Linux TEST – Linux Lite 3.0

Linux Lite - Software Installer

Colegii mei din grupul “Linux Pentru Prieteni”, au prezentat de curând Linux Lite 3.0. Mi s-a părut interesant ce am citit pe situl distribuţiei şi cum am fost mereu adeptul sistemelor care consumă minimum de resurse pentru a lăsa resursele la dispoziţia aplicaţiilor indiferent de puterea maşinii, am considerat că merită să testez această distribuţie, foarte nouă pentru mine.

Am început prin a răscoli după instrucţiunile privind instalarea şi, în mod particular, pentru o instalare de pe USB stick.

Am găsit instrucţiunile şi acolo menţiona ca inscriptor ImageWriter.

Am scris deci fişierul ISO cu ImageWriter şi stick-ul rezultat, l-am folosit pentru a testa atât varianta Linux Lite Live cât şi instalarea.

Trebuie să spun că inscripţionarea cu ImageWriter, m-a pus în faţa unui meniu foarte elegant, în locul clasicului ecran text al GRUB. Meniul era în modul semigrafic (ViewPort, text în 256 culori), ceva gen Midnight Commander.

Am avut cred vreo 6 opţiuni dintre care am ales-o pe prima, desigur.

Rularea a pornit şi am comutat din ecranul grafic în modul consolă, să pot vedea ce zice kernelul.

Totul s-a derulat foarte rapid şi am avut puţin timp la dispoziţie, dar am observat o detecţie şi o testare riguroasă a componentelor maşinii. Serviciile au fost pornite rând pe rând, funcţie de ce se impunea din etapa de detecţie.

În fine, am văzut ecranul desktopului…

Am activat fără probleme WiFi despre existenţa căreia m-a anunţat foarte elegant.

Am pornit installerul (presupun că e tot Calamares) şi am făcut setările cerute. Am început la ora 17:30 şi la ora 18:40, aveam deja sistemul instalat, actualizările făcute şi am instalat manual câteva pachete care lipseau: OpenShot 2.07, WinFF + ffmpeg, Audacity, VirtualBox 5.x.y şi încă vreo 2 sau trei pe care am uitat să le notez.

Câteva caracteristici pe care le-am remarcat:

 • Synaptic Package Manager. Este modificat faţă de ce ştiam din Mint 13.x şi chiar din Mint 15.x / 17.3. O modificare mi-a plăcut şi e foarte utilă şi anume, listarea la căutare, se referă exact la ceea ce am căutat. Până acum, era listat programul căutat, dar era îngropat într-o puzderie de rezultate inutile, cu nume criptice de pachete şi fără vreo explicaţie clară sau cu ceva în două-trei cuvinte, “ca să fie ceva scris”.
 • Add/Remove Programs”. Fără să mor de dorul Windows, trebuie să recunosc că îmi plăcea chestia asta, care mă scutea de multă pierdere de vreme. În sfârşit, văd şi în Linux ceva similar: Lite Installer, este o aplicaţie care listează câteva aplicaţii mai uzuale după denumirea lor ca programe, dacă este instalabil sau dacă este deja instalat. Imaginea de la începutul articolului, prezintă exact acest ecran. Am făcut clic pe o aplicaţie şi “Install” sau “Commit”, ceva de acest gen. Simplu şi clar, uşor de înţeles. Aşa am instalat vreo trei sau patru programe, am uitat care anume. Oricum ştiu că aşa am instalat DropBox şi VirtualBox.
 • Tastatură şi Layout Românesc. Le-am avut de la instalare, fără probleme! Constat că încă mai sunt distribuţii care crează probleme la setările pentru România, de aceea am precizat!…
 • Aplicaţii preinstalate. Destul de multe, dacă ţin seama de faptul că distribuţia are 1,5 GB. LibreOffice mă interesa şi pe partea de video şi grafică. La video, am găsit OpenShot pe lista de instalabile de mai sus, dar e vorba despre versiunea veche, 1.4.3.1 şi eu am vrut versiunea nouă; ştiam de 2.06, dar între timp Jonathan a dat drumul la 2.07… Am umblat la “Sources” şi am adăugat ppa-ul OpenShot manual, apoi am instalat versiunea 2.07. La grafică, am găsit doar GIMP. Mai multe detalii despre Linux Lite 3.0 pe DistroWatch.
 • Desktop/Window Manager. Implicit, este XFCE şi trebuie să recunosc, mi se pare că merge mai bine decât al meu, de sub Linux Mint 13…
 • Viteză de rulare. Pe ansamblu, cred că echipa s-a ţinut de cuvânt şi orice am făcut (puţine, e drept…) a menţinut consumul de CPU sub 26% iar RAM, cam 1GB la maximum. Bineînţeles, am rulat un videoclip Pink Floyd de pe YouTube, ca să văd cum e cu partea de video pe siturile de video-sharing. Deşi consumul de resurse este mic, am observat că se mişcă repede în general, spre deosebire de Dell N5030 (cu Mint 13), care e destul de asemănător cu Lenovo T400, pe care este acum Linux Lite 3.0.
 • Aplicaţii disponibile. Fiind vorba despre o distribuţie bazată pe Ubuntu la origini, sunt disponibile toate aplicaţiile care rulează sub Ubuntu, dar mai sunt şi unele special concepute pentru Linux Lite. Oricum, tot ce am ales să instalez, s-a instalat fără probleme şi foarte rapid.
 • Instalare EFI şi suport pentru discuri GPT. Lipsă! Fac precizarea că e o diferenţă crucială între “EFI BOOT” şi SUPORT GPT! Voi reveni într-un articol dedicat asupra partiţionării GPT şi problemelor specifice conexe.

CONCLUZII

Fără să fiu un „înfocat” al Linux Lite, măcar pentru că e prima oară când îl instalez, m-a încântat şi îl recomand oricui, măcar pentru un tur de orizont de câteva săptămâni!

Fără îndoială, conluzii profunde se pot desprinde abia după minimum 6 luni de utilizare zilnică, dar ca primă impresie, Linux Lite şi-a câştigat un loc în lista mea de distribuţii serioase şi bine şlefuite.

Ce m-a deranjat…

Sunt chestii minore, peste care se poate trece după o vreme de lucrat cu el şi este posibil să fie pe undeva şi o eroare plecată din neştiinţa mea.

 • Căutarea în Synaptic PM. A dispărut câmpul de căutare din Toolbar, lucru pe care îl apreciam foarte mult. Acum e un buton pe care trebuie să apăs mereu şi iese în faţă o fereastră… M-a enervat, că trebuie să fac de multe ori acest du-te – vino cu acel buton făcut parcă să macine nervii… Lipseşte din „Preferences” şi opţiunea de a include search în Toolbar, deci „aşa moare”…

 • Bootarea pe maşină UEFI. A fost imposibil să bootez şi cu atât mai puţin să instalez pe maşină UEFI, drive-ul fiind nerecunoscut. Am descoperit un fir călăuzitor, dar trebuie să muncesc ceva mai mult să verific, ceea ce înseamnă o repartiţionare a HDD de pe maşina cu firmware UEFI…

Acestea sunt primele impresii şi primele opinii după rularea Linux Lite ca LiveOS şi după instalarea distribuţiei pe Lenovo T400.

Mă opresc aici şi le urez succes tuturor celor care vor să testeze Linux Lite 3.0.

Download Linux Lite 3.0

– Citit de 260 vizitatori

5 thoughts on “Linux TEST – Linux Lite 3.0

 1. Daca am inteles bine folosesti linux mint pe http://ark.intel.com/products/41498/Intel-Celeron-Processor-900-1M-Cache-2_20-GHz-800-MHz-FSB si linux lite pe http://ark.intel.com/products/35569/Intel-Core2-Duo-Processor-P8400-3M-Cache-2_26-GHz-1066-MHz-FSB care are virtualizare. Nu e normal ca pe p8400 sa ruleze mai bine? Pune linux mint tot pe acel dual core sa vezi cum ruleaza. Stiu ca exemplul meu e ”prea nou”’ dar incerca pe ceva de genu http://ark.intel.com/products/88179/Intel-Pentium-Processor-G4400-3M-Cache-3_30-GHz

  • Salut şi bun venit!
   Mint 13 este pe Dell N5030, 4 GB RAM.
   Celelalte, sunt cam cum zice acolo.
   Testele le-am făcut pe ambele (Lenovo T400 + ASUS X200M ) şi ASUS se mişcă mai slab, pentru că e un notebook şi oricum, are doar 1 MB cache L2 şi 2 GB RAM onboard, video-shared.
   Pe de altă parte, doar ASUS este cu firmware UEFI
   L-am luat pentru deplasările mai lungi, pentru că e uşor şi mic. Ce am eu nevoie, merge bine şi pe maşina asta ASUS: Office – tehnoredactare, grafică pentru ilustraţii şi video-dumping şi preview.

   • Salut, ideea e ca e nevoie pentru un OS si mai ales pentru continut, video si alte lucruri, de componete cat de cat, ssd obligatoriu, 8 GB ram, pentium cat de cat sau mai sus daca se simte nevoia de mai mult, minim 32 nm, cred ca m-am facut inteles :). AMD parca scot ceva procesore noi

    • Da, dar când ai în casă deja 4 maşini funcţionale, a mai da banii pe încă una, vine destul de “de-a-n’doaselea”.
     Dacă mai iau în calcul şi faptul că o configuraţie utilă realmante costă peste 2000 lei, în vreme ce un curs cu certificare ANC, care îţi extinde aptitudinile şi îţi măreşte numărul de opţiuni costă de la 350 lei…
     Banii se câştigă greu în România şi oriunde. Şi o spun în cunoştinţă de cauză!

     • Se castiga greu, da. Costa 2000, da. Merita, poti invata multe daca ai un calculator decent si nu stai sa-l optimizezi, sa incerci toate os-urile…De curs nu stiu ce sa zic insa observ si eu ca pt ori ce ai nevoie de curs si sa schimbi un copil, e un semn de intrebare :) Bun articol

Comments are closed.