Actualităţi: Probleme cu TimeShift V 17.11

Diagnostic sistem. Linux Mint 18.2: Kernel 4.10.0-38 din 28-11-2017

Am vorbit de curând despre TimeShift şi l-am prezentat ca fiind un program interesant şi cu care lucrez.

În acest scurt articol, vreau să semnalez faptul că, cine are o configuraţie ca cea din imaginea de mai sus, este foarte probabil să aibă probleme cu versiunea de curând apărută şi anume, 17.11.

Ieri şi astăzi, m-am chinuit să fac un Resore Point cu versiunea aceasta şi dintr-un motiv inexplicabil pentru mine momentan, dacă vreau să fac un backup manual (creare manuală a unui restore point), programul se închide brusc (crapă, mai direct spus).

Singura diferenţă notabilă între versiunea care a funcţionat foarte bine (17.10), este integrarea ferestrei de autentificare a modulului de securitate a Linux Mint. Deci, în locul ferestrei interne care apărea la versiunea 17.10, acum apare fereastra sistem (Modulul Policy Kit) care cere parola de Administrator (root).

Ce suspectez eu este că autentificarea se face la nivelul aplicaţiei (TimeShift) dar datele transmise rsync, rămân cele ale utilizatorului curent (serban, la mine).

Comportamentul indică o problemă a rsync, mai curând decât a aplicaţiei TimeShift. Singurul motiv care ar putera să determine rsync să abandoneze sarcina, este să fi fost apelat fără drepturi de scriere pe partiţia ţintă, care este montată ca root, de exemplu, /media/root/DiscUSB1.

Dacă este apelat cu alte date decât cele ale Administratorului, atunci va părăsi comanda cu un cod de eroare “Insufficient access rights for target device”.

Cum durează prea mult să investighez ce se petrece şi oricum mă depăşeşte remedierea problemei, am ales soluţia de a instala manual versiunea precedentă, 17.10, care funcţionează şi chiar am folosit-o puţin înainte de a scrie articolul..

În concluzie:

Dacă deja foloseşti TimeShift, înseamnă că ai instalată deja versiunea 17.11. Dacă ai probleme, descarcă versiunea 17.10, dezinstalează 17.11 şi instalează cu GDebi, versiunea 17.10.

Această soluţie am testat-o, pentru că vreau să schimb iar kernelul, am un update de la 4.10.0-38 la 4.10.0-40.

Lista Backup TimeShift V-17.10, 29-11-2017

– Citit de 54 vizitatori

6 thoughts on “Actualităţi: Probleme cu TimeShift V 17.11

 1. Dacă pornești aplicația din consolă nu scuipă ceva mesaje acolo, erori care să lămurească misterul? Și aplicațiile gui pot fi deschise din consolă, verifici în meniu ce scurtătură folosește, de regulă e un fișier *desktop pe care îl deschizi cu comanda xdg-open cale_nume_fișier

  • Salut, Adi!
   Mulţumesc pentru idee.
   Aşa cum am spus şi în articol, timpul pe care îl am la dispoziţie este limitat.
   Ultimul lucru pe care mi-l doresc e să fac săpături după o eroare imposibil sau foarte greu de găsit.
   Ce mi se pare complicat e că programul lucrează în Admin Mode şi asta înseamnă complicaţii în remediere.
   Toate fişierele au ca proprietar root.
   Dacă trăiam din programare, poate era altceva.
   Linux şi calculatorul, sunt pentru mine un instrument auxiliar în dezvoltarea personală.
   Mi s-a părut mult mai rapid să reinstalez versiunea care funcţionează.
   Privitor la comanda de pornire din consolă, cred că merge şi fără artificiul de mai sus.
   GEDit de pildă, Krusader şi încă multe altele, merg fără alte artificii, pur şi simplu tastezi numele în consolă.
   Voi experimenta şi cu varianta asta, din curiozitate, când voi avea timp.
   PS: Da, am testat, merge lansat cu timeshift.

   • xdg-open e un fel de standard universal agreat după ceva lupte seculare care au durat cîțiva ani în aproape toată distribuțiile linux ca să cităm clasicii. Adică din consolă xdg-open poză.jpeg deschide automat programul GUI setat pentru afișat imagini iar xdg-open filmul_zilei.mkv deschide programul setat pentru vizionat filme, în majoritatea cazurilor universalul vlc. În plus multe programe chiar cele GUI mai scuipă în consolă diverse mesaje care te pot ajuta să rezolvi problemele care apar asta bineînțeles dacă ai și timp de șurubărit sub capota pinguinului. Evident că dacă vrei să deschizi poza.jpeg cu un anumit program din consolă poți sări peste xdg-open și poți folosi direct numele aplicației cu care vrei să deschizi fișierul. xdg-open e pentru cei care nu știu ce program deschide fișierul cu mime-tipul-x sau cei leneși care consideră că programul setat în mediul desktop pentru deschis fișierul cu mime-tipul-x cu dublu-click e cel pe care vrea să îl folosească și în linia de comandă nu altul.

    • Salut, din nou!
     Durează prrea mult să fac săpături.
     Am pus versiunea 17.10 şi merge. Restul, puţin mă interesează!
     Versiunea cu probleme, a venit ca update, pentru că am pus PPA-ul în lista de surse.
     Întrucât mi-am pus la punct între timp problemele cu backupul şi organizarea arhivelor, acum îmi permit să urmăresc şi aplicaţiile şi care din ele ar putea să-mi producă probleme.
     Pentru că am cu totul altele de făcut decât să vânez şi să remediez buguri, elimin pur şi simplu programul care îmi dă peste cap socotelile.
     Ocupaţia mea de bază este ARTISTICĂ: scriitor, compozitor, grafician, trainer.
     Las pe seama celor care au pregătirea necesară, timpul necesar şi pasiunea destul de “fierbinte” încât să se ocupe de programare, vânarea erorilor în programe şi remedierea lor.
     Consider că am făcut destul SEMNALÂND eroarea.

 2. Yup! Absolut corect! E ceea ce au priceput cei de la apple, chiar și windozele merge puternic pe varianta asta, mulți n-au timp de reinventat roata patrată, timpul e o resursă limitată și atunci creezi un cadru de lucru și te ții de el chiar dacă nu e cel mai optim. Fragmentarea pe partea de desktop a distribuțiilor linux nu ajută deloc pe cei care nu sunt dispuși să aloce prea mult timp pentru redescoperit în cîte feluri poate fi făcută apa mai umedă sau mai uscată.

  • Exact asta este ideea pe care am mers.
   Am testat mai multe variante Linux; am testat compatibilităţile componentelor;
   am instalat ce am nevoie şi am verificat stabilitatea;
   am instalat şi “nepermisele”, adică programe alogene faţă de DM (XFCE combinat cu KDE, de exemplu);
   Când am ajuns la concluzia că pot pune bază pe toată şandramaua asta, am trecut la altele.
   Adică, la ce mă interesează pe mine să fac.
   Şi într-adevăr, filosofia asta “Vreau să-mi fac treaba!”, e a celor de la Apple.
   Cei de la Microsoft, au o alta: “Vreau să folosesc un calculator!”
   Linux, pe de altă parte, vine cu o ofertă mai flexibilă.
   Şi ca orice ofertă care vrea să combine avantajele, durează mult până se pune la punct totul.
   Fragmentarea dezvoltării e şi un avantaj şi un dezavantaj.
   Discuţia e lungă şi sunt multe aspecte de abordat.

Lasă-mi părerea ta!