Cadou de Crăciun 2 – Despre Linux Mint 18.0

Şerban Stănescu - Medalion arteziană Grecia

    Continui articolul precedent, despre Linux Mint 17.3 XFCE, de această dată cu câteva informaţii despre experimentele făcute de mine, cu Linux Mint 18.0.

    Sunt convins că ştii deja despre căutările mele privind adoptarea unui mediu de lucru actual. Am prezentat şi experimentele mele privitoare la alte sisteme de operare din familia Linux: Manjaro, este unul dintre ele.

    Am testat şi mai multe derivative Ubuntu, dar în final, m-am văzut constrâns să rămân pe Linux Mint, datorită multelor regresii apărute sub alte distribuţii pe de o parte şi a lipsei aplicaţiilor de care am eu nevoie, pe de alta.

Felicitare de sărbători! Linux - 2017

Alternativele Linux Mint 18.0

    În prezent, am la dispoziţie următoarele „arome”: Cinnamon, MATE, KDE şi XFCE.

  1. Linux Mint 18.0 MATE. A fost primul pe care l-am testat şi am realizat şi nişte materiale video. Am prezentat în acele articole cam ce mi s-a părut interesant. DE CE am renunţat la MATE? Deşi interfaţa este foarte configurabilă şi mi-a plăcut mult asta, regresiile sunt extrem de deranjante şi imposibilitatea de a separa efectele de desktop de funcţionalitatea reală a unui Window Manager conduce la multe inconveniente, între care mulţimea artefactelor pe desktop şi blocarea aplicaţiilor prin generarea unor ferestre inutilizabile care se suprapun în layere la fiecare activare, mi s-a părut cea mai gravă eroare. Crash-urile repetate ale multor aplicaţii, lipsa unui număr foarte mare de aplicaţii care să funcţioneze din lista mea de aplicaţii obligatorii, m-au determinat să renunţ.

  2. Linux Mint 18.0 KDE. Aventura cu KDE, a fost la început surprinzătoare, mai ales pe partea de viteză. Plasma, se pare că a eliminat mult din codul care îngreuna KDE. Din păcate însă, acum a apărut o altă trăsnaie: După fiecare instalare de aplicaţie, trebuie să restartez calculatorul! Adică? O sugestie discretă să mă întorc la Windows?!! Pe lângă acest inconvenient eliminatoriu în opinia mea, cam toate aplicaţiile instalate, inclusiv LibreOffce, crapă neaşteptat, în câteva secunde. Din perspectiva mea, asta înseamnă INUTILIZABIL. Interfaţa, este într-adevăr foarte configurabilă, viteza este de invidiat, doar că eu am trecut deja de mulţi ani de faza cu gadgeturile de desktop şi învârtitul de poze pe desktop. Dacă asta e tot ce s-a rezolvat până acum, pentru mine, intră la categoria „jucării pentru preşcolarii mici”.

  3. Linux Mint 18.0 XFCE. Aici, încă sunt multe probleme cu aplicaţiile. Din fericire, au fost scoase din Repository aplicaţiile care crează probleme, adică, mai toate cele pe care le folosesc eu. Cel puţin mă scuteşte de pierdut vremea cu Instalare-Crash-fatal-RestoreOS şi loop, iar şi iar de la capăt. Cum am o listă cu vreo 50 de aplicaţii vitale pentru mine, ultimul lucru pe care mi-l doresc, este să-mi irosesc vremea într-o buclă devoratoare de timp ca cea de mai sus. Totuşi, am putut face treabă cu OpenShot 1.4.3. Randările video îmi iau mult timp şi ca maşină secundară, a mers convenabil. Mai am probleme pe partea de conversii formate video. Problema HP 1018 este nerezolvată încă, tot de la HP. Pe partea de appleturi însă, se pare că am scăpat de bug-ul cu „Interzis” dspre care am vorbit în articolul precedent.

  4. Linux Mint 18.0 Cinnamon. L-am lăsat la urmă pentru că timpul mă împiedică să experimentez serios şi cu varianta Cinnamon. Îmi exprim totuşi speranţa că fiind proiectul echipei Linux Mint, voi avea ceva mai puţine dureri de cap. Rămâne să văd ce şi cum, când voi avea mai mult timp pentru experimente. Testele iniţiale, duc la concluzii similare cu KDE, mai sus amintit. Poate reuşesc în perioada dintre Crăciun şi Revelion. Mai reflectez!

Ce versiune îţi recomand ca mediu de lucru?

Mediu de producţie. Dacă ceea ce faci cu calculatorul se sintetizează corect prin „Creator de conţinut media”, atunci cu siguranţă, ceea ce îţi recomand este Linux Mint 17.3 XFCE.

Mai mult decât atât, îţi recomand să instalezi Linux Mint 17.0 XFCE „Qiana” şi apoi să faci upgrade la 17.3 „Rosa”.

Pentru uz casnic. (filme, muzică, internet, mail, poze, reţele sociale, jocuri) oricare versiune este bună, inclusiv seria Mint 18.0 şi Mint 18.1. De altfel, cam tot ce am testat, inclusiv Kogaion, se potriveşte pentru sarcinile curente ale unui utilizator casnic.

Fac însă discincţie clară între PRODUCĂTORUL CARE LUCREAZĂ DE ACASĂ (cum suntem eu şi soţia mea, Monica) şi UTILIZATORUL CASNIC, pentru care calculatorul e unul şi acelaşi lucru cu telefonul inteligent sau tableta.

– Citit de 102 vizitatori