Audio – MIDI şi muzica sub Linux: Urcând Golgota (1)

Studioul de acasă Volumul 2, Şerban Stănescu

Atunci când am creat secţiunea “Muzică şi audio sub Linux”, aveam clar în minte să continui ceva care îmi este foarte drag mie şi aşa cum realitatea observabilă o demonstrează, muzica este dragă tuturor, sub o formă sau alta.

Voiam să continui experienţa începută sub Windows, în 2004, când am început lucrul la albumul “Masters Of The Light”.
Perioada 2004 – 2012, am finalizat-o zic eu destul de bine, cu rezultate frumoase:

  • 2008. Am realizat versiunea finală a albumului “Masters Of The Light”;
  • 2011. Am început lucrul la albumul “Beginnings”. De această dată, am făcut un mare pas înainte, de la simpla înregistrare pe calculator a unui semnal audio analogic, la procesarea digitală pe calculator. Un întreg univers, fascinant dar şi dificil şi complex. O mare provocare!

2012.

  • Februarie 2012. Am finalizat al doilea album, “Beginnings”. În final, abordarea a fost diferită, pentru că am lucrat cu hardware MIDI dedicat, respectiv claviatura Korg PA500ORT, pe care am lucrat 6 din cele 8 piese ale albumului. Mixarea finală, am făcut-o pe calculator, cu Audacity. Două dintre piesele lucrate pe calculator, mi s-au părut inutilizabile şi rupte de contextul sonor, astfel că în versiunea finală, am renunţat la ele şi cred că am şters şi materialele brute şi proiectele respective. Am uitat, dar asta îmi amintesc clar.
  • Aprilie 2012. Am finalizat primul volum din seria de cărţi “Studioul de acasă”, volum în care am prezentat o sinteză a experienţei acumulate şi cum se poate porni un micro-studio personal pentru înregistrări audio (voce, text). Am scos cartea “Studioul de acasă – Volumul I” la vânzare şi mă bucur să constat că se vinde. Poate şi pentru că acoperă un gol mare pe piaţa românească.
  • Iunie 2012. Am finalizat al doilea volum al seriei “Studioul de acasă”, de această dată, dedicat sintetizării experienţei acumulate în lucrul cu calculatorul şi cu echipemente MIDI. Am dus conceptul “Studioul de acasă”, la un alt nivel de complexitate, respectiv producerea muzicii acasă, atât cu ajutorul calculatoarelor cât şi cu echipament MIDI. Am oferit informaţiile necesare construirii unui studio de înregistrări acasă, pornind de la un buget de cheltuieli 0 (zero) lei şi până în zona unui buget de 2500 euro (circa 10.000 lei). Am prezentat în carte scenarii gradat, astfel încât să aibă cât mai mulţi dintre cititori posibilitatea de a aborda muzica ACASĂ, în raport de bugetul disponibil.
  • IULIE 2012.Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte!” Titlul filmului se potriveşte cu starea psihică pe care am trăit-o când, după ce mi s-a deteriorat HDD-ul la Dell, am constatat că am pierdut sistemul de operare… Pe 22 iulie 2012, după “picătura care umple paharul”, am renunţat definitiv la Windows. În nebunia care a urmat cam 12 luni după asta, proiectul “Studioul de acasă”, a avut şi el de suferit. Abia trecut pe Linux, am făcut vreo câteva experimente cu controllerul Behringer U-Control UMX610 şi totul, mi s-a părut un infern! Enorm de mult de învăţat, documentaţie doar în Engleză, sporadică, depăşită de multe ori şi exagerat de confuză, într-un limbaj dedicat experţilor în muzică digitală. Am intrat într-un mare impas cu muzica pe calculator şi visele mele cu privire la continuarea seriei de cărţi dedicate muzicii pe calculator cu alte volume, au ajuns la un impas major. De atunci, structura studioului meu s-a mai îmbunătăţit, dar pe partea de hardware audio. Dezamăgirile au fost atât de dureroase, încât practic am vrut să abandonez proiectul şi să cânt doar pentru mine, când şi când şi să mă feresc de “muzică pe calculator”.

Cam asta ar fi povestea până anul acesta.

Pentru că începând cu 2017, povestea s-a schimbat.

Ce s-a petrecut?

Voi continua într-un articol viitor, care va constitui o parte a unui serial mai lung, dedicat Linux şi muzicii pe calculator.

Concluzia finală:

M-am decis să revin în lumea muzicii pe calculator. O să fie foarte greu, extraordinar de greu, pentru că la noi comunitatea muzicală este foarte fragmentată, lipseşte literatura în limba română şi în general, pe piaţa românească, este un haos total în acest domeniu.

Ca să fac ceva concret în domeniu, pe Forumul Şcoala ZENLA, am creat o categorie specială, “Audio, MIDI şi Muzică – Studioul de acasă
Mi-am propus practic să abordez acest domeniu, exact de la nivelul la care mă aflu: OUTSIDER.

O să fie ceva gen jurnal, în care o să povestesc ce am făcut şi cam unde am ajuns, astfel încât cei care sunt măcar la fel de pasionaţi ca mine, să aibă la dispoziţie o experienţă în domeniu.
Primii paşi în acest domeniu, sunt infernal de grei, chiar şi sub Windows. Sub Linux, e la fel de complicat, dar există câteva avantaje majore:

  • Costurile software. Sistemul de operare Linux este gratuit, prin urmare, problema actualizării versiunii, se rezumă la “Download>Install”, la fel şi programele necesare. Spre deosebire, filiera Windows înseamnă “Plăteşte versiunea nouă şi la OS şi la programe, dacă vrei să mergi mai departe!”…
  • Suportul tehnic. Comunitatea Linux este foarte prietenoasă, are multe resurse gratuite şi poţi apela la oameni pasionaţi, la profesionişti, fără să plăteşti asistenţă, cum e cazul la firmele de software comercial. Atunci când faci muzică acasă, orice leu, orice bănuţ cheltuit în plus, CONTEAZĂ!
  • Pachetele de programe sunt gestionate centralizat. Spre deosebire de lumea comercială, unde alergi pe toţi coclaurii internetului după fiecare bucăţică de software care te interesează (Inclusiv actualizările Windows de la o versiune la alta!), în Linux, avem gestionarea centralizată, toate programele de care ai nevoie fiind în “Repository”. Foarte multă lume, inclusiv în lumea Linux, uită de acest avantaj colosal al gestionării dintr-un singur loc al tuturor aplicaţiilor disponibile.

Speranţa mea şi motivaţia pentru care fac acest efort, este că există şi alţi pasionaţi în România şi astfel, vor putea avea măcar câteva puncte de pornire, un mic impuls pe urcuşul aceastei Golgota, numită “Audio şi MIDI sub Linux”.

Mă opresc aici şi în episodul următor, voi vorbi despre “Linux audio: Începutul începutului!”.

– Citit de 62 vizitatori