Ai cumpăra o carte despre Linux destinată începătorilor?

Şerban Stănescu - Linux Daily User

În ultima vreme, am constatat că interesul pentru familia de sisteme de operare Linux a crescut foarte mult, inclusiv în România.

Din păcate însă, partea de cunoştinţe legate de “Cum începem?”, noţiunile de bază minimale pentru a partiţiona un disc, cunoştinţele pentru a scrie o imagine ISO pe un mediu de instalare, fie că este mediu optic (CD/DVD/BR după caz) fie că este magnetic (flash drive sau disc USB extern) sunt foarte greu accesibile, de cele mai multe ori sunt împrăştiate pe tot internetul şi până să apuci să instalezi un sistem de operare, ajungi să consumi multe zile şi apelezi la timpul a o mulţime de oameni.

Eu însumi mă confrunt cu o multitudine de probleme e adevărat, mult mai complexe decât o partiţionare uzuală pentru un singur sistem de operare şi sunt nevoit să fac zeci şi sute de ore de cercetare-documentare, să parcurg zeci, sute de pagini de manuale diverse sau să citesc zeci de articole TOATE ÎN ENGLEZĂ, uneori pentru a rezolva sau, cel puţin, pentru a clarifica o problemă minoră sau aparent minoră.

Mulţi dintre utilizatori, au o experienţă extrem de redusă în instalarea şi configurarea unui sistem de operare şi instalează “la ghici” sau “la noroc” şi apoi când apare o problemă mai importantă, renunţă să mai folosească acel sistem de operare şi caută altul, după care aventura continuă până exact în acelaşi punct: căderea sistemului. De aici mai departe, se reia totul într-o buclă aproape infinită.

Acest gen de abordare conduce la o pierdere uriaşă de TIMP, TIMP în care orice om ar putea face mult mai multe pentru educaţia sa, decât să testeze la nesfârşit “noi” sisteme de operare.

CE SOLUŢIE PROPUN EU

Pot scrie câteva cărţi pe tema utilizării Linux.

Pentru a face aceasta însă, este necesar să depun un efort de documentare şi redactare care însumează undeva spre 250 de ore de muncă, pentru o carte de 50 – 60 de pagini. În aceste condiţii, o carte poate fi scrisă doar dacă eşti angajatul unei firme care te plăteşte pentru o astfel de muncă.

Cealaltă variantă, este clară: să fiu sprijinit FINANCIAR de către cei interesaţi să înveţe Linux şi, eventual să contribuie în acest fel la răspândirea Linux şi la folosirea lui în scopuri educative, în elaborarea de materiale destinate studiului şi educaţiei.

Ca formator certificat (trainer), e firesc să mă intereseze cum şi în ce mod pot folosi Linux şi calculatorul pentru a distribui materiale educative prin intermediul internet (eLearning, învăţământ la distanţă, studiu autodidact)

Pe moment, încă mă simt foarte puţin confortabil (sau chiar deloc confortabil…) cu ideea donaţiilor, deci aş prefera oameni care să facă o pre-comandă pentru o carte sau alta din cele pe care le pot scrie.

Fără îndoială şi donaţiile sunt o cale, o soluţie, dar cum spuneam, îmi trebuie timp să mă obişnuiesc cu ideea. Poate că greşesc, dar am fost învăţat să ofer ceva în schimbul a ceea ce primesc sau, să dăruiesc pur şi simplu, cum am făcut cu atâtea cărţi pe care le-am scris şi sunt disponibile gratuit…

Sumele de bani vor fi modice, pentru că în ultimă instanţă numărul de contribuitori defineşte suma de bani care se adună.

Evident, sunt conştient că sumele de bani vor fi mici, dar aici e vorba înainte de toate de acoperirea unor cheltuieli directe (internet, domenii, hosting, file-sharing), care în ultimii doi ani, au crescut cu 45%, ca să dau un exemplu.

Aştept prin urmare opiniile tale.

Lasă-mi te rog în secţiunea comentarii, tema cărţii pe care te-ar interesa să o cumperi şi suma de bani orientativă, pentru un volum de circa 50 pagini.

Cartea va fi realizată în format electronic şi, funcţie de solicitări, voi realiza şi versiunea ei tipărită, cu menţiunea că vor fi costuri mai mari pentru o carte tipărită.

Prima carte, ca titlu provizoriu, poate fi:

Instalarea Linux pentru începători”.

– Citit de 98 vizitatori

7 thoughts on “Ai cumpăra o carte despre Linux destinată începătorilor?

 1. A cumpara o astfel de brosura nu prea are sens pentru ca găseşti o mie de cărț pe net de peste 100 pagini gratuite. Nu ați luat in calcul ca vreo 80 % din cei ce citesc ce scrieți nu mai sunt de mult incepatori.Puteti publica ca si contributor in regim Open Source. Va spun sigur ca veti avea de castigat mult mai mult prestigiu decat bani marunti.

  • Mulţumesc pentru trecere!
   Am vrut să văd cine este interesat, pentru că pe grupuri sau pe chat, pierd enorm de mult timp şi prefer să mă ocup cu ce e important pentru mine.
   Cât priveşte gratuităţile, ofer deja mult mai multe gratuităţi decât 95% dintre români. Scrie o carte şi dă-o gratuit şi pe urmă vorbim despre “Open Source contributor” şi altele similare. E uşor să dai sfaturi altora.
   Eu ofer deja peste 15 cărţi GRATUITE.
   Pentru o viaţă de om, e destul.

  • Nu există „nu prea are sens” decât dacă ne gândim strict la noi. Doar la Ubuntu dacă ne gândim, și de când ofereau gratuit CD-uri și acum memorii USB (cu Ubuntu) extrem de ieftine, am fost încurajați să le dăm mai departe altora care vor să le folosească.

   Se găsesc multe informații pe internet, însă nu toate-s actualizate, nu toate-s în limba română și nu toate-s scrise (suficient de bine) pentru începători.

   O „broșură” de calitate, de 50 de pagini, s-ar putea să ne scutească pe noi, cei mai experimentați, de multe întrebări ale prietenilor, familiei și, de ce nu, ale clienților noștri. De ce nu? Începătorii nu-s suficient de pasionați să urmărească saiturile de specialitate și oricum nici noi nu le știm pe toate.

   Cărțile pentru începători sunt esențiale, însă trebuie scrise cu mare atenție. În plus față de majoritatea cărților, un manual al începătorului în Linux ar trebui și actualizat anual sau măcar la 2 ani, ca să acopere noile lansări LTS.

   • Salut Nicu şi bun venit!
    Exact asta era ideea.
    Îţi spun drept, aş lua o carte de Linux deşi am vreo câteva, încă din vremea când instalările se făceau cu fdisk şi modprobe.
    Ceea ce mi s-a părut la majoritatea cărţilor de Linux pe care le ştiu (RO) este premisa că cititorul revizuieşte nişte cunoştinţe deja existente.
    Lipsa cărţilor are o cauză foarte clară: foarte mult timp alocat muncii de documentare, traducere şi compilare a noţiunilor.
    Pe lângă cunoştinţele tehnice, mai e nevoie şi de talent literar.
    O carte tehnică uşor de mânuit, trebuie să fie o poveste.
    Altfel, e greu digerabilă.
    Şi DA, chiar dacă practric Engleza de 43 de ani, tot mai bine îmi sună o carte în ROMÂNĂ!
    La bună vedere!

  • Salut, Cristian!
   Îţi mulţumesc în numele tuturor celor interesaţi!
   Totuşi, materialul mi se pare cam vechi…
   O altă observaţie, care ţine de mine să spun aşa: Versiune PDF?
   Am 57 de ani şi după 7 ani de CRT, am probleme cu vederea.
   A citi documentaţie pe web, e foarte dificil pentru mine, cu atât mai mult cu cât oricum sunt constrâns să citesc un volum foarte mare de materiale în format web, pentru o multitudine de nevoi.
   Oricum, m-am bucurat să te văd pe lista de autori! :)
   Mi-ar fi fost însă mult mai uşor să distribui şi să promovez o carte PDF.
   O să-ţi scriu, să vedem cum putem face ceva.

Comments are closed.