Care sunt dezavantajele lucrului de acasă?

Grafica articolului "Care sunt dezavantajele lucrului de acasă?"

Bine ai venit!

În acest articol, care este continuarea celui mai citit articol de pe acest blog, “Munca la domiciliu şi tehnologia informaţiei”, voi prezenta dificultăţile cu care m-am confruntat şi mitologia care circulă pe seama freelancingului sau mai româneşte spus, LUCRULUI DE ACASĂ.

Pentru că există o mitologie stufoasă din care un necunoscător trage concluzia că a munci de acasă se rezumă la a trimite un mail undeva, după care primeşti “găina cu ouă de aur” şi tot ce ai de făcut, este să aştepţi găina asta să-ţi fabrice câte două ouă de aur pe zi.

AVERTISMENT:

Dacă ai venit să citeşti aici despre “formula magică”, te rog respectuos, pleacă acum, imediat, pentru că te voi dezamăgi crunt:

Găina cu ouă de aur a afacerii în care faci nimic şi te umpli de bani, este o poveste pentru ignoranţi şi analfabeţi. PUNCT.

OBSTACOLE ŞI DEZAVANTAJE

Fără să o mai lungesc cu explicaţii, voi prezenta aici principalele obstacole cu care m-am confruntat şi cu care toţi cei care aleg antreprenoriatul se confruntă, chiar dacă le displace să recunoască asta.

 1. Modul de gândire salariat. Este cel mai devastator obstacol cu care te vei confrunta sau, te confrunţi deja. Toată viaţa aproape suntem dopaţi cu tiparele mentale ale slugăritului undeva. Mai elegant explicat, timp de 12 până la 20 de ani sau mai mult, suntem “educaţi” să fim salariaţi undeva. Eventual la buget. Acest mod de gândire este distructiv şi în trainingul “Trăieşte conştient! Trăieşte SMART!” am prevăzut module de studiu în care adresez exact aceste aspecte, gradual. Dacă te interesează, mă contactezi pe chatul de aici şi discutăm.
 2. Modul de gândire competitiv. Alt obstacol devastator! A gândi competitiv, este rezultatul aceleiaşi educaţii de doi bani (mai corect: DRESAJ) pe care ni-l administrează părinţii, şcolile, universităţile. Un singur argument: goana după note, după diplome, concursurile de tot felul unde “cel mai bun învinge”. Toată cultura speciei umane, musteşte de gândirea conflictuală, competitivă. Argumente? Aproape toate jocurile de pe calculatoare, sunt de tip “point and shoot”. Uite-te şi pe internet şi o să vezi la ce se face reclamă: violenţă pe steroizi!
 3. Educaţia financiară. Este unul dintre golurile majore în educaţie, căruia îi cădem victimă toţi, încă de la primul salariu şi cei mai mulţi, devin sclavii băncilor, tocmai datorită lipsei unei educaţii financiare ELEMENTARE. Ce fel de antreprenor este cel care e incapabil să scrie un buget?
 4. Confuzia dintre “antreprenor” şi “salariat autoangajat”. Este cea mai răspândită confuzie chiar şi la cei care au firme cu cifre de afaceri mari. Sar peste argumentaţie. Cine pricepe, pricepe; altfel, poate căuta singur cu Google argumentele şi menţionez din nou, mă poate contacta şi ofer consultanţă, în cadrul căreia putem discuta şi despre asta. Tariful, este acelaşi.
 5. Lipsa unui scop în viaţă. Este alt obstacol devastator şi am constatat în sesiunile de coaching că s-a înmulţit îngrijorător de mult numărul oamenilor dezorientaţi, a celor incapabili să facă distincţia între acţiuni mărunte, obiective de scurtă şi medie durată şi SCOPUL ÎN VIAŢĂ.
 6. Incapacitatea de a stabili obiective şi a le duce la îndeplinire. O altă problemă gravă este incapacitatea de a stabili obiective, priorităţi şi de aici, o întreagă listă de probleme care se înmulţesc zilnic, tinzând să devină o stare generală permanentă;
 7. Frica de ziua de mâine. Capacitata de a îţi asuma riscuri, este o componentă fundamentală a SUCCESULUI! Durează prea mult să argumentez, dar dacă frica este cea care îţi guvernează viaţa, atunci lasă mirările de tot felul şi învaţă să îţi asumi RISCUL PROPRIEI EXISTENŢE! “Siguranţa zilei de mâine” este un mit idiot şi singura certitudine este ceea ce EŞTI: aptitudinile tale, educaţia continuă şi competenţele. Peste 80% dintre cei care se apucă de ceva, pornesc cu analiza a ceea ce poate să meargă prost. Fără discuţie, analiza riscurilor este o componentă majoră a vieţii de antreprenor. Înainte de a analiza ce poate să meargă prost însă, ai grijă să ştii cum ieşi din cercul vicios al lui “Sunt prea mic pentru un război atât de mare!”. Îţi amintesc un proverb: “Câinele moare de drum lung şi prostul, de grija altuia.”. A te gândi tot timpul la ce poate să meargă prost, înseamnă exact a deplasa atenţia la ziua de mâine, care este şi înseamnă exact a avea grija altuia! Eşti convins 1000% că ştii cine vei fi mâine?! Mâine, vei fi ALTUL decât EŞTI ACUM! Ocupă-te de tine ASTĂZI! Lasă pe Xuleasca, Ygrecescu şi Zetescu să-şi vadă de ale lor şi vezi-ţi TU de ALE TALE, ACUM!!
 8. Cunoaşterea de sine. O mulţime de oameni care apelează la noi, rămân blocaţi când îi întrebăm “Ce îţi place să faci?” Dumnezeule! Până unde merge nebunia asta? Există acum tone de cărţi, inclusiv gratuite, care îţi oferă destule instrumente de dezvoltare personală; există calculatoarele şi internetul, cu care poţi să afli PRACTIC ce îţi place să faci. Noi, oferim servicii de investigare a POTENŢIALULUI DE SUCCES, a aptitudinilor şi evaluarea şanselor de succes într-o direcţie de acţiune. Sunt atât de multe şi totuşi, lumea se află în derivă! Trezeşte-te! Treziţi-vă oameni buni, că viaţa e scurtă şi zboară înainte să vă ceară vouă aprobarea!
 9. Produse şi servicii. Da. Un alt obstacol major. Am făcut un scurt sondaj în rândul comunităţii noastre. E mică, puţin peste 1000 de oameni, dar constatăm cu durere că extrem de puţini au CEVA DE OFERIT. Ca să capeţi ceva, trebuie să fii capabil să OFERI CEVA ÎN SCHIMB! Oameni buni! Asta e o lege universală, care se studiază în liceu şi se numeşte LEGEA CONSERVĂRII ENERGIEI! Faceţi energia să circule, OFERIND CEVA: un produs propriu, un serviciu sau ceva complex, o combinaţie de produse şi servicii îmbinată într-un training de pildă! Fără aşa ceva, succesul este o himeră! Un balon de săpun!
 10. Modul de gândire COLABORATIV. Cere frate ajutorul, ce, crezi că o să-ţi fure cineva ideile? Pentru numele lui Dumnezeu, am idei cu tona, am să dau şi la alţii! Ce mama draq’ să fac cu ideile tale, când mă asaltează ale mele şi abia le fac faţă? Şi dacă te-ai decis să o faci, reciteşte punctul 9: pregăteşte-te să oferi ceva în schimb dacă vrei să fii ajutat! Şi eu şi oricine, avem tot 24 de ore sau 1440 minute la dispoziţie! Dacă vrei să-ţi dau scurtături, gândeşte-te că am consumat timp şi nervi şi bani şi multe altele să le găsesc! Lasă gândul la pomană că din pomană în pomană, ajungem toţi la faliment! Şi crede-mă, o ştiu din proprie experienţă! Dau de pomană de 10 ani, aşa că, pot spune că sunt expert în problemă. Aproape falit, dar expert!
 11. Modul de gândire antreprenorial. Aceasta este una dintre cele mai teribile capcane! 98% dintre proprietarii de dosare de firme, trăiesc cu iluzia că sunt antreprenori. Cu tot regretul, a apuca pe calea antreprenoriatului înseamnă CEVA, a continua să mergi pe ea înseamnă ALTCEVA şi A FI ANTREPRENOR, înseamnă să fi schimbat faţa lumii măcar cu puţin. Până atunci, eşti un simplu “wannabe”: “antreprenor în devenire”.
 12. Lipsa socializării. În fine, fără să fie ultimul obstacol şi nici cel mai puţin important, dimpotrivă chiar, faptul că lucrezi de multe ori singur acasă, produce efecte psihice care, uneori, pot avea consecinţe periculoase, chiar devastatoare, dacă se ajunge prea departe cu izolarea. Trebuie să fii foarte pregătit psihic să rezişti şi e nevoie să ştii cum adresezi SINDROMUL DE IZOLARE. Se confruntă cu el cosmonauţii, ce să mai vorbim despre noi, oamenii obişnuiţi, care suntem practic neantrenaţi pentru aşa ceva!

În fine, menţionez aici ca încheiere, unul dintre riscurile la care ne expunem toţi, dar mai ales cei care au avut mici succese:

Vanity, is my favorite sin!”

“Vanitatea, este păcatul meu preferat!”

Este o replică extraordinară a lui Al Pacino, din filmul “Devil’s Advocate”

Hai să lăsăm vanitatea la o parte şi să punem mâna pe COOPERARE, AUTOEDUCAŢIE ŞI PRACTICĂ!

 

– Citit de 44 vizitatori

One thought on “Care sunt dezavantajele lucrului de acasă?

 1. “Dau de pomană de 10 ani, aşa că, pot spune că sunt expert în problemă. Aproape falit, dar expert!” Mulțumesc man! Am rîs cu lacrimi!

Lasă-mi părerea ta!