Ce înseamnă “Atelier digital Linux”?

Grafica articolului "Ce înseamnă “Atelier digital Linux”?"

La mulţi ani şi bine te-am găsit în 2018!

Am amintit în articolele precedente, mai ales în “ce vei citi pe acest blog”, despre un concept: Atelierul digital Linux.

Am ţinut să încep anul cu un articol în care să prezint cum văd eu Linux şi de ce am considerat util să creez două secţiuni distincte pe acest blog, respectiv “Linux Pentru Acasă” şi “Atelierul digital Linux”.

CONCEPTUL “ATELIER”

Conceptul “Atelier”, este puternic legat de lumea fizică şi mai precis, de “meştereală”, de activităţile în care realizăm ceva practic: atelier de tâmplărie, de dulgherie, de croitorie, de cizmărie-încălţăminte, atelier de electrice, etc., etc.

Oriunde vrem să creăm ceva material sau să reparăm ceva, avem un “atelier”.

Cu timpul, conceptul s-a deplasat şi către zona educaţională şi astăzi avem o puzderie de ateliere, unde şi “materia primă” şi “produsul finit”, este OMUL, şi vorbim aici despre însuşirea PRACTICĂ a unei abilităţi, a unei aptitudini sau ŞLEFUIREA uneia existente, împingerea ei către zona măiestriei, către zona ARTELOR.

Acum se foloseşte mai des neologismul englez “workshop”, dar e acelaşi lucru. Folosesc şi eu “workshop”, pentru comoditate, dar acum voi folosi ATELIER, pentru că este un cuvânt românesc.

Toată lumea cred că poate fi de acord cu mine că, a amenaja un atelier în înţelesul clasic, înseamnă costuri foarte mari. Un atelier de tâmplărie necesită un spaţiu foarte mare, de ordinul a minimum 150 mp, dintre care cea mai mare suprafaţă (130 mp), este spaţiu de depozitare. Şi aici, vorbim despre un mini-atelier! De aici încolo, începe amenajarea şi asta înseamnă mobilier specific, unelte, scule, dispozitive, maşini, instalaţii de aerisire şi multe altele, funcţie de anvergură.

Dacă ai curiozitatea să calculezi, discuţia porneşte de undeva de la 15.000 euro în sus (teren + casă, amenajări, scule, unelte, dispozitive, maşini, consumabile, utilaje).

Putem cumva să scădem aceste costuri şi să şi obţinem nişte rezultate valoroase?

VIRTUALIZAREA: ATELIERUL DIGITAL

Lumea calculatoarelor s-a schimbat radical de la apariţia şi extinderea internet. Comunicăm, împărtăşim idei, soluţii, experimente, punem întrebări şi primim răspunsuri la ele.

Am reuşit să virtualizăm cu ajutorul unor aplicaţii sofisticate, motoare de maşini, maşini, avioane, nave spaţiale, submarine, am reuşit să construim maşini unicat, motociclete unicat la comandă, navete spaţiale, astroporturi, rampe de lansare, roboţi civili şi industriali, sateliţi de tot felul, clădiri, oraşe.

Toate acestea au devenit posibile în ultimele 5 decenii ale existenţei omenirii.

Până acum circa un deceniu, toate aceste aplicaţii sofisticate, erau accesibile EXCLUSIV lumii capitalului privat…
Acum ceva mai mult de două decenii, s-a născut o idee: GNU GPL şi Free Software Foundation.

Acum, aruncând o privire peste umăr, la doar un deceniu de la apariţia acestei extraordinare mişcări, aveam în casele noastre zeci de variante de sistem de operare GRATUIT ŞI LEGAL! Altfel spus, aveam bazele unui ATELIER VIRTUAL: Hardware şi software, la un preţ accesibil omului obişnuit.

Sar peste enumerarea distribuţiilor, am vorbit deja despre unele dintre ele destul.

Repede înainte, în 2017:

Astăzi, la ceva mai mult de două decenii de la “inventarea” Linux, avem câteva ZECI de aplicaţii mature, destul de performante încât să ne permită să virtualizăm deja, câteva zeci de ateliere pe care altfel, ar fi fost imposibil să le înfiinţăm, datorită costurilor financiare exorbitante!

Astăzi, putem să ne dezvoltăm atât abilităţile artistice cât şi cele tehnice, folosind un atelier virtual, amenajat cu un laptop, Linux şi o serie de aplicaţii specifice domeniului de interes al fiecăruia dintre noi!

Acesta este domeniul meu de interes şi acestea sunt motivele pentru care am ales Linux. Linux este, metaforic vorbind, pământul pe care construiesc atelierul. Nimic mai mult! Pentru cine şi-a amenajat vreodată un atelier, este clar că echivalentul lui virtual, înseamnă mult mai mult decât pământul pe care este construită clădirea atelierului şi pe care l-am echivalat cu un laptop + sistem de operare.

Pe lângă laptop şi sistemul de operare, mai sunt necesare şi programe destul de sofisticate şi strict specializate, cu ajutorul cărora ne construim mediul de lucru sau, ATELIERUL VIRTUAL.

Pentru cine vrea un atelier digital, cred că am reuşit să clarific de ce linia de comandă pentru mine, este pierdere de vreme, de ce evit orice program care necesită compilare din surse şi încă multe alte activităţi: e o mare diferenţă între atelier de programare şi atelier de creaţie artistică, inginerească, economică, etc.

Ceea ce mă interesează pe mine, sunt ATELIERELE VIRTUALE!

Ceea ce mă interesează pe mine, este modul în care îmi pot dezvolta abilităţile native, cum pot să fac ceea ce îmi place, ceea ce îmi aduce satisfaţie şi împlinire.

ATELIERELE VIRTUALE

Toată lumea care a ajuns să îşi dezvolte o abilitate sau alta, dincolo de nivelul mediocrităţii şi al banalului, ştie că pentru aşa ceva, este nevoie de enorm de multe resurse, pe lângă timpul alocat studiului şi practicii. Toate acestea, costă timp şi bani. Extrem de mulţi bani, când vine vorba despre un atelier sau un spaţiu de lucru amenajat după criterii specifice.

Închei acest articol introductiv în lumea atelierelor virtuale, spunând că, de-a lungul anului 2018 şi mai departe, în măsura în care voi mai face umbră pământului şi voi reuşi să construiesc şi o echipă cu care să pot dezvolta proiecte variate, voi prezenta pe acest blog, idei privind modul în care ne putem construi propriul atelier virtual şi cum anume şi ce tipuri de ateliere virtuale putem construi cu ceea ce oferă Linux astăzi, în 2018 şi mai departe.

Am ales această cale, pentru că lumea Linux s-a mărginit la câteva subiecte care deja au devenit plictisitoare şi stresante:

 • Instalarea de distribuţii;
 • Instalarea de interfeţe grafice;
 • Browsere de internet;
 • Playere multimedia;
 • Jocuri pe calculator.
 • Programare;
 • Prezentări generale de aplicaţii;
 • Compilarea din surse;
 • Securitate.

Rareori găseşti un articol care să vorbească despre cum să faci ceva anume, cum să îţi dezvolţi o aptitudine nativă sau cum să porneşti “de la zero” dezvoltarea unei sau a unor noi aptitudini.

Fără să contest importanţa subiectelor enumerate, afirm doar că a discuta la infinit doar pe aceste teme, înseamnă a ignora 95% din potenţialul Linux. Ştiu că asta coincide suspect de mult cu gradul de utilizare conştientă a creierului, care, după cum se vede, se reflectă şi în afara noastră, printr-un orizont extrem de limitat.

Tocmai de aceea, m-am decis să abordez o altă cale, o cale pe care fiecare să vadă o posibilă soluţie pentru propria sa dezvoltare.

O soluţie APLICABILĂ ACASĂ, cu costuri mari în timp dar cu costuri minime în alte resurse materiale.

Dacă de timpul nostru putem dispune cum credem noi de cuviinţă, de resursele materiale, este extrem de dificil să dispunem după bunul nostru plac.

Virtualizarea resurselor fizice, este calea pe care am intuit-o eu acum 23 de ani când am abordat calculatoarele şi m-am ţinut de această direcţie, continuu.

M-am mulţumit să învăţ strictul necesar, care să îmi permită să ajung pas cu pas, la ceea ce voiam şi mă interesa: dezvoltarea unor aptitudini cu ajutorul calculatoarelor.

În economia ansamblului, atelierele digitale sau altfel formulat, atelierele virtuale, sunt o componentă cheie, o componentă esenţială. Ele permit reducerea costurilor educaţiei cu cel puţin 80% şi, îndrăznesc eu să afirm că procentul este în creştere şi va ajunge spre 95%, dacă vom înţelege cu toţii importanţa educaţiei, a educaţiei continue şi mai ales, a autoeducaţiei.

În acest context, eLearning sau educaţia asistată de calculator, are şi va avea un cuvânt extrem de greu de spus.

Cărţile electronice, sunt o realitate; cursurile online, sunt o realitate; tutorialele, sunt o realitate; instrumentele de comunicare între noi, sunt o realitate.

Ce ne rămâne de făcut, este să învăţăm să le folosim din ce în ce mai creativ, cu o eficienţă din ce în ce mai ridicată şi în beneficiul unui număr din ce în ce mai mare de oameni, inclusiv în beneficiul mediului nostru de viaţă, al casei noastre comune: GEEA sau TERRA.

Mă opresc aici şi te invit VINERI, la un alt episod al călătoriei către noi înşine, în lumea dezvoltării personale cu ajutorul Linux şi a ceea ce oferă Linux în acest domeniu!

Mulţumesc pentru atenţia acordată!

– Citit de 45 vizitatori

2 thoughts on “Ce înseamnă “Atelier digital Linux”?

 1. Postati cateva tutoriale detaliate cu compilare din surse, a unor programe simple, precum si cu rezolvarea celor mai comune erori de compilare.

  Exersati folosind distributii mai cunoscute gen gentos, linux mint 17/18 etc

  • Salut, Cosmin!
   Văd că ai comentat, dar mă îndoiesc că ai citit articolul!
   Răspunsul meu este inclus în articol.
   Citeşte, reciteşte articolul şi vei găsi răspunsul.

Lasă-mi părerea ta!