Bani cu Linux: Studiu de caz

Grafică articol "Bani cu Linux: Studiu de caz"

Linux şi antreprenoriatul online” ultima parte.

* Partea întâia * Partea a doua * Partea a treia * Partea a patra *

Faci ceva care îţi place de câţiva ani şi o faci foarte bine.

Scrii o carte electronică despre asta [foloseşti LibreOffice Writer pentru tehnoredactare], o corectezi şi treci la design.

Îi dai un aspect plăcut, adăugând o copertă [foloseşti Inkscape pentru grafică vectorială].

Faci câteva fotografii (cu telefonul, de pildă), pentru partea de promovare. Le prelucrezi, faci fotomontaje [foloseşti GIMP] şi îţi pui la punct partea de grafică pentru promovare şi poate chiar adaugi cărţii câteva astfel de imagini.

Treci acum la partea de preproducţie audio-video. Pentru materialele de tip voiceover (reclama audio de pildă), foloseşti Audacity. Înregistrezi mesajele pe care vrei să le difuzezi dar şi partea de voiceover pentru clipurile video de promovare. Apoi treci la preproducţia video, unde îţi faci toată grafica pentru clipurile video destinate campaniilor de marketing. Aici, combini Inkscape cu GIMP şi cu gThumb şi când elementele statice de ecran sunt gata, le muţi în directorul de lucru al materialelor video.

De aici mai departe, treci la producţia video. Eu folosesc pentru video OpenShot şi uneori, KDEnLive. Mai sunt şi alte posibilităţi. Profesioniştii în domeniul graficii, modelării 3D, animaţiei şi cinematografiei, au la dispoziţie Blender şi încă alte instrumente. După aceea, treci la urcarea clipurilor pe o reţea socială de video sharing şi le faci publice. De exemplu, pe YouTube.

Scrii pe blogul tău (sau apelezi la un prieten, o cunoştinţă cu blog) un articol de prezentare a produsului, incluzi grafica, videoclipul de prezentare, butonul PayPal şi de aici înainte, ai tot mecanismul funcţional.

E simplu!

Da, vorba vine “e simplu!”, o să-mi zici tu.

Şi eu o să îţi repet: “E SIMPLU!”. Doar că lumea confundă “simplu” cu “uşor”. Uşor, este când ai mii de ore de practică şi ştii exact ce să faci şi cum anume. Până acolo însă, e o punte de trecut, care se numeşte… PRACTICA ACUMULATĂ şi aptitudinile dezvoltate la nivelul necesar să faci toate acestea.

Linux rezolvă câteva zeci de mii de euro cheltuiţi cu diverse programe comerciale, cursuri şi traininguri pentru începători, la preţuri de profesionişti.

Dincolo de Linux însă, e nevoie de TINE, la tastatură şi la mouse. Dacă îţi închipui că vei ajunge vreodată undeva dând like pe Facebook şi făcându-ţi sute şi mii de selfie cu telefonul tău deştept, rămâne de spus doar că… ai un telefon extrem de deştept. Mai deştept ca tine. Pentru că ţi-a luat şi banii şi timpul şi te-ai ales cu paguba şi cu o jucărie care la anul, va fi un ştift. Ca şi multe altele de pe piaţa tehnologiilor.

Linux, e o minune, din foarte multe puncte de vedere. Dar e o minune, pentru cine ştie ce să facă cu el.

Trainingul meu “Trăieşte inteligent! Trăieşte SMART!”, te aduce de la punctul în care te afli, la un ORIZONT DE POSIBILITĂŢI.

Deocamdată însă, treci la Linux şi vezi ce poţi face cu el. Presupun că mai ai cale lungă până să te intereseze un training de 18 luni. Ia-ţi un domeniu, fă-ţi un blog hosted, scrie despre experienţele tale cu Linux, cu aplicaţiile, despre ce produse şi servicii ai învăţat să dezvolţi folosind Linux.

Am scris şi publicat aici, peste 120 de articole şi pe celălalt blog, peste 500. Asta înseamnă o carte de peste 700 de pagini. Mai am publicate şi pe Şcoala ZENLA, peste 200 de articole. Citeşte-le, că e gratis. Mai am şi vreo 15 cărţi. Tot gratis le-am dat. Dacă ai apucat, să-ţi fie cu folos!

Cât o să mai fie gratis. De anul acesta, schimb politica de gratuităţi.

O să dau, cui merită şi ştie să aprecieze munca.

Dar despre gratuităţi, în alt articol.

Dacă “te-am lovit” unde te doare, ştii cum dai de mine. Negociem o soluţie personalizată, doar cu asta mă ocup!

Foloseşte chatul din colţul dreapta-jos.

O zi plină de minunăţii să ai!

* Partea întâia * Partea a doua * Partea a treia * Partea a patra *

– Citit de 27 vizitatori