care au apelat la serviciile mele.
 2. Sistemul de operare. Sistemul de operare, este cel de-al doilea „strat” din care se compune mediul de lucru şi el trebuie să asigure comunicarea dintre mine şi calculator, la un nivel cât mai apropiat de limbajul NATURAL, pe de o parte; pe de alta, la un nivel al stabilităţii cât mai ridicat, astfel încât, sarcinile pe care le am de rezolvat să poată fi rezolvate cât mai uşor şi cât mai bine, din perspectiva calitativă şi a uşurinţei în lucru. Stabilitate în funcţionare, siguranţa datelor, uşurinţa în utilizare, sunt doar caracteristicile esenţiale. Încă o caracteristică esenţială şi pe care trebuie să o menţionez separat, este capacitatea acestui ansamblu de a lucra armonios cu toate aplicaţiile pe care le instalez. Şi am ajuns la SISTEMUL DE APLICAŢII UTILIZATOR.
 3. SISTEMUL DE APLICAŢII UTILIZATOR. Sistemul de aplicaţii utilizator, este cel de-al treilea strat al mediului de lucru şi este suma tuturor aplicaţiilor (a programelor, inclusiv drivere de dispozitive) pe care le instalez, pentru a putea obţine de la ansamblul numit MEDIU DE LUCRU, acele funcţionalităţi de care am nevoie pentru a îmi duce la bun sfârşit sarcinile de lucru. În vreme ce sistemul de operare poate funcţiona foarte bine şi fără acest al treilea strat al mediului de lucru aplicaţiile utilizator invers este imposibil. Aplicaţiile au nevoie obligatoriu de platforma hardware + sistem de operare, pentru a putea să îşi îndeplinească cu bine scopul pentru care au fost concepute, să îşi ducă la bun sfârşit sarcinile.

CÂTEVA CONCLUZII LA FINAL

Mediul de lucru, este o entitate foarte puternic dependentă de utilizator şi de nevoile sale specifice.

Începând de la platforma hardware şi perifericele alese şi terminând cu aplicaţiile instalate, prin adăugările şi eliminările pe care le face fiecare dintre noi, mediul său de lucru, devine din ce în ce mai unic, mai puternic individualizat şi de aici, derivă atât o serie de avantaje cât şi o serie de dezavantaje.

AVANTAJELE

 • Răspunde foarte nuanţat cerinţelor specifice;
 • Oferă doar acele funcţii de care avem efectiv nevoie;
 • Resursele consumate, sunt alocate acelor sarcini care ne interesează
 • Permite dezvoltarea de aptitudini în domeniul utilizării calculatoarelor: service hardware, service software şi administrarea sistemelor şi a mediilor de producţie;
 • Dezvoltă aptitudinea de a intui care sunt potenţialii factori de risc de destabilizare a mediului de lucru.
 • Ajută foarte mult la valorificarea aptitudinilor pedagogice şi la transmiterea experienţei profesionale şi de viaţă.

DEZAVANTAJELE

 • Necesită experienţă peste nivelul comun, pentru conceperea platformei hardware;
 • Necesită experienţă peste nivelul comun, în alegerea sistemului de operare cel mai flexibil şi mai tolerant;
 • Necesită experienţă peste nivelul comun, în alegerea, în instalarea aplicaţiilor utilizator şi în administrarea sistemului;
 • Necesită o strategie de protecţie a datelor (backup şi restaurare) foarte bine pusă la punct;
 • Necesită foarte multă practică (peste 10.000 de ore) în alegerea şi utilizarea aplicaţiilor utilizator, precum şi a armonizării acestora, astfel încât să se asigure stabilitatea şi nivelul de performanţă cerute de activităţile desfăşurate.

Închei acest articol, spunând că în continuare, voi vorbi doar în mod excepţional despre alte distribuţii Linux şi mă voi focaliza asupra aspectelor legate de aplicaţiile pe care le utilizez, de ceea ce se poate obţine cu ele şi, în timp, despre modul în care un mediu de lucru bazat pe Linux şi pe aplicaţiile disponibile în depozite (Repository), poate fi folosit în procesul de creare a produselor şi serviciilor.

Pe sâmbăta viitoare!

Dacă ţi-a plăcut, dă un share articolului pe reţelele sociale! Şi o poţi face şi cu alte articole!

E o modalitate de a oferi ceva în schimbul informaţiilor de pe acest blog. O modalitate de a mă susţine şi de a îmi arăta că are rost să mai scriu şi să cheltui bani cu acest blog.

– Citit de 61 vizitatori